Cuprins
Ultima lună de toamnă și-a luat la revedere, dar visez la o iarnă de poveste cu zăpadă multă, ghirlande luminoase prin oraș, timp petrecut alături de cei dragi și seri cu cărți bune, pături călduroase și vin fiert. Mai este puțin până când 2023 își va lua rămas bun și un nou an ne va întâmpina, dar până atunci, vin către voi cu lista cărților citite în noiembrie.
Ce am citit în noiembrie?
Recomandările mele
Prima recomandare este „Codul Katharina”, primul volum din tetraologia „Dosare enigmatice” și al 12-lea volum din seria William Wisting, inspector-șef în Larvik, Norvegia. În urmă cu 24 de ani Katharina Haugen a dispărut din propria casă lăsând în urmă un bagaj aranjat meticulos cu un anumit numar de obiecte și un cod format dintr-o serie de cifre, cod rămas nerezolvat.
Un nou polițist – Adrian Stiller își face apariția și aduce cu el o informație nouă: dispariția unei alte femei ce poate fi legată de cea a Katharinei. Wisting este intrigat de această posibilitate și decide să vorbeasca cu soțul Katharinei (care îi devenise amic), dar descoperă că și acesta a dispărut.
Deși am încercat să mă țin departe de serii (pentru ca am început atât de muuulte), subiectul romanului m-a făcut foarte curioasă. Iar codul nedescifrat după atâția ani a fost cireasa de pe tort și m-a dus cu gândul la filmul „Zodiac” din 2007, unde criminalul se foloseste de scrisori și coduri lăsând să se înțeleagă că acestea ar conține informații despre identitatea lui. Am citit romanul foarte ușor, deși este voluminos. Acțiunea a mers rapid, personajele bine ancorate. Mi-a plăcut dorința lui Wisting de a nu lăsa baltă cazul chiar și după 24 de ani…
„No Way Back” face parte din seria „Helen Grace” din care aflăm povestea adolescentei Jodie Haines, care la 16 ani ajunge în cea de-al treilea cămin pentru copii orfani, sperând ca lucrurile să fie mai bune de data aceasta. Jodie este singuratică, îi este greu să se adapteze noilor condiții și să se împrietenească cu celelalte fete. Mai ales pe fondul separării de sora ei, Marianne, care a fost închisă pentru uciderea părinților lor care le abuzaseră de-a lungul timpului. Jodie reușește să se apropie de Gemma, dar după câteva zile fata dispare, iar Jodie crede că are legătură cu bărbații care vizitează casa la anumite intervale de timp. Decisă să afle adevărul, Jodie devine obedientă, face tot ce i se cere, sperând să dea de urma prietenei sale.
„No Way Back” este o povestire bine scrisă, cu personaje interesante, reușind să capteze atenția cititorului în mai puțin de 60 de pagini. Pentru cei care au citit deja cărțile din serie, dezvăluirea identității lui Jodie nu va fi o surpriză, dar micile detalii și informațiile noi vor aduce lumină în trecutul detectivei Helen Grace. Acest prim caz și rezolvarea lui îi dau încredere adolescentei, îi oferă o putere și o reziliență de care nu se credea capabilă și vor forma viitoarea detectivă și femeie care luptă pentru adevăr.
Cărțile lunii
„Codul Katharina”
„No Way Back”