Sursa foto și editare: Canva Pro

Recomandări livrești (7)

by Oana Lambrache

Cuprins

Căldura sufocantă de afară ne face să căutăm piscinele sau parcurile mai mult ca niciodată sau poate mall-urile și muzeele. Sau poate alegem răcoarea caselor unde cărțile ne (re)devin prieteni, aliați, parteneri care suportă temperaturile din ce în ce mai ridicate alături de noi. 

La final de iulie, vin cu noi recomandări de cărți, care să vă aducă puțină răcoare și inspirație pentru lecturi de vară!

Lecturile lunii iulie

recomand
Sursa foto și editare: Canva Pro

Recomandările mele

Prima recomandare este romanul „12 secrete”, primul volum al seriei care îl are drept personaj principal pe jurnalistul de investigație Ben Harper. Acesta a suferit o dublă traumă atunci când fratele lui a fost ucis cu sânge rece de două adolescente și apoi de moartea mamei lui care nu și-a revenit după pierderea unui copil. După 20 de ani, secrete din trecut ies la iveală în orășelul Haddley în care locuiește Ben, iar acesta decide să facă ceea ce știe el mai bine – să investigheze! Doar că nimic nu l-ar fi putut pregăti pentru ceea ce a aflat despre moartea fratelui său.

La început am fost confuză cu privire la multiplele personaje care erau introduse în poveste și, uneori, am revenit la anumite capitole pentru a face legături între ele. Evident, fiecare personaj își avea locul lui pentru întregirea poveștii.  Mi-a plăcut personajul lui Ben, care încă duce cu el greutatea unei copilării marcată de o crimă sângeroasă. Totuși, în unele momente, Ben se aseamănă cu un copil, care are nevoie de cineva care să strângă după el sau să îi pună viața și casa în ordine. 

Romanul „Văduve” face parte și el dintr-o trilogie semnată de Lynda La Plante, autoarea volumelor „Secrete îngropate” și „Calul de bătaie” despre detectivul Jack Warr. Acțiunea din „Văduve” se petrece cu câțiva zeci de ani înainte să facem cunoștință cu Jack, în care aflăm povestea lui Harry Rawlins și a soției lui Dolly. Aceasta rămâne văduvă după ce unul dintre jafurile lui Harry merge cât se poate de prost, iar femeia decide să refacă jaful alături de văduvele a doi bărbați care muriseră cu Harry și al unei dansatoare. 

Lynda La Plante are un stil inconfundabil de a spune povești pline de mister și acțiune și de a crea personaje memorabile, care evoluează cu fiecare capitol citit. Cele patru femei sunt organizate, meticuloase, atente la detalii, caută și găsesc rapid variante de scăpare și reușesc să își ducă planul la bun sfârșit, deși nu toate credeau că vor reuși!

Am ales să includ pe lista recomandărilor și cartea „Floriografie” pentru copertă și pentru ilustrațiile minunate pe care le-am găsit între paginile acestui mic ghid. Fiecare plantă descrisă are parte de un desen și de câteva rânduri în care aflăm denumirea latinească, detalii despre origini sau legende și idei de combinații cu alte flori pentru a transmite diverse mesaje persoanei care primește buchetul.

Ultima recomandare este cartea „Mame pentru băieții noștri” care a reușit să aducă ceva mai multă lumină și înțelegere asupra modului în care funcționează băieții și soții/partenerii noștri! Cartea își propune să demonstreze științific diferențele dintre fete și băieți, fără a săpa un abis între ei, fără a pune unul dintre genuri pe un piedestal și a-l denigra pe celălalt. Nu am rezonat cu toate ideile, dar le-am acceptat și încercat să le înțeleg fără a le judeca. Mi-am luat multe idei interesante și bune din această carte și cred că este o lectură necesară pentru mamele de băieți, poate chiar de dinainte de a naște. Mi-au rămas în minte:

  • ideile despre cum funcționează creierul băieților și despre cum nu uită dinadins să facă anumite lucruri, ci, pur și simplu, găsesc ceva mai interesant de făcut sau au avut o zi dificilă care le-a scos din minte lucrul pe care l-am cerut de la ei. 
  • faptul că dacă au făcut un lucru de câteva ori nu simt că trebuie să continue. Exemplul din carte vorbea despre cum un băiețel va lipi câteva picioare unui păianjen de carton și apoi va fugi la joacă (pentru că simte că a învățat acel skill), pe când o fetiță va lipi atent toate picioarele păianjenului.
  • băieții sunt mult, dar mult mai sensibili decât credem sau ne imaginăm și orice emoție pe care o simt se poate transforma rapid în furie.

Cărțile lunii

„12 secrete”

„Văduve”

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!