Cuprins
După două luni în care am citit romanele lui Stephen King, în mai am reușit să fac ceva ce îmi propusesem de mult timp – să citesc cărțile de self help pe care le am în bibliotecă, alese pe baza recomandărilor din social media. Printre acestea s-au strecurat și trei excepții:
- volumul de debut al Monei Șimon – „Locul unde mai trăia ziua”, o carte extraordinară, o țesătură de evenimente și personaje care au creat o poveste deosebită;
- o carte super drăguță pe care o cumpărasem pentru băiețelul meu, Sebastian. Surprinzător, mesajul acesteia s-a încadrat numai bine în tematica lunii.
- cea mai recentă carte a lui Fredrik Backman, apărută la Editura Art.
Am scris despre fiecare carte pe profilul de Instagram, iar în articolul de astăzi vin cu patru recomandări și am ales cărțile care m-au impresionat cel mai mult luna aceasta.
Lecturile lunii mai
Recomandări de carte
Prima recomandare de luna aceasta este romanul Monei Șimon, „Locul unde mai trăia ziua”, publicat anul acesta. În mod inedit, cartea începe cu epilogul, care ne pune față în față cu mărturisirea unei crime. Ați putea crede că veți citi un volum polițist sau, poate, un thriller, când, de fapt, veți descoperi o poveste minunată despre trei oameni aduși împreună de valurile mării.
Ailina, Elias și Agnus sunt personajele principale ale căror povești și destine se împletesc armonios până la finalul tulburător, care va deschide o cutie a Pandorei. A vă spune mai multe ar însemna să vă dezvălui întreaga intrigă și nu îmi doresc să vă stric plăcerea de a citi cartea Monei.
"Oamenii nu sunt doar trecutul și prezentul lor. Oamenii sunt părți și din alți oameni, iar Elia va fi mereu parte din noi. Este suficient să nu uităm asta."
Mona Șimon
Pe Mona o puteți citi pe blogul ei și vă puteți abona la Nescrisa de vineri, un newsletter aparte despre cărți, muzică, evenimente culturale și nu numai.
Văzusem „Atomic Habits” la multe persoane pe care le urmăresc pe social media și aveam mixed feelings în legătură cu această carte, nefiind sigură că este potrivită pentru mine. Am ales să o citesc și a fost o decizie foarte bună, pentru că nu este genul de carte care din x pași sau strategii să îți schimbe viața peste noapte. Într-o lume a vitezei în care cu toții ne dorim schmibări majore cât mai rapid, „Atomic Habits” ne arată cum schimbările mici pe termen lung pot avea efecte pe termen lung și pot fi mai satisfăcătoare decât efectele pe termen scurt. Am rămas cu trei idei importante din acest volum pe care vi le împărtășesc și vouă:
- „Succesul este produsul rutinei zilnice – nu al schimbărilor făcute o singură dată în viață.”
- „În formarea unui obicei, cheia este repetiția, nu perfecțiunea.”
- „Dacă vrei să obții rezultate mai bune, nu te concentra asupra obiectivelor. Concentrează-te asupra sistemului de acțiune.”
O altă carte pe o recomand este „8 reguli ale iubirii. Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea”, care începe cu cel mai bun sfat pe care o carte îl poate oferi – acela de a te iubi mai întâi pe tine, de a te accepta pe tine, înainte de a face asta cu cei din jur. Cartea are la bază succesiunea celor 4 ashramuri:
- Brahmacharya – pregătirea pentru iubire
- Grhastha – practicarea iubirii
- Vanaprastha – protejarea iubirii
- Sannyasa – desăvârșirea iubirii
Partea care mi-a plăcut cel mai mult a fost cea în care este prezentată cearta dintr-un cuplu și care este, de fapt, o discuție adultă, fără reproșuri, argumentată și care poate avea loc la o dată ulterioară evenimentului sau acțiunii care a declanșat-o, pentru a privi cu claritate opinia partenerului chiar dacă ești sau nu de acord cu ea.
"... învață să te iubești pe tine însuți"
Jay Shetty
"...în cazul certurilor în cuplu, dacă eu câștig și tu pierzi, pierdem amândoi. Iar dacă tu câștigi și eu pierd, pierdem amândoi. Singurele neînțelegeri încheiate cu succes sunt cele în care ambii parteneri câștigă."
Jay Shetty
Ultima recomandare din luna mai este chiar cartea lui Backman, „Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung”, o nuvelă de nici 100 de pagini, dar care a reușit să mă facă să zâmbesc, să mă întristez și să mă gândesc la cum ar arăta un viitor în care nu mi-aș mai aminti nimic din ceea ce știu acum. Despre asta este cartea scrisă de autorul celebrelor romane „Un bărbat pe nume Ove”, „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” și trilogiei „Scandalul – Noi contra voastră – Învingătorii” – un bunic a cărui minte începe să părăsească trupul bătrânului și un nepot – Noah, care încearcă să înțeleagă acest fenomen.
"Uneori mă simt ca atunci când adormi pe-o canapea pe lumină și te trezești brusc pe întuneric. Durează câteva secunde să-ți dai seama unde ești. Plutesc în neant câteva clipe. Clipesc, mă frec la ochi și trebuie să las creierul să facă doi-trei pași ca să-și aducă aminte sine sunt și unde sunt. Ca să pot ajunge înapoi acasă. Ăsta e drumul din ce în ce mai lung în fiecare dimineață, drumul din neant către casă. E ca și cum aș navifa într-un spațiu imens și gol, Noah."
Fredrik Backman
Cărțile lunii
„Locul unde mai trăia ziua”
„8 reguli ale iubirii. Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea”
„Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung”