Cuprins
Fiecare mamă și tată visează la ziua în care vor transmite mai departe copilului lor din propriile pasiuni. Eu iubesc cărțile, drept urmare mi-am dorit să îi insuflu această dragoste și lui Sebastian!
Am început cu cărți din materiale textile, cu diferite texturi, apoi am trecut la cărți cartonate cu sunete și imagini colorate, cu clapete și zone senzoriale, iar acum petrecem minute bune zilnic citind și descoperind lumea fascinantă a cărților.
Pentru că există o mulțime uriașă de cărți disponibile în librării sau magazine, am creat o listă cu 20 de titluri de cărți pentru copiii de 2 ani, numai bune de pus sub brad Crăciunul acesta!
Cărți cu mașini, utilaje și vehicule speciale
Am descoperit de puțin timp cărțile cartonate cu clapete de la Editura Casa, iar Sebastian s-a îndrăgostit de ele instant!
Pentru că este fermecat de mașini, vehicule de intervenție și tot felul de utilaje, i-am ales câteva cărți care să îi satisfacă curiozitatea și să îi pună imaginația la treaba!
1. „Excavatoare, tractoare și alte mașini mari” a fost prima carte de acest tip pe care i-am cumpărat-o lui Sebastian și a fost foarte apreciată. Cu imagini viu colorate și text puțin, cartea l-a atras ca un magnet și continuă să o facă și acum după câteva luni de citit din ea. De la acest volum am cercetat și am descoperit o întreagă colecție de cărți asemănătoare din colecția „De ce, de ce, de ce?” și am adăugat în mini-biblioteca lui Sebi:
2. „Excavatorul”– titlul vorbește de la sine, o carte cu și despre uriașele excavatoare!
3. „Să strângem gunoiul” care pune bazele grijii pentru mediu și reciclării.
4. „Vehicule de urgență” care prezintă interiorul unei ambulanțe, modul în care se stinge un incendiu, dar și cine îi salvează pe oamenii aflați în pericol pe mare.
5. „Autoturisme și camioane” în care am găsit și un exemplu de accident de care mă pot lega atunci când Sebi devine nerăbdător în scaunul din mașină și ar vrea să își desfacă centurile.
6. „Caută și găsește – Vehiculele mele” cu informații despre vehiculele din oraș și utilajele de la fermă. Ce îmi place la această carte este faptul că pe paginile din stânga sunt o serie de imagini pe care copilul le va descoperi în imaginea mare, de ansamblu!
Povești cu pisici
7. Seria „Dar Motan” este cea mai iubită dintre toate cărțile pe care le are Sebastian! Iar cel mai recent volum, „Dar Motan greșește”, a devenit povestea preferată de dinainte de somn! Și, pentru că mai este puțin până la Crăciun, puteți să comandați volumul „Dar Motan dăruiește” care îi învață pe cei mici despre bucuria dăruirii și despre prietenie.
8. O altă serie care a prins foarte bine la noi este cea cu „Pete Motanul”, cu text puțin și rime, ceea ce face ca aceste cărți să fie ușor de urmărit de copii. Dacă vă place acest personaj, să știți că există două volume speciale de Crăciun!
9. „Pisa și cartea de bucate” este una dintre cărțile primite în pachetele de la Cartea cu Moț și are toate elementele unei cărți de succes: pisică, pagini cu clapete și rime!
Cărți cu animale
10. „Omida mâncăcioasă” este o poveste tare colorată și veselă despre o omidă mâncăcioasă (în caz că nu era clar din titlu). Morala poveștii – omida se transformă într-un minunat fluture! Și aici, Sebi își amintește de fluturii pe care i-am văzut împreună la Muzeul Antipa.
11. „Păianjenul cel harnic” începe să își țeasă pânza, concentrându-se pe treaba pe care o are de făcut, fără să se lase distras de celelalte animale. La final, păianjenul adoarme, mulțumit de treaba lui!
12. Povestea din „Cameleonul” ne învață să fim mulțumiți cu ceea ce suntem și să fim mereu noi înșine! O lecție minunată pentru copii, care să le ofere încrederea de care au atât de multă nevoie.
13. „Ghici cât de mult te iubesc” este una dintre cele mai emoționante povești pe care am citit-o alături de Sebastian. Este vorba despre doi iepurași, Căstănuță-cel-Mic și Căstănuță-cel-Mare, care îi încurajează pe copii să își exprime sentimentele și să spună ceea ce simt.
14. „Veve și omul de zăpadă” este sora cărții „Pisa și cartea de bucate” și a avut un mare impact asupra lui Sebastian. În iunie, când am mers în Cracovia, i-am uitat sticla cu apă la un restaurant, așa că i-am căutat una asemănătoare, iar pe ambalaj era o veveriță. Sebi ne tot arăta către sticlă și apoi spre picioare, dar noi nu reușeam să înțelegem deloc! Mi-am amintit apoi că veverița din carte își pune ghetele și merge să facă un om de zăpadă și asta încerca copilul să ne transmită!
15. „Lama Lama dor de mama” a fost cel mai bun aliat al nostru atunci când am început să îi povestim lui Sebastian despre grădiniță. Aveam zile când citeam această carte și de 3-4 ori, făcând conexiuni cu ceea ce se va petrece: vom merge cu mașina, ne vom lua la revedere, va sta câteva ore, se va juca, va mânca, apoi vom veni să îl luăm.
16. „Marea mea carte caută și găsește – În pădure” a fost prima carte de acest gen pe care i-am cumpărat-o lui Sebi. Desenele din carte sunt foarte realiste, colorate și prezintă animalele în mediile lor, dar și felul în care pădurea se transformă în fiecare anotimp.
Povești despre familie, prietenie și mersul la doctor
17. „Vreau să te văd mai repede” este o poveste japoneză despre o fetiță și bunica ei care își doresc foarte tare să se întâlnească, trecând prin câteva întâmplîri haioase.
18. „Chiri și Chiriri” este o aventură de carte, în care două fetițe pornesc la drum pe biciclete prin pădure unde întâlnesc tot felul de animăluțe vesele.
19. „La doctor” este potrivită pentru vizitele la medic, explicând pe înțelesul celor mici ce înceamnă boala, febra, dar și ce poți face pentru a fi sănătos și ce presupune mersul la dentist.
20. Am inclus aici și cartea „Caută și găsește – Anotimpurile”, cu desene colorate și explicite despre cele patru anotimpuri și ce fel de activități putem face de-a lungul anului.
Voi le citiți copiilor voștri? Ce fel de cărți și povești le plac și îi țin captivați cât să vă beți cafeaua în liniște dimineața? Dacă vă surăde ideea de lectură în familie și vreți să beneficiați de cărți potrivite vârstei celui mic, puteți apela la un serviciu care vă livrează acasă lunar un pachet cu 2 titluri.