Sursa foto și editare: Canva Pro

Recomandări livrești (10)

by Oana Lambrache

Cuprins

Am amânat câteva zile acest articol. Și să îl scriu și să îl public. Alesesem ziua de luni pentru publicarea articolelor de pe blog, dar, luna aceasta, pur și simplu, nu mi-a ieșit. De multe ori, scriu cu o seară înainte, ceea ce nu vă recomand și vouă să faceți dacă aveți un blog pe care scrieți, pentru că este obositor. Pe lângă acest lucru, presiunea de a scrie este mult mai mare decât dacă aș scrie din timp, pentru că știu că trebuie să scriu, iar inspirația dispare și ceea ce scriu nu este chiar ceea ce aveam în minte.

De data aceasta, am uitat că vine ziua de luni și m-am trezit cu un articol gol publicat pe la 8 dimineața – am rezolvat ușor modificând ora publicării, de două ori, pentru că nu eram sigură că voi reuși să respect prima modificare. Așa că la ora 22 fără câteva minute, scriu al zecelea articol cu recomandări livrești din 2023 și mă gândesc la cât de norocoasă am fost să pot citi atât de mult anul acesta, dar și cât de greu a fost să îmi păstrez ritmul. 

Mă gândesc că poate anul viitor voi lua o pauză sau îmi voi seta limite mai rezonabile în ceea ce privește numărul cărților pe care le citesc pe care să le respect. Pentru că este obositor de multe ori să citești, să îți găsești timp pentru a citi, chiar starea necesară să deschizi o carte și să te afunzi între ideile ei. Dar mai sunt două luni până la noul an, iar planurile le las pentru altă dată.

Acum, vreau să vă povestesc despre trei romane care m-au impresionat în octombrie, pe care vi le recomand și vouă!

Lecturile lunii octombrie

Sursa foto și editare: Canva Pro

Recomandările lunii

Octombrie a fost luna în care am citit exclusiv cărțile vechi din listă. am aflat deznodământul poveștii lui A în trilogia „Everyday”, mi-am amintit de ce m-am îndrăgostit de scriitura din „Mic-dejun la Tiffany’s” cu romanul „Muzică pentru cameleoni” și mi-am pus o mulțime de întrebări legat de modul în care se schimbă o femeie din momentul în care o nouă viață prinde aripi în interiorul ei citind „O mamă perfectă”.

Prima recomandare este romanul „Evadarea din mlaștină” care stă la baza filmului cu același nume, filmul fiind disponibil în cinematografe începând cu luna noiembrie. În acest thriller psihologic, o adolescentă este răpită de un bărbat necunoscut și ținută captivă timp de 12 ani. Adolescenta rămâne însărcinată, iar fetița va fi cheia salvării lor. Bărbatuș este condamnat, dar după câțiva ani evadează, iar fiica lui este convinsă că va veni după ea și fetițele ei.

Într-o luptă contra naturii și a omului, femeia trebuie să fie cu un pas înaintea tatălui ei și să refuze amalgamul de emoții care o încearcă în fiecare moment. Pentru câteva capitole, nu am putut empatiza cu Helena, pentru că nu o puteam înțelege nici pe ea și nici sentimentele contradictorii față de tatăl ei pe care îl vedeam ca simplu abuzator, în timp ce pentru ea bărbatul fusese tată, chiar dacă unul dur și nerezonabil în unele situații.

„Lumina dintre oceane” spune povestea unui fost soldat care devine paznicul farului de pe insula Ianus, din apropierea Australiei. Tom se căsătorește cu Isabel, locuind pe izolați pe insulă și visând la clipa în care vor avea un copil. Nefericirea lor apare și se adâncește cu fiecare sarcină pierdută, salvare venind în urma unei furtuni care aduce pe insulă o barcă cu un cadavru și un copil de câteva luni. Isabel vede acest copil ca pe salvarea lor și insistă să îl păstreze, iar Tom alege să nu noteze aceste detalii în jurnalul farului.

Adevărul îi prinde din urmă, iar decizia lor va avea efecte devastatoare asupra tuturor celor implicați: durerea lui Isabel și a mamei adevărate a copilului, revolta copilului pus în brațele mamei adevărate fără vreo explicație, refuzul lui Tom de a spune adevărul și dorința de a lua asupra lui totul.

Ultima recomandare este romanul „Chiriașa tăcută” în care o tânără este răpită și ținută ascunsă timp de 5 ani de un bărbat care este considerat un membru de valoare al comunității din care face parte – are un copil și a trecut prin pierderea soției, răpusă de cancer. Nimeni nu știe secretul lui Aidan, care este mult mai tulburător – fata pe care a răpit-o nu este prima, dar este singura care mai trăiește.

După moartea soției, Aidan și fiica lui sunt nevoiți să se mute, iar bărbatul trebuie sa găsească o soluție cu privire la Rachel, femeia pe care a răpit-o. Astfel, Rachel devine o prietenă care avea nevoie de o cameră cu chirie. După mult timp, femeia are acces la o baie adevărată, la televizor și mese calde, ceea ce o face să reconsidere ideea unei evadări.

Romanul este scris din perspectivele a trei femei: Rachel – femeia răpită, Cecilia – fiica răpitorului și Emily – barmanița din oraș îndrăgostită de Aidan. Printre aceste puncte de vedere, au fost incluse și capitole despre victimele lui Aidan, 8 femei fără nume, care au sfârșit tragic. „Chiriașa tăcută” este, fără îndoială, un roman psihologic întunecat despre natura umană. Mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre motivația lui Aidan, ce anume l-a determinat să facă ceea ce a făcut.

Cărțile lunii

„Evadarea din mlaștină”

„Lumina dintre oceane”

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!