Cuprins
După ce copilul nostru a început grădinița, unde ziua este organizată cu tot felul de activități creative și sportive, ne-am pus problema activităților de acasă. Ce facem și cum facem? Cum îl determinăm să facă un puzzle sau să sorteze piesele din lemn în funcție de culori? Oare citim prea mult sau prea puțin? Sau, mai bine, să îl încurajăm la jocuri care să nu îl stimuleze atât de mult? Dar, oare, este bine așa, fără organizare și explicații despre fiecare activitate în parte? Oare depunem destul efort în privința aceasta?
După ce am analizat toate variantele, am ajuns la concluzia că un copil de aproape 3 ani are nevoie de un echilibru între activități precise și joacă liberă cu mașini, cărți, polonice, spatule și boluri în care să pregătească mâncare. Totuși, am ales și câteva idei de activități mai altfel, precum o vizită la muzeu sau în diverse parcuri tematice care au fost primite cu mare entuziasm de copilul nostru.
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este un magnet pentru copii de toate vârstele, așa că a fost alegerea noastră într-o zi ploioasă când Sebi avea cam 2 ani. Anul acesta am reușit să ajungem de vreo 4 sau 5 ori deja și am bifat chiar și expoziția temporară de fluturi vii care l-a fascinat pe copil, deși mai fusesem și cu un an în urmă, dar și expoziția Creaturi ascunse – șerpi, broaște, tarantule.
Pentru noi a fost impresionant să vedem evoluția lui și înțelegerea de care a dat dovadă – să meargă pe potecă, să nu atingă fluturii, coconii din care urmau să iasă fluturii, să nu lovească terariile sau geamurile. Muzeul în sine este impresionant, deși l-am văzut de atât de multe ori, și rămâne o variantă minunată în zilele ploioase sau prea călduroase din București. Puteți admira o multitudine de exponate în habitatele lor, specii dispărute din fauna României, roci și minerale, fosile, dar și elemente care țin de anatomia corpului uman.
Dacă vreți să vizitați muzeul, trebuie să știți că acesta este închis în zilele de luni, iar în restul zilelor accesul se face începând cu ora 10, ultimul vizitator putând intra la ora 19 (programul de vară). Biletele sunt accesibile, prețul este de 20RON pentru adulți, 10RON pentru pesionari, 5RON pentru elevi și studenți în baza unei legitimații valide, iar copiii preșcolari beneficiază de gratuitate. Vă recomand să verificați pagina muzeului pentru a fi la curent cu prețurile și programul de vizitare.
Reptiland
Reptiland este o experiență nouă în București, fiind o expoziție de reptile și plante exotice: iguane, cameleoni, șerpi, broaște țestoase, pești și o zonă cu lumini și sunete din junglă chiar la final! Reptilele sunt prezentate în terarii și acvarii spațioase, curate, care respectă habitatele naturale ale exponatelor, ceea ce le face ușor de observat de vizitatori.
Noi am mers într-o duminică după-amiaza, am ajuns foarte ușor (sunt tot felul de afișe și indicații), iar în interior mai erau doar 2 persoane. Am putut să ne bucurăm de fiecare exponat atât cât ne-am dorit și la unele dintre terarii am petrecut mai mult timp pentru explicații.
Reptiland este situat în zona Piața Presei Libere, vis-à-vis de parcarea Romexpo. Puteți vizita expoziția Reptiland de luni până vineri între 9 și 19, iar sâmbăta și duminica de la 10 la 20. Biletele pot fi achiziționate de la recepție sau online, iar prețul unui bilet este de 60RON pentru adulți, 50RON pentru copii, iar cei cu vârsta sub 4 ani au intrarea gratuită. De asemenea, există și pachete speciale pentru familii, dar și o secțiune de reguli utile înainte de vizită.
Grădina Zoologică din București
Deși nu este foarte mare, Grădina Zoologică este un loc în care copiii pot vedea diverse specii de animale și pot petrece timp alături de familie. Animalele sunt îngrijite, cuștile curate și există și locuri de joacă pentru copii. Pentru noi, Grădina Zoo este un loc în care copilul poate observa animalele pe care le vede în cărți și le poate recunoaște cu ușurință, este o lecție la fiecare vizită. Un minus ar fi parcarea pentru că este destul de greu să găsești un loc liber sau mai aproape de intrare. Ce am observat la vizitele noastre este că dimineața devreme sau după-amiaza, aproape de ora la care ultimul vizitator este admis, este mai ușor de găsit un loc de parcare, dar nu este neapărat o regulă.
