La începutul lunii am zburat cu avionul în Hurghada, Egipt pentru o săptămână de stat la soare, de bălăcit în apă și de schimbat aerul cald din București cu unul și mai cald. Pentru noi, adulții, zborul nu a pus niciun fel de problemă, poate doar lipsa somnului, pentru că am decolat pe la 6 dimineața și a trebuit să ajungem la aeroport cu vreo 4 ore înainte. Pentru Sebastian, în schimb, ne-am făcut griji, mai ales din cauza orei plecării și a faptului că îi stricam somnul.
Surprinzător, Sebi a reacționat mai bine decât m-am așteptat. S-a trezit foarte bine dispus și entuziasmat de zborul cu avionul spre mare. A înțeles că trebuie să trecem printr-un control și că trebuie să își pună jucăriile pe bandă, să treacă prin poarta cu senzori și să ne aștepte și pe noi. Ce ne-a ajutat a fost să îi povestim ce se va întâmpla cu ceva timp înainte de plecare și să facem legături cu una dintre cărțile pe care le are în bibliotecă. În carte sunt două pagini care descriu o scenă din aeroport și una de după, în care familia ajunge pe plajă. Tot la zborul dus am reușit să îl adormim pentru o oră și ceva, pentru că era destul de obosit și devenise agitat.
Copiii sunt energici, unii chiar mai mult decât alții, nu au capacitatea de a sta locului mai mult de câteva minute, iar un zbor de aproximativ 3 ore devine plictisitor chiar și pentru noi adulții. Astfel, m-am gândit să pregătesc câteva jocuri care să îl țină ocupat pe Sebi o parte din drum.
Cărți
Cărțile și mașinile sunt punctele de atracție pentru Sebi în această perioadă, așa că am ales trei cărți pe care am observat că le răsfoiam cel mai des în ultimul timp. Am pus în bagaj „Cele mai frumoase ilustrații” și „Marea mea carte caută și găsește – Pe șantier”, cărți cartonate, de la Editura Casa, cu texte scurte, ușor de urmărit și cu activități pe fiecare pagină de găsirea a unor obiecte, mașini sau personaje.
O carte pe care am descoperit recent este „Cârtițel și mașinuța lui”, care, deși are cam 50 de pagini, este foarte iubită de Sebi, pentru că vorbește despre … mașini! Practic, este povestea unei cârtițe care visează să aibă o mașină și începe să îți transforme visul în realitate!
Pentru mai multe idei de cărți pentru copii de 2 ani, vă recomand următoarele articole:
Dacă vă doriți să citiți cărți potrivite vârstei copilului, puteți încerca un abonament la Cartea cu Moț, despre care găsiți detalii în articolul de aici.
Cărți de colorat
La târgul de carte de anul acesta, am descoperit câteva cărți de colorat, cu puțin text, un fel de curiozități despre diverse animale, pe înțelesul celor mici. Ne-am folosit de aceste cărți la restaurant și la zborul de întoarcere, când abțibildurile de la jumătatea cărții au ajuns peste tot, inclusiv pe pisică – jucăria de atașament.
Răspundel Istețel
Răspundel Istețel este un tip de carte interactivă pe care îl folosim de puțin timp, dar care a prins destul de bine, în special cartea mai mică despre mașini! Cu ajutorul unui pix special, copilul poate descoperi animale, sunete, poezii și rezvolva diverse exerciții de recunoaștere a animalelor, plantelor sau mijloacelor de transport.
Am folosit destul de puțin cărțile și pixul, în avion, pe zborul de întoarcere, dar am recuperat acasă!
Puzzle
Am ales un puzzle mai deosebit pe care Sebi l-a primit cadou, pe care l-am pus într-o pungă resigilabilă pentru a-l transporta pe avion mai ușor decât cu cutia în care vine. Puzzle-ul, numit „Game of opposites”, este destul de intuitiv, chiar și pentru copii un pic mai mici de 3 ani. Prin alipirea celor două piese potrivite, copilul poate crea o poveste sau o înlănțuire de evenimente – trecerea de la zi la noapte, de la un anotimp la altul sau un copil care devine adult.
Mașini
Pentru că tot pomenisem de mașini, nu am putut pleca la drum fără cel puțin o mașinuță – așa că am avut patru, dar numai pe trei dintre ele le-am prins în fotografie! Nu cred că mașinile sunt jucării destinate doar băieților, ci cred că fascinează orice copil prin modul de funcționare. Iar, dacă mașina are un mecanism care îi permite să meargă singură, atunci copilul va fi prins cu joaca minute bune.
Voi la ce trucuri apelați la drumuri mai lungi, fie cu mașina, fie cu avionul? Aveți o rețetă care merge de fiecare dată sau încercați lucruri diferite? Care este jucăria sau jocul care vă țin copiii ocupați sau curioși când plecați în vacanțe?