Sursa foto și editare: Canva Pro

30 de citate despre cărți și lectură

by Oana Lambrache

Cuprins

Cărțile ne oferă un mod de a evada din realitate, de a păși într-o nouă lume cu fiecare volum deschis, de a descoperi universuri și personaje pe care fie le vom iubi, fie le vom urî. Așa apar acele cărți de care ne îndrăgostim și pe care le recomandăm celor din jur, cărțile care rămân lipite de sufletele noastre și din care ne amintim mereu fragmente care ne-au impresionat. Citatele, pentru că despre ele este vorba, sunt modul fiecărui cititor de a-și aminti de cartea sau cărțile preferate. Astăzi, vă las cu 30 de citate despre cărți, lectură și biblioteci, dar și cu fragmente din cărțile pe care le-am citit pentru a vă inspira.

Citate despre cărți

“Ce lucru uimitor este o carte! E un obiect plat făcut dintr-un copac, cu părţi flexibile pe care sunt imprimate multe semne caraghioase. Dar odată ce arunci o privire în ea, ajungi în mintea altei persoane, poate cineva care a murit de mii de ani. Peste milenii, un autor vorbeşte clar şi tăcut în capul tău, direct către tine. Scrisul este probabil cea mai bună invenţie a omului, legând oameni care nu s-au cunoscut niciodată, cetăţeni din epoci distante. Cărţile rup lanţurile timpului."

„Cărțile sunt albinele care poartă polenul însuflețit de la o minte la alta.”

„O carte este un bun companion. O carte aleasă potrivit este un prieten pe viață, care, la o atingere, își toarnă inima ei în inima noastră.”

“O carte bună ar trebui să te lase cu multe experiențe și un pic epuizat la final. Ai trăit numeroase vieți în timp ce ai citit-o.”

citate
Sursa foto și editare: Canva Pro

„O carte e un mesaj aruncat într-o sticlă în mare, cu speranța că va ajunge la celălalt mal.”

"Cărţile sunt fluturi cu care zburăm prin propria noastră minte, sub bolta uriaşă a ţestei noastre. Nici un aparat de zbor nu te-a dus atât de departe."

"Dacă nu-ţi place să citeşti, înseamnă că n-ai găsit cartea potrivită."

„O carte este ca o cheie către camere necunoscute din castelul care este înăuntrul nostru.”

Citate despre biblioteci și lectură

“Atât de des, o vizită la bibliotecă m-a binedispus și mi-a reamintit că sunt și lucruri bune în lume.”

“Lectura ne oferă destinații unde putem merge chiar dacă trebuie să rămânem acolo unde suntem.”

“Fiecare om care știe să citească are puterea să crească, să multiplice modurile în care există, să-și umple viața, să și-o facă semnificativă și interesantă.”

„Unul dintre cele mai mari daruri pe care adulții le pot face, urmașilor și societății, este să le citească copiilor lor.”

„Lectura este unicul mijloc prin care putem aluneca, uneori involuntar, în pielea, vocea sau sufletul altcuiva.”

„Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa.”

"Cel care citește trăiește o mie de vieți înainte să moară, spuse Jojen. Cel care nu citește, trăiește doar una."

Citate din cărți

"Cărțile au supraviețuit televiziunii, radioului, filmelor cu sonor, circularelor (primele reviste), zilnicelor (primele ziare), spectacolelor cu Punch și Judy și pieselor lui Shakespeare. Au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, Războiului de 100 de Ani, ciumei negre și prăbușirii Imperiului Roman. Au supraviețuit până și Evului Mediu, când aproape nimeni nu știa să citească și fiecare carte trebuia copiată de mână. Așa ca nu vor dispărea nici din cauza internetului."

"Dacă totul ar pieri și n-ar rămâne decât el, eu aș continua să exist; iar dacă totul ar rămâne și el ar fi nimicit, universul s-ar transforma într-o uriașă lume străină mie și mi s-ar părea că nu mai fac parte dintr-însa. (...) Iubirea mea pentru Heathcliff însă e asemenea stâncilor eterne de sub pământ."

