Sursa foto și editare: Canva Pro

5 mituri despre pisici

by Oana Lambrache

Venerate de egipteni, declarate sacre de japonezi, pisicile sunt printre cele mai iubite animale de companie din lume, deși par să aibă personalități solitare și independente. Greu de descifrat, pisicile au stârnit curiozitatea oamenilor, care, în lipsa informațiilor, au creat tot felul de mituri despre feline.

Despre pisici se spune că aduc ghinion (în special despre cele negre) sau că au 9 vieți sau că aterizează mereu în picioare. Dar cât este adevăr și cât este imaginație? Ei bine, vă invit să citiți articolul de mai jos care prezintă cinci mituri cunoscute despre pisici!

Sursa foto: Canva Pro

1. Pisicile au 9 vieți - FALS

Evident, fiecare ființă are o singură viață, iar pisicile nu sunt o excepție! Ideea că pisicile au 9 vieți își are originea în Egiptul Antic, când zeul Atum-Ra, liderul suprem al zeităților, a creat din propriul corp alți 8 zei. Pentru că Atum-Ra lua deseori forma unei pisici, oamenii au făcut legătura între cele două evenimente și au ajuns la concluzia că toate pisicile au 9 vieți!

Povești asemănătoare se regăsesc și în Germania, Spania, Italia sau Grecia, țări care consideră că pisicile ar avea șapte vieți, în timp ce Turcia și țările arabice doar șase vieți.

În funcție de mediul în care trăiește, de hrana primită și de îngrijirile medicale, o pisică poate trăi, în medie, între 12 și 18 ani.

2. Pisicile pot mânca orice - FALS

Ca și în cazul omului, pisicile au nevoie de o dietă echilibrată și de mișcare pentru a duce vieți sănătoase și cât mai lungi! De asemenea, există diverse ingrediente sau alimente care sunt dăunătoare pisicii și numai mâncarea specială poate asigura necesarul de calorii și nutrienți. De exemplu, hrana Premium pisică conține ingrediente de top, atent alese, care să asigure energie animăluțului tău, dar și menținerea unei greutăți optime!

Producătorul Arion oferă variante de hrană uscată pentru pisici în funcție de caracteristicile acesteia: pentru pisici sterilizate, pentru pui, pentru pisici care au nevoie de suplimente pentru piele și blană, pentru pisici cu probleme ale tractului urinar sau pentru pisici cu sistem digestiv sensibil.

pisici
Sursa foto: https://www.novapet.ro/, editare: Canva Pro

3. Pisicile urăsc apa - PARȚIAL ADEVĂRAT

Multe pisici urăsc apa, dar nu toate. Pisicile din rasele Main Coon, Bengal sau Van Turcească sunt mari iubitoare de apă și înot. Printre motivele pentru care micile feline se feresc de apă se numără:

  • teama de necunoscut, mai ales dacă pisica ia contact cu apa într-un mod neplăcut precum stropitul pentru a o împiedica să se urce într-un loc nepermis;
  • blana i se îmbibă cu apă și devine mai grea ceea ce duce la îngreunarea mersului și la pierderea agilității și a controlului;
  • posibilitatea apariției unor infecții ale urechilor;
  • compoziția chimică a apei cu care intră în contact pisica care îi poate dăuna.

4. Pisicile cad întotdeauna în picioare - PARȚIAL ADEVĂRAT

În timpul căderii, corpul pisicii își corectează poziția, iar pisica, de fapt, aterizează pe lăbuțele din față. În funcție de înălțimea de la care a căzut, pot apărea fracturi sau răni grave care pot pune viața pisicii în pericol. Astfel, este important să ne asigurăm că pisicile nu au acces la geamuri sau balcoane deschise care le pot atrage atenția și crea momente neplăcute. 

Sursa foto: Canva Pro

5. Pisicile nu se pot orienta fără mustăți - ADEVĂRAT

Pentru o pisică, mustățile reprezintă un mecanism senzorial important cu ajutorul cărora se pot orienta chiar și în întuneric, pot detecta orice mișcare, își pot păstra echilibrul și pot percepe diverse mirosuri. În cazul în care pisica rămâne fără mustăți, acestea se pot regenera cu condiția ca foliculul să nu fie afectat. 

Pisicile sunt mici feline agile, curioase, puternice, independente și periculoase atunci când vânează, dar extrem de vulnerabile și dornice de afecțiune. Ca fiecare animal de companie, au nevoie să fie îngrijite și fericite, să simtă că fac parte din familie.

Pentru final, ți-am pregătit un scurt chestionar care să îți testeze cunoștințele despre pisici!

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!