Sursa foto și editare: Canva Pro

Recomandări livrești (9)

by Oana Lambrache

Cuprins

Pulovere colorate, lumânări parfumate, o cană cu ceai fierbinte, o cafea cu un praf de scorțișoară deasupra, un pahar cu vin, plăcinte cu mere și dovleac, frunze uscate, mirosul pământului după ploaie, furtuni dezlănțuite, pături pufoase și călduroase, cărți bune – pe scurt, toamnă! Toate acestea și mult mai multe înseamnă toamnă pentru mine, un anotimp pe care îl iubesc la fel de mult ca iarna, anotimpul meu preferat.

Revenind la cărți, am continuat să strecor din cărțile mai vechi pe care le aveam de mult timp pe lista de citit și mă bucur să descopăr ce fel de cărți îmi plăceau acum câțiva ani, dar și cât de mult mi s-au schimbat gusturile. Am citit și noul roman al lui Stephen King (genial ca de fiecare dată!), dar și câteva thrillere, un roman polițist și un volum cu aer glamour à la Hollywood! Dacă sunteți curioși, vă invit să citiți întregul articol și să descoperiți idei de lecturi!

Lecturile lunii septembrie

recomand
Editare: Canva Pro

Recomandările mele

Recomandările de luna aceasta sunt chiar cele trei romane pe care le-am ales drept cărțile lunii septembrie.

Stephen King este unul dintre autorii mei preferați, iar fiecare roman scris de el mi se pare fabulos. „Holly” nu este o excepție și o readuce în prim plan pe Holly Gibney, pe care am cunoscut-o în trilogia Bill Hodges și am urmărit-o evoluând într-un personaj complex în romanul „Străinul” și în povestirea „Un strop de sânge”. De data aceasta, Holly este personajul central într-un roman care sfidează limitele umanului. Acțiunea se petrece pe două planuri temporale:

  • primul plan începe în 2012 cu dispariția unui profesor de la facultatea din oraș și continuă până în 2021, fiecare capitol dezvăluind detalii despre mai multe dispariții în spatele cărora se află un cuplu de profesori bătrâni pe care nimeni nu îi bănuiește de faptele odioase săvârșite;
  • cel de-al doilea plan se desfășoară în 2021, sub semnul Covid, când Holly își pierde mama, dar află secretul uriaș al acesteia, încercând să o ierte și să depășească întreaga situație, în timp ce investighează dispariția tinerei Bonnie Dahl.

Am îndrăgit-o pe Holly de la prima mea întâlnire cu ea, dar acum a devenit unul dintre personajele  mele preferate. Am observat evoluția ei, curajul și puterea de care dă dovadă pentru a afla adevărul, simțul justițiar și devotamentul față de prietenii ei.

A doua recomandare a lunii septembrie este thrillerul „Drowning – În adâncul oceanului”, un volum în care fiecare secundă este decisivă pentru cei 12 pasageri aflați într-un avion care s-a prăbușit la mai bine de 60m adâncime în ocean. Întregul roman este captivant, dar ultimele capitole sunt cu adevărat intense, iar pe mine m-au ținut cu sufletul la gură și m-au determinat să citesc cât mai repede pentru a afla deznodământul. Personajele sunt tipologii diferite, pe unele le veți iubi, pe altele nu, pe unele le veți uita rapid, iar altele vor rămâne cu voi până la final.

Deși la prima vedere este un thriller, „Drowning” este și un roman despre iubire, despre puterea de a lua decizii care pot salva oameni, despre momente critice, despre prietenie și pierdere, despre relațiile complexe dintr-un grup de oameni extrem de diferiți, fiecare dorindu-și să scape din ghearele avionului.

Ultima recomandare este romanul „Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo”, în care Evelyn, o celebră actriță de la Hollywood, ajunsă la 79 de ani, decide să își spună povestea vieții lui Monique Grant, o jurnalistă, insistând ca acesta să fie de acord cu publicarea unei biografii. Fiecăruia dintre cei șapte soți îi este dedicat un capitol al cărții, Monique fiind surprinsă să afle că faima lui Evelyn ascunde violențe, abuzuri, căsătorii de complezență, dar și prietenii adevărate și o poveste de iubire dintre două femei, care, în anii ’50, se afla sub semnul homofobiei și al stigmatului. Monique este fascinată de tot ceea ce află, singurul mister fiind motivul pentru care Evelyn a ales-o tocmai pe ea. Iar adevărul va fi copleșitor pentru tânăra jurnalistă!

Evelyn este un personaj care strălucește și care emană putere prin toți porii. Mi-a lăsat impresia unei adevărate dive, capabilă de orice, asumată și împăcată cu viața ei și cu alegerile făcute. Mai presus de toate, însă, am fost atât de prinsă de poveste încât am uitat că este vorba doar de o carte de ficțiune și nu de o poveste reală a uneia dintre celebrele actrițe de la Hollywood.

Cărțile lunii

„Holly”

„Drowning – În adâncul oceanului”

„Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo”

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!