Sursa foto și editare: Canva Pro

Cum să crești un cititor de mic în 5 pași

by Oana Lambrache

Cuprins

Citesc de când mă știu și mereu am visat că îi voi citi și copilului meu, seara, înainte de culcare. Știu, este o imagine des întâlnită în filme și ceea ce vedem în filme, de cele mai multe ori, nu are legătură cu realitatea. Totuși, partea cu cititul – toooată ziua – ne iese mai bine decât m-aș fi așteptat!

Sebastian este un copil mult mai răbdător și atent, ca și mine de altfel, datorită cititului. Iar acest tip de activitate este modul nostru de conectare zi de zi. E drept că ne jucăm cu mașinile sau construim tot felul de minunății din lego Duplo și din cuburi colorate, dar cu ajutorul cărților construim un moment aparte!

Copiii sunt diferiți și fiecare are o înclinație către ceva, așa că trebuie urmăriți pentru a afla ce le place să facă și să îmbinați acel ceva cu cărțile: o enciclopedie despre mașini sau păsări, o carte cu activități, cărți cu personajul preferat din desene, cărți despre cum funcționează lucrurile din casă. Opțiunile sunt multiple, aveți nevoie doar de puțină imaginație!

Dacă visați la un mic cititor, v-am pregătit cinci sfaturi prin care să le puteți insufla pasiunea pentru cărți și citit de mici copiilor!

cititor
Sursa foto: Canva Pro

Expuneți copiii la cărți cât mai devreme

Un prim sfat pe care vi-l ofer este de a le oferi cărți copiilor cât mai devreme. Primele cărți pot fi din categoria celor senzoriale, cu diferite texturi și culori, cu imagini cât mai simple care să le capteze atenția pentru câteva secunde. Nu fiți dezamăgiți dacă cei mici nu prezintă prea mult interes! Repetați procesul și, ușor-ușor, vor începe să fie curioși!

Pentru primele luni de viață, vă recomand:

  • cărți senzoriale precum cele de la Mukibooks, care sunt realizate din fetru și pot fi personalizate după bunul plac sau cele din colecția „That’s not my …”.
  • cărți cu clapete sau zone care se mișcă care creează ideea de poveste
  • cărți cartonate cu sunete din colecțiile Usborne: cu animale domestice sau sălbatice, cu sunete de mașini sau utilaje sau cu scurte melodii.
  • cărți cu texte scurte care să îi atragă pe copii.

Alegeți cărți potrivite vârstei

Multora ne place ideea de precoce atunci când vorbim de copii și ne dorim ca ei să fie cei mai cei, dar copiii nu sunt trofee și fiecare se dezvoltă în ritmul lui. Unii copii sunt predispuși activităților fizice, alții celor statice, unora le plac jucăriile de tip puzzle, altora mașinile și tot așa.

Când vine vorba de cărți, vă sugerez să alegeți unele potrivite vârstei copilului, care să îl atragă și să nu îi creeze un motiv de anxietate sau de plictiseală. Dacă aveți nevoie de puțină inspirație, am scris despre 20 de cărți potrivite copiilor de 2 ani în funcție de ce am observat la Sebastian.

Sursa foto: arhiva personală, editare: Canva Pro

Alegeți cărți cu subiectele preferate ale copiilor

Cel mai ușor mod prin care puteți să introduceți cărțile în viața copilului este de a-i oferi unele care să aibă legătură cu pasiunea lui! Dacă aveți un copil care iubește mașinile, oferiți-i cărți cu mașini. Sau poate îi plac pisicile? Sau poveștile cu zâne? Bineînțeles, cărțile nu vor substitui jucăria sau pasiunea celui mic, dar îi vor arăta că există și altfel de moduri prin care poate fi aproape de ceea ce îi face plăcere.

Puterea exemplului

Copiii imită tot ce văd, așa că vor fi curioși să afle ce este cu obiectul cu pagini multe și forme ciudate pe care îl are mama în mână. Ușor-ușor, vor înțelege explicațiile voastre și vor fi mai dornici să vă stea în brațe pentru a le citi o poveste sau să citească lângă voi când mai cresc.

Sursa foto: Canva Pro

Citiți împreună cât mai des

Dacă cititul este o activitate care vă face plăcere, puteți citi împreună cu copilul câte 10-20 de minute zilnic. Începeți cu câteva minute și creșteți timpul petrecut în compania cărților în funcție de disponibilitatea voastră și a copilului. Pe lângă activitatea în sine, veți petrece timp de calitate alături de copil. De asemenea, lectura este o activitate potrivită pentru vremea mult prea călduroasă vara și pentru zilele ploioase sau friguroase de toamna și iarna sau când nu aveți chef de ieșit prin parc.

Cititul este o activitate amuzantă și plăcută, dar și o ocazie din care copilul poate învăța. În cazul lui Sebastian au funcționat foarte bine cărțile care au legătură cu mersul la grădiniță, cu spălatul pe dinți și cu mersul la doctor!

Cu fiecare pagină citită împreună, veți mai pune o cărămidă la fundația micuțului cititor pe care îl creșteți! Voi ați citit astăzi alături de copiii voștri?

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!