"Anotimpurile ce trec sunt doar valuri repetate la infinit în lungul, foarte lungul şuvoi. Numai că toate lucrurile de sub soare trebuie să ajungă, până la urmă, la un capăt."

"... odată, pe o insulă nu departe de aici, trăia o regină care s-a suit într-un copac să-şi aştepte soțul să se întoarcă dintr-o bătălie. Ea s-a legat de o ramură şi a jurat că o să stea aşa acolo până la venirea lui. Şi a aşteptat atât de mult, până când s-a prefăcut treptat într-o orhidee, care avea exact modelul de pe rochia albastră cu care era ea îmbrăcată."

"În cazul cititorilor, una dintre cele mai electrizante descoperiri este aceea că sunt cititori - nu doar că ştiu să citească - şi că sunt îndrăgostiți de treaba asta. Nebuneşte. La disperare."

"Dragostea adevărată e credinţă oarbă, umilinţă fără preget, supunere desăvârşită, încredere şi dăruire împotriva ta însuţi, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi."

citate
Sursa foto și editare: Canva Pro

"Un neguțător din Qarth mi-a spus odată că dragonii au venit din lună....Mi-a spus că luna era un ou....Cândva au fost două luni pe cer, însă una s-a aventurat prea aproape de soare şi s-a sfărâmat din cauza căldurii. O mie de mii de dragoni au tâşnit din ea şi au băut focul din soare. De asta scuipă dragonii flăcări. Într-o bună zi, şi cealaltă lună va săruta soarele şi va crăpa şi atunci dragonii se vor întoarce."

"Vera, fericirea e o stare de moment. Am avut şi am fericirile mele. De am fi mereu fericiți şi cu zâmbetul de buze, am fi considerați nebuni şi am colinda holurile spitalelor de psihiatrie. Fericirea e relativă, eu o traduc prin lipsa nefericirii."

"Fericirea poate fi găsită chiar și în cele mai întunecate momente."

"Uneori să nu faci nimic e cel mai curajos lucru. Să-ți recunoști limitele."

"Uneori mă simt ca atunci când adormi pe-o canapea pe lumină și te trezești brusc pe întuneric. Durează câteva secunde să-ți dai seama unde ești. Plutesc în neant câteva clipe. Clipesc, mă frec la ochi și trebuie să las creierul să facă doi-trei pași ca să-și aducă aminte sine sunt și unde sunt. Ca să pot ajunge înapoi acasă. Ăsta e drumul din ce în ce mai lung în fiecare dimineață, drumul din neant către casă. E ca și cum aș navifa într-un spațiu imens și gol, Noah."

"În depărtare, linia orizontului era fisurată pe alocuri de lumini răzlețe. Și poate e adevărat că întunericul face lumina să strălucească mai tare, pentru că micile licăriri îi dădeau speranță, îi arătau calea. Într-acolo trebuia să se îndrepte. Acolo era salvarea. Era singurul loc unde mai trăia ziua și trebuia să răzbată până la el."

"Sfârșitul vieții e la fel de năvalnic ca și începutul, prima și ultima respirație nu le putem opri, așa cum nu putem opri nici vântul."

"Cred că majoritatea copiilor au un loc în care se duc atunci când sunt speriați sau singuri sau pir și simplu plictisiți. Îi spun Țara de Nicăieri sau Comitatul, Bu-Luna dacă au imaginație bogată și-l inventează ei singuri. Cei mai mulți uită. Puținii talentați pun frâie viselor și le transformă în cai."

"Viața e un lucru atât de al naibii de ciudat. Ne petrecem cam tot timpul încercând să controlăm una sau alta, dar suntem, de fapt, modelați mai mult de ce se întâmplă dincolo de puterea noastră de a controla."

Voi aveți citate preferate din cărțile pe care le citiți? Le notați într-o agendă sau folosiți stickere colorate? Sau poate vă place să le subliniați cu creioane sau carioci direct în cărți și să reveniți la ele din când în când? 

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!