Sursa foto și editare: Canva Pro

Recomandări literare la început de 2023

by Oana Lambrache

A trecut prima săptămână din nou an și mulți dintre noi și-au setat rezoluții, și-au propus noi obiceiuri sănătoase, și-au găsit cuvântul după care se vor ghida în 2023, și-au ales cărțile pe care le vor citi sau măcar o parte dintre acestea. Sau poate că nu ați făcut niciunul dintre aceste lucruri, pentru că vă plac necunoscutul și provocarea pe care vi-o oferă acesta.

Ei bine, la final de decembrie 2022 m-am gândit să îmi aleg și eu un cuvânt care să-mi fie ghid în anul nou. Am descoperit alegerile celor din jur sau ale persoanelor pe care le urmăresc pe rețelele de social media, mi-am făcut o listă scurtă cu astfel de cuvinte pentru ca, în final, să renunț de tot la această idee. Deocamdată îmi e greu să aleg un cuvânt care să-mi guverneze anul. Pare prea mic pentru o perioadă de timp așa de mare! Poate că la anul voi putea face această alegere sau poate că nu, poate voi alege mai multe cuvinte sau nu.

Ce știu cu certitudine, însă, este numărul de cărți pe care mi-am propus să îl citesc pe parcursul anului – 52. O carte pentru fiecare săptămână a anului, același țel pe care îl setez an de an de prin 2014 pe Goodreads. Totuși, las la voia întâmplării sau a stării de moment titlurile pe care le voi citi! Puțin necunoscut nu strică!

Și pentru că tot am adus vorba de cărți, astăzi vin către voi cu 10 recomandări de cărți din cele pe care le-am citit anul trecut!

literare
Sursa foto: arhiva personală, editare: Canva Pro

Am ales pentru voi 10 romane care m-au impresionat în 2022, fiecare în felul lui. Lista de mai jos nu este un top, ci doar o înșiruire de cărți care mi-au plăcut cel mai și cel mai mult în anul care tocmai a trecut. Dar să începem cu prima carte!

Volumul „Gambitul damei” a urmat vizionării serialului omonim și, într-un fel, mă bucur că a fost așa, pentru că am putut vedea mai ușor partidele de șah jucate de Beth, dar și asocierea personajelor cu niște chipuri cunoscute. Beth este un copil-minune al șahului, cu o minte sclipitoare, dar și o tânără care își dorește să fie iubită și acceptată pentru ceea ce este.

„Sanatoriul” este o carte must read pentru fanii romanelor thriller! Plină de suspans, acțiune, dispariții misterioase, cartea mi-a dat fiori de multe ori. Detectiva Elin Warner sosește la fostul sanatoriu/actualul hotel pentru logodna fratelui ei. Dar o crimă o pune la lucru și o determină să descopere adevărul. Adevăr care îi va deschide o ușă spre trecutul ei, uitat în cel mai întunecat colț al minții ei.

Despre „Mexican Gothic” citisem tot felul de păreri pro și contra, dar coperta și sinopsisul m-au convins să o citesc. Și mă bucur că am făcut această alegere. Deși pare o poveste simplă despre o tânără care merge în vizită la verișoara ei, „Mexican Gothic” se transformă într-un roman misterios, cu elemente fantastice și cu un final cu tente horror pe măsură! 

„Salem’s Lot” este un roman clasic, semnat de Stephen King. Este o poveste despre vampiri, sângeroasă, în care autorul a ales să nu grăbească acțiunea, creând, astfel, suspans și o atmosferă înfiorătoare pe parcursul cărții. 

Trilogia Grisha stă la baza serialului „Shadow and Bone” produs de Netflix, în care tânăra cartografă Alina Starkov descopeăr că este o Grisha extrem de puternică și de periculoasă în același timp. Diferența majoră dintre cărți și serial este dată de prezența lui Kaz Brekker și a bandei lui de ciori în serial. Curiozitatea mi-a adus în bibliotecă încă două volume din acest univers: „Banda celor șase ciori” și „Răzbunarea celor șase” pe care le-am devorat pur și simplu și care mi-au plăcut mult mai mult decât seria originală! Kaz și banda lui pornesc într-o misiune imposibilă la finalul căreia vor primi o sumă fabuloasă de bani sau vor muri înainte de a ajunge la destinație. 

Sursa foto: arhiva personală, editare: Canva Pro

„Casa de sticlă” m-a atras prin coperta ei, una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut în ultimul timp. Ce nu știam atunci când am cumpărat-o a fost că povestea mă va captiva până la ultimul punct. O familie își pierde bebelușul într-un incendiu devastator. Un bebeluș este găsit de aceeași familie care crede cu tărie că acesta este un dar al pădurii pentru copilul mort. După zeci de ani, personajele încearcă să descopere adevărul despre ce s-a întâmplat cu acel bebeluș, dar și să scoată la iveală secrete de familie vechi pentru ca fiecare să își poată trăi viața în liniște.

„Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars” este cea mai tulburătoare carte pe care am parcurs-o în 2022 în care autoarea își scrie cu lacrimi durerea și chinurile prin care a trecut după incendiul din clubul Colectiv: mizeria din spitale, lipsa medicamentelor, aparatură veche și nefuncțională, infecții tăinuite și pacienți externați doar pentru a nu mai fi în responsabilitatea celor care ar fi trebuit să le fie stâlpi în spitale, cuvinte urâte, lipsa empatiei, proceduri efectuate pe viu și ascunse în spatele lui „așa este peste tot”…

Romanul „Secrete îngropate” este primul volum din seria Jack Warr, un tânăr detectiv care investighează o crimă care ar putea fi legată de un furt de acum câțiva zeci de ani în care ar fi fost implicate câteva femei, foste pușcăriașe. Deși Jack își dorește să afle adevărul, viața personală și trecutul său îl acaparează și detectivul știe că nu își va găsi liniștea până când nu va face ordine în viața lui.

„Fetele care ard” este povestea lui Jack Brooks, noul vicar din Chapel Croft, care încearcă să lase în urmă un trecut dubios, dar se lovește de evenimente neprevăzute atunci când primește drept cadou de bun venit în noua parohie o trusă de exorcizare. Carte vine la pachet cu o poveste veche despre martiri arși pe rug, două adolescente care decid să fugă de acasă, dar una dintre ele dispare fără urmă și un vicar mort în condiții suspecte.

Cartea „Cine este Maud Dixon?” o are în prim-plan pe Florence, o tânără aspirantă la titlul de scriitor, care ajunge să lucreze pentru celebra Maud Dixon, o autoare misterioasă despre nimeni nu știe nimic, nici măcar care îi este adevăratul nume. Prinsă într-o capcană, Florence ajunge să îi fure identitatea lui Maud, doar pentru a ajunge aproape de moarte. 

V-ați făcut planuri pentru 2023 din punct de vedere al cărților? V-ați propus să citiți un anumit număr de cărți sau vreun roman pe care l-ați amînat de multă vreme? Aveți vreo recomadare pentru mine? 

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!