Când mă gândesc la vară, mintea îmi fuge imediat spre vacanță, mare, soare, nisip fierbinte sub tălpi, un cocktail rece, dar și la cărți potrivite atmosferei, cărți cu povești deosebite despre orașe la malul mării, arhitectură impresionantă, idile de-o vară și personaje la fel de spumoase precum șampania.
Astăzi vă propun 6 cărți pe care să le citiți vara aceasta fie că mergeți într-o vacanță, fie că vă bucurați de liniștea și comfortul caselor voastre. Dacă vă doriți mai multe idei de lecturi, puteți citi și despre cele 10 cărți de pus în bagaj pentru orice vacanță!
"O vară la New York"
„O vară la New York” este o ficțiune istorică despre începuturile revistei Cosmopolitan sub conducerea lui Helen Gurley Brown.
În vâltoarea creată de articolele despre modă sau pilula contraceptivă și de nonconformismul artiștilor promovați în revistă apare tânăra Alice Weiss, naratoarea poveștii, care visează la o carieră în fotografie, dar devine asistenta lui Helen.
Alice evoluzează dintr-o fată simplă dintr-un orășel de provincie într-o tânără cochetă, cu pasiuni și vise, o femeie curajoasă precum fata Cosmpolitan imaginată de Helen Gurney.
„O vară la New York” este romanul potrivit pentru vară, care m-a făcut să mă pierd pe străzile New York-ului, dar și să fiu parte a intrigilor din culisele revistei.
"...fata Cosmo are între optsprezece și treizeci și patru de ani și e înfometată după produsele voastre. Are o slujbă și proprii bani și vrea o viață mai bună. E o fată dornică să cumpere cea mai nouă nuanță de ruj și ojă. Îi pasă de șamponului pe care îl folosește. Nu așteaptă ca un bărbat să o ducă într-o vacanță în Hawaii și nu are nevoie de el pentru a-i testa noua mașină. Da, vrea să călătorească, să conducă o mașină frumoasă și să le facă pe toate într-o pereche modernă de pantofi."
Renée Rosen
"Viața complicată a lui Oona Hart"
„Viața complicată a lui Oona Lockhart” a devenit una dintre cărțile mele preferate și mi-ar fi plăcut să nu o termin prea repede de citit!
Oona este o tânără pasionată de muzică, dar cu un dar deosebit despre care urmează să afle chiar în noaptea de Anul Nou, când va împlini 19 ani – poate călători în timp! Singura problemă este că nu știe niciodată în ce an se va trezi!
În fiecare an, Oona se maturizează și învață lucruri despre ea, despre familia ei, se îndrăgostește, călătorește și descoperă un secret care îi va schimba viața. „Viața complicată a lui Oona Lockhart” este o călătorie, o aventură, o supriză cu fiecare pagină citită, care ne învață despre puterea prezentului și a momentelor trăite.
"O vară italiană"
Romanul „O vară italiană” începe într-un mod trist cu moartea mamei lui Katy chiar când sperau să plece în excursia pe care o plănuiseră împreună. Katy decide să continuie planul făcut alături de mama ei și, astfel, ajunge în însoritul Positano. Descoperă feluri de mâncare delicioase, oameni deosebiți, peisaje incredibile și … pe mama ei, cu vreo 30 de ani mai tânără.
Katy depășește șocul și se împrietenește cu mama ei, care îi pare o femeie cu totul diferită de cea pe care o știa. Totul pare un vis, dar Katy simte că aceste clipe petrecute cu mama ei o vor ajuta să facă pace cu moartea ei și cu sine.
Deși primele pagini sunt dureroase, tonul cărții se schimbă, povestea fiind precum o călătorie în trecut a cărei menire este de păstra vie relația dintre o mamă și fiica ei.
"Acolo unde cântă racii"
O altă carte dragă mie este „Acolo unde cântă racii”, carte pe care o recomand de câte ori am ocazia. Kya are doar 6 ani când rămâne singură în casa din mlaștina unde locuia cu părinții și frații ei. Pentru a supraviețui, fetița strânge scoici pe care le vinde la magazinul din port, cu banii cumpărând mâncare și combustibil pentru barcă.
Kya se împreietenește cu unul dintre prietenii fratelui ei, care o învață să citească. Atunci când el pleacă la facultate, Kya se simte din nou abandonată și se refugiază în brațele celui mai râvnit băiat din oraș. Când acesta este găsit mort, Kya devine suspectă.
Am apreciat-o pe Kya, care și-a depășit condiția de „Fata Mlaștinii”, devenind autoarea mai multor cărți despre plante, animale și păsări din mlaștină, dar și peisajele minuțios descrise și stările și trăirile personajelor.
"Asta nu înțelege nimeni. N-am urât niciodată pe nimeni. Ei m-au urât pe mine. Ei au râs de mine. Ei m-au părăsit pe mine. Ei m-au hărțuit pe mine. Ei m-au atacat pe mine."
Delia Owens
"Unde ai dispărut, Bernadette?"
Bernadette a fost o arthitectă de succes, care suferă de agorafobie și care locuiește alături de soțul ei și fiica lor în Seattle, un oraș care o enervează la culme alături de vecinii ei.
Printre scrisori, email-uri, faxuri și notițe din care reiese că Bernadette urma să plece cu familia în Antarctica în vacanță, femeia dispare fără urmă și fără să anunțe pe nimeni.
Fiica ei Bee pune cap la cap toate hârtiile care au legătură cu mama ei, descoperind că asistenta acesteia făcea parte dintr-o rețea de hoți de date bancare, dar și cât de faimoasă fusese Bernadette. Decisă să afle unde îi este mama, Bee pornește într-o călătorie la capătul lumii.
„Unde ai dispărut, Bernadette?” este un roman atipic despre o familie aparent obișnuită, ai cărei membri învață să se accepte așa cum sunt și să funcțione precum o familie și nu ca niște străini.
"Hotelul Portofino"
„Hotelul Portofino” a fost o surpriză extrem de plăcută, un roman cu descrieri minunate și personaje misterioase! Bella Ainsworth conduce hotelul Portofino, încercând să mulțumească oaspeții pretențioși, pe cei doi copii adulți care se luptă cu traumele Primului Război Mondial, pe soțul dornic de îmbogățire rapidă și să își găsească timp și pentru ea.
Pe fondul luptei de putere din Italia anilor 1920, la hotel are loc furtul unui tablou, care pune acțiunea în mișcare și fiecare personaj devine suspect.
Citind acest roman, mi-am amintit de atmosfera din „The Great Gatsby” și „Downton Abbey”. Dacă v-au plăcut filmul și serialul, cu siguranță veți citi cu plăcere această carte.
"O alee cu pietriș străjuită de palmieri îi condusese spre o vilă mare, galben pal, cu un turn solid ca o fermă din secolul al XV-lea. În stilul clasic din Toscana, ceeace era ciudat, însă frumoasă - atât de frumoasă!"
J. P. O'Connell
Ce carte v-a atras cel mai mult? Dacă ar fi să îmi lăsați o recomandare de lectură pentru vară, care ar fi aceasta?
2 comments
Îți mulțumesc pentru recomandări, Oana! Toate par foarte interesante. 🤗❤️
Îți mulțumesc mult, Dana! Lecturi frumoase îți doresc!