Cuprins
Noiembrie, penultima lună din 2022 aduce și ultimele cărți citite de mine în anul acesta. De ce? Pentru că Decembrie este luna mea prefarată – este o lună plină de sărbătoare: Moș Nicolae și onomastica soțului, ziua mea, onomastica lui Sebastian, Crăciunul și Anul Nou! Pare că petrecem de la începutul până la sfârșitul lunii fără oprire!
Decembrie însă aduce cu el și recitirea unei serii dragă mie – „Harry Potter”, pentru că magia nu dispare niciodată, nici atunci când crești și, poate, nu mai crezi în povești!
Dar să revenim la acest final de toamnă și vă invit să descoperiți cărțile lunii noiembrie!
"Atinsă de magie" - Ramona Badea
„Atinsă de magie” este romanul scris de bloggerița Ramona Badea, roman disponibil pe blogul ei în format e-book și audiobook. Romanul cuprinde 2 volume în care o descoperim pe Ariana, o adolescentă semivampir de 17 ani care ajunge la o nouă școală pentru a deveni Vânător.
La începutul lunii noiembrie am scris un articol exclusiv despre romanul Ramonei și vă recomand cu mare drag să îl citiți. Veți descoperi o carte plină de aventuri și neprevăzut, de magie și supranatural, dar și despre prietenie și iubire!
De asemenea, pe Ramona o puteți citi pe blogul ei Ramona spune și pe canalele de social media:
"Friends, iubiri și marele lucru teribil" - Matthew Perry
Atunci când am citit pe site-ul Editurii Nemira că vor publica autobiografia lui Matthew Perry, am știu că trebuie să am această carte! Așa că am trimis precomanda și am așteptat să primesc volumul, pe care l-am început în aceeași zi. Am descoperit o poveste de viață extrem de tristă, presărată cu abandon, dependențe și lupta pentru supraviețuire.
Pentru mulți dintre noi, Matthew Perry este actorul care îl interpretează pe Chandler Bing în serialul „Friends”, cel care spune glume atunci când se simte inconfortabil. Ce nu știm este ceea nu a lăsat să se vadă – lupta cu propria persoană pentru a scăpa din ghearele dependenței de alcool și droguri.
„Friends, iubiri și marele lucru teribil” este o autobiografie atipică, plină de umor și tristețe, care sare de la o idee la alta, deschizând ușa către omul Matthew Perry.
"Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars" - Alexandra Furnea
„Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars” este mărturia tulburătoare a Alexandrei Furnea, supraviețuitoare a incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015. Cu toții am auzit despre tragedia din acea seară, despre durerea celor care și-au pierdut copiii și prietenii, despre suferințele și chinurile celor care au fost duși la Spitalul de Arși și tratați ca niște obiecte, despre cum nu s-a schimbat nimic de atunci.
Nu există cuvinte pentru a descrie această carte-mărturie și cred că nimeni nu poate spune că înțelege prin ce au trecut supraviețuitorii incendiului. Ce am văzut la televizor sau am citit pe net este o infimă parte din chinul acestor oameni pe care sistemul medical, care trebuia să îi salveze, i-a părăsit: aparatură învechită și nefuncținoală, lipsa medicamentelor, băi pe viu fără calmante, acuzațiile aduse pacienților, infecțiile ascunse și lipsa empatiei.
Am citit și am plâns la fiecare urlet de durere și de disperare, iar mintea mea nu a putut și nu poate nici acum să înțeleagă ce s-a întâmplat. Spre final, o rază de speranță apare cu transferul Alexandrei la un spital din Germania, dar și acest moment a lăsat o urmă amară – cum se poate ca în alte țări pacienții să fie tratați ca oameni și la noi nu?
"Iubitul meu polițist" - Bethan Roberts
Un triunghi amoros periculos – Tom, Marion și Patrick. O perioadă în care dreptul de a iubi pe cine vrei era pedepsit crunt. O poveste de iubire tulburătoare.
Tom este fratele celei mai bune prietene, iar Marion visează cu ochii deschiși la viitorul lor împreună, încercând să se apropie cât mai mult de bărbatul care i-a furat inima. Din păcate pentru ea, Tom nu pare să îi răspundă cu aceleași sentimente. La scurt timp, însă, tot el este cel care îi propune să se căsătorească. Marion acceptă, dar nu știe că mariajul lor este unul de fațadă, Tom fiind îndrăgostit de curatorul de la Muzeul din Brighton, Patrick.
Atunci când află, Marion este devastată și face un gest impulsiv, pe care îl regretă imediat. Dar răul a fost deja făcut…
Scris sub forma unei scrisori din perspectiva lui Marion care mărturisește ceea ce a simțit și a făcut, dar și sub forma unui jurnal intim al lui Patrick, romanul „Iubitul meu polițist” este, mai presus de toate, o carte despre iubire, în toate formele ei, despre acceptare și despre iertare.
Romanul a fost ecranizat, avându-i în rolurile principale pe Harry Style (Tom), Emma Corin (Mariona) și David Dawson (Patrick).
"Străveacul și alte vremi" - Olga Tokarczuk
Când am început să citesc „Străveacul și alte vremi”, am crezut că voi da peste un roman filosofic. Am descoperit, în schimb, o poveste despre timp și despre cum acesta îi afectează și schimbă pe oamenii din satul fictiv Prawiek. Timp de 80 de ani, se întemeiază familii, se nasc copii, mor bătrâni, iar satul este victima unui război care pustiește totul în calea lui.
Cartea cuprinde 60 de mini-povești, fiecare descriind viața unui locuitor al satului, în diferite momente ale vieților lor, îmbinând fantasticul cu realismul magic.
Citind această carte, mi-am amintit de romanului lui Marquez, „Un veac de singurătate”, care urmărește familia Buendia timp de 100 de ani, din momentul în care pune bazele orașului Macondo.
Cartea lunii
„Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”