Cuprins
Pentru cei care mă cunosc nu mai este niciun secret faptul că iubesc cărțile și iubesc să citesc. Este acel ceva care mă caracterizează – sunt copilul care a găsit o lume fermecată ascunsă între paginile unei cărți, sunt fata care are la ea o carte mereu, sunt mama care citea în parc în timp ce plimba puiul în cărucior sau în marsupiu în timp ce mâinile îi înghețau pe carte.
Chiar dacă e un clișeu din filme, mi-am imaginat, am visat la ziua în care aș fi putut împărtăși această iubire cu copilul meu. Am început din primele luni cu cărți din materiale moi pe care le ronțăia, apoi cu cărți cartonate cu sunete sau imagini colorate (și pe acestea le-a mai ronțăit!) și, ușor-ușor, răbdarea și atenția au crescut și am trecut la cărți cu texte mai lungi cu personaje interesante, mașini sau utilaje de construcții (mamă de băiat aici!).
Am ales și un abonament lunar la Cartea cu Moț prin care primim două cărți pe care le citim și răscitim până le învățăm pe de rost. Am descoperit multe cărți și povești minunate, cu lecții importante și învățături explicate pe înțelesul celor mici.
În articolul de astăzi, vă propun o scurtă listă de astfel de cărți care vorbesc despre mama, despre tata, despre cum să dăruim, despre firișoare de iubire, despre iubire, cărți care ne învață și pe noi adulții să ne oprim din graba de zi cu zi și să vedem lucrurile și oamenii care ne înconjoară prin ochi de copil.
"Mama este ca o casă"
O carte scurtă, dar plină de emoție, în care mama este asemuită unei case (pentru că poartă o nouă viață în ea), unei mari bucătărese (aici mereu rîdem pentru că la noi tati gătește cel mai des și cel mai bine), unui drum (numai bun pentru mașinuțele celui mic), unei povești (când citește alături de cel mic) sau unei ascunzători (când copilul se teme de oamenii necunoscuți din jur).
Pentru noi cartea „Mama este ca o casă” este un moment de conectare după o zi grea, după un tantrum sau după clipe tensionante în care părem doi războinici.

"Vine tata, cu pașii lui de uriaș"

„Vine tata, cu pașii lui de uriaș” este un bun exemplu de carte pe care o recomand la început de grădiniță. Scrisă sub forma unui dialog între Matei și tatăl lui, povestea aduce siguranță și încredere copilului la început de drum de grădiniță cuprins de anxietatea de separare.
Astfel, tatăl lui Matei îl asigură pe băiețel că, indiferent de piedici sau probleme, va veni să îl ia acasă cu pași de uriaș! Ce am apreciat la acestă carte este faptul că încrederea este întărită de tată și nu de mamă, putând fi un mod de a crea o legătură puternică între tată și copii!
"Iubirea"
O altă carte dragă mie este „Iubirea” în care am descoperit povestea lui Iris și a firelor de iubire pe care le are cu mama, cu tata, cu fratele ei mai mic Daniel, cu câinele Oscar și cu bunicii. În prima zi de școală, Iris descoperă noi fire de iubire și prietenie când o întâlnește pe doamna educatoare și pe colegul ei Matei.
Cartea ne învață că iubirea este în noi toți și ne unește pe noi toți, indiferent cât de aproape au departe suntem unii de ceilalți, iar legăturile dintre noi sunt mai puternice decât ne putem imagina, nefiind posibil să fie rupte.

"Dar Motan dăruiește"
Dar este un motan negru, norocos, care trăiește într-o librărie din Bran, România, are prieteni, chiar și un stăpân și învață zi de zi tot felul de lucruri. În „Dar Motan dăruiește”, pisoiul își propune să ofere cadouri celor din jur și încearcă să afle la ce se pricepe cel mai bine cerând sfatul Mitanței, pisica bătrână din vecini care le știe pe toate.
Astfel, în ajun de Crăciun, descoperim cum bunătatea poate fi cel mai de preț cadou pe care îl putem oferi celor pe care îi iubim!

"Omuleții de hârtie"

Cât timp suntem copii nu avem griji, vedem totul cu bunătate și inocență. Apoi, creștem, devenim adulți, iar grijile zilnice ne devin poveri care aruncă peste noi un văl care ne răpește bucuria pe care o aveam în copilărie.
„Omuleții de hârtie” ne învață că nimic nu se pierde, ci că totul rămâne în amintirile noastre la fel cum se întâmplă și omuleții fetiței din poveste, decupați din hârtie care se distruge ușor. Trebuie doar să învățăm să retrăim aceste momente!
"Sunt iubire"
O altă carte care explorează ideea iubirii este „Sunt iubire”, scrisă de autoarea Susan Verde care propune o serie de cărți cu mesaje simple despre iubire, curaj, empatie și emoții. Am citit de foarte multe ori „Sunt iubire”, mai ales pe drumul spre grădiniță și ne-a adus liniște și înțelegere. Pentru mine, cartea este o mână de ajutor pentru momentele în care simt că cedez, că răbufnesc, că mă înfurii, când ridic vocea prea mult. Această carte are un efect de pansament pentru copilul din mine care are nevoie de acceptare, de o mângâiere pe cap, de a auzi „Ești suficientă așa cum ești!”

Sper ca aceste cărți să vă inspire și să le citiți cu drag alături de copiii voștri sau, de ce nu, să le citiți pentru copiii din voi care au nevoie să audă cuvinte minunate pentru a crește frumos. Cititul se învață, cred că este pentru toată lumea, aveți nevoie doar de cartea potrivită! Cititul alături de copii este magic, este un moment de conectare, care consolidează legăturile și repară orice supărare.
Cititul deschide o lume spectaculoasă, colorată, cu personaje de toate felurile pentru copii, le va îmbogăți vocabularul, le va stârni curiozitatea și le va dezvolta imaginația.
Citiți alături de copiii voștri, oferiți-le cărți pe care să le răsfoiască singuri, citiți și voi pentru a le fi exemplu, mergeți în librării sau la târguri de carte și alegeți împreună cărțile care le atrag atenția!