Cărțile au darul de a ne transporta către lumi trecute sau viitoare, de a ne face să ne îndrăgostim de personaje și să le urâm pe altele. Romanele despre epoci de mult apuse m-au fascinat de fiecare dată, deși mi s-au părut și dificile din cauza descrierilor foarte detaliate. În schimb, romanele despre viitor au adus, pe lângă fascinație, și o doză de teamă prin faptul că subiectele abordate pot deveni cu ușurință realitatea de zi cu zi.
De la decăderea și controlul exercitat de stat asupra corpului femeilor în romanul „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și până la jocurile anuale sângeroase create pentru distracția Capitoliului din „Jocurile Foamei” de Suzanne Collins, romanele distopice trag un semnal de alarmă cu privire la viitor.
Dacă sunteți în căutarea unei astfel de cărți, atunci lista de mai jos vă va oferi câteva idei de romane distopice cu care să începeți sau pe care să le adăugați pe listele voastre de lecturi despre un viitor apocaliptic.
"Jocurile foamei" - Suzanne Collins
Pe teritoriul fostei SUA, 24 de adolescenți se luptă pentru propriile vieți într-un joc sângeros televizat.
Katniss Everdeen se oferă tribut în locul surorii ei, câștigă simpatia spectatorilor și devine un simbol, aprinzând scânteia revoltei în inimile oamenilor.
Trilogia și prequel-ul „Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare” au fost publicate de Editura Nemira.
"Labirintul" - James Dashner
Thomas se alătură unui grup de băieți al cărui scop este de a găsi rezolvarea unui labirint ce are implicații mult mai mari – salvarea omenirii de la o boală incurabilă.
În momentul în care o fată este adusă printre ei, băieții devin reticenți, iar Thomas începe să își amintească lucruri de dinainte de sosirea în labirint.
Trilogia și 2 prequels au fost publicate de Editura Litera.
"1984" - George Orwell
În Londra apocaliptică, populația trăiește urmând regulile impuse de un stat totalitar care decide orice gând, acțiune, idee, chiar și momentul procreării, eliminând sentimentele și identitatea ființei umane.
La baza acestui regim politic stă o idee propagandistă de nezdrunciant:
“Războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere”
Volumul a fost publicat de Editura Polirom.
"Fata cu toate darurile" - M.R. Carey
Singurul roman distopic despre zombi pe care l-am citit este și una dintre cele mai emoționante povești parcursă, pentru că descrie legătura deosebită pe care o femeie cercetător – Miss Justineau o are cu copiii infectați din centrul îm care lucrează, în special cu Melanie, personajul principal.
Într-o lume care și-a pierdut umanitatea, Miss Justineau își îndrumă elevii cu ajutorul poveștilor, creând o lume sigură pentru aceștia departe de ororile din afara centrului.
Romanul a fost publicat de Editura Nemira.
"Povestea slujitoarei" - Margaret Atwood
Un alt viitor distopic este cel în care femeilor le sunt furate drepturile, singurele roluri potrivite fiind cele de soții, servitoare sau slujitoare – femeile fertile care aduc pe lume copii pentru familiile în care acest lucru nu este posibil.
Slujitoarele trec printr-un fel de reeducare, în care le sunt furate identitățile (ele primesc nume în funcție de familia la care sunt repartizate) și le sunt impuse reguli stricte, iar orice abatere le aduce pedepse îngrozitoare.
Romanul și continuarea acestuia au fost publicate de Editura Art.
"Apocalipsa" - Stephen King
Un virus letal de supergripă scapă de sub control într-un laborator, iar unul dintre angajați îl răspândește fără să știe, iar în numai câteva săptămâni omenirea este redusă la câțiva norocoși care sunt imuni.
Supraviețuitorii încearcă să își reia viețile, dar și să decidă de care parte a baricadei vor lupta: bine sau rău.
O lectură tulburătoare în care omenirea este supusă unui test colosal – cel al umanității sau lipsei acesteia.
Volumul a fost publicat de Editura Nemira.
Indiferent de tema pe care autorul încearcă să o ilustreze în cartea sa – colapsul societății, degradarea mediului, suprapopularea, cenzura, discriminarea – romanele distopice sunt cu atât mai înfricoșătoare cu cât evenimentele descrise par din ce în ce mai posibile în zilele noastre.
Ați citit astfel de romane? Împărtășiți cu mine titlurile voastre preferate, dar și dacă ați simțit că v-au afectat sau impactat în vreun fel atunci când le-ați citit!