Grădina Zoo este închisă în zilele de luni, dar poate fi vizitată întreaga săptămână de la 9 la 19 (1 aprilie – 31 octombrie) și de la 10 la 20 (1 noiembrie – 31 martie). Prețul unui bilet este de numai 15RON pentru adulți și de 7RON pentru copii, elevi, studenți și pensionari.
Ferma Animalelor
Un alt loc în care am tot mers este Ferma Animalelor, din Pantelimon, județul Ilfov, unde veți găsi găini, gâște, purcei, oi, chiar și lame și iepurași care abia așteaptă să fie hrăniți și băgați în seamă! Pe lângă acestea, copiii au la dispoziție și un loc de joacă, o tiroliană și trambuline. Ferma beneficiază de restaurant și oferă posibilitatea de a sărbători zilele de naștere ale celor mici. Suprafața nu este foarte mare, dar animalale sunt diverse, bine îngrijite și dornice de socializare. Există și un magazin de und eputeți cumpăra lapte proaspăt și iaurt delicios!
Noi am ales să mergem de fiecare dată după-amiaza și nu a fost deloc aglomerat, inclusiv în parcare. Ferma este deschisă întreaga săptămână: de luni până vineri de la 9 la 17:30, iar în weekend de la 9 la 18:30. Prețul biletelor este de 18RON pentru adulți, 16RON pentru copiii mai mari de 2 ani, elevi, studenți și pensionari, iar copiii sub 2 ani intră gratuit. De asemenea, puteți cumpăra mâncare specială pentru animăluțe de la intrare (doar că nu mai știu care era prețul unei punguțe).
Parcul Ferma Ancuței
Ultima recomandare este Parcul Ferma Ancuței, unde am mers deja de două ori, pentru că ne-a plăcut foarte mult! Parcul dispune de spațiu pentru luat masa (inclusiv un restaurant), tiroliană, pistă pentru karting, plimbare cu tractorul-trenuleț, văcuțe, ponei, iepurași, găini, dar atracția principală sunt tractoarele și utilajele agricole. Cu excepția a câteva, celelalte au fost transformate și pot fi escaladate de copii.
Am găsit parcul foarte liber la a doua vizită, într-o duminică după-amiaza, iar copilul nostru a fost foarte fericit că a putut să petreacă timp în toate tractoarele și să ne povestească despre ele și la ce sunt folosite. Și da, avem o carte despre tractoare pe care o găsiți aici, dacă aveți și voi mici pasionați de mașini de tot felul, utilaje agricole și de construcții!
Parcul este situat în Moara Vlăsiei și dispune de parcare gratuită. Biletul de intrare costă 30RON pentru adulți, iar copiii sub 3 ani beneficiază de intrare gratuită. Plimbarea cu tractorul și traseul de karting se plătesc separat și costă 15RON.
Fiecare vizită este o experiență unică și o ocazie de a vedea evoluția copilului. Dacă la primele ieșiri era mai mereu lipit de noi și nu făcea doi pași fără să fie sigur că suntem lângă el, acum băiețelul nostru de aproape 3 ani a devenit mult mai curajos, mai dornic de explorare, mai vorbăreț și ne povestește tot ce știe – mai ales dacă este vorba despre mașini și tractoare uriașe!
Vă recomand aceste vizite pentru a putea observa felul în care copiii interacționează cu medii noi, cu oamenii din jur, pentru a-i familiariza cu regulile dintr-un muzeu sau de la un loc de joacă diferit de cel cu care sunt obișnuiți, dar și un mod de deconectare pentru adulți, de regăsire, de reconectare cu familia.
1 comment
[…] o zi si ne pregatim pentru 2024. Asemenea colegelor si prietenelor mele de blogging, Diana si Oana, mi-am ales un cuvant care sa mi defineasca anul 2024 si anume: „flow”. Mai pe […]