Scriam săptămâna trecută despre sursele mele de inspirație în cadrul SuperBlog și nu numai. Mini-seria continuă astăzi cu un articol despre cum mi-am organizat și scris articolele astfel încât să fie gata la timp, dar și să beneficiez de 1-2 zile în care să le revizuiesc sau chiar să rescriu dacă nu eram mulțumită de anumite părți sau de întregul articol.
Dacă ai nevoie de puțină claritate și de o structură în ceea ce privește scrierea unui articol, te invit să citești rândurile de mai jos!
Organizarea articolului
Recunosc faptul că la fiecare dintre cele trei participări, am avut emoții uriașe de la prima probă până la ultima. La fel și în cazul primirii notelor! Ce m-a ajutat în privința probelor a fost organizarea astfel încât să nu ratez nicio cerință sau să uit vreun detaliu.
La primele două participări îmi notam pe o agendă cerințele tehnice, pe care apoi le tăiam pe măsură ce le încadram în textul articolului. Ce mi-a lipsit în perioada agendei au fost informațiile în plus pe care aș fi putut să le adaug în articole de genul experiențelor personale, ideilor pe care le țineam minte numai, fără să le scriu pe ceva și pe care le uitam de multe ori și le înlocuiam cu altceva, posibilelor direcții în care aș fi vrut să scriu.
În primăvară am decis să mă folosesc de superputerea mea și anume organizarea! Sunt o fire perfecționistă și scriu liste peste liste cu ceea ce am de făcut, așa că tot o listă urma să mă ajute! Am decis să abandonez agenda și să folosesc o platformă online despre care aflasem de la Diana. La prima vedere, Milanote mi s-a părut foarte dificil de utilizat, apoi am revenit și am început să testez butoanele și a început să îmi placă.
În Milanote mi-am creat un checklist general de care am ținut cont, dar și câte un board separat, dedicat fiecărei probe și în care am adunat informații și mi-am notat toate ideile care îmi veneau. De obicei, acest prim pas îmi lua cam 1-2 zile, dar mi s-a întâmplat să revin asupra planului de câte ori am simțit nevoia să adaug sau să modific ceva.
Documentarea
După ce am terminat de organizat articolul, am început partea de documentare. Practic, am citit cam tot ce am găsit astfel încât să mă familiarizez cu sponsorul și produsele sau serviciile acestuia. Am folosit toate canalele avute la dispoziție: blog, site, canalele de social media, chiar și articole găsite pe internet.
Am selectat informațiile pe care le-am considerat importante sau necesare pentru a fi incluse în articol, dar am ținut cont și de cerințele tehnice în cazul în care trebuia să menționăm astfel de informații.
Documentarea este un pas important în probele SuperBlog, astfel că i-am acordat cea mai mare parte a timpului pentru a mă asigura că am înțeles viziunea sponsorului, dar și modul în care funcționează sau mă ajută produsul sau serviciul despre care urma să scriu.
Scrierea articolului
Au fost articole pe care le-am scris într-o zi, dar și articole la care am scris până aproape de deadline, pentru că o idee mai bună sau mai interesantă mi-a schimbat planul și nu o puteam ignora! Au fost și multe momente de oboseală în care mintea mea pur și simplu a refuzat să creeze o poveste și am decis să scriu articole informative 100%. Am ales această variantă și atunci când povestea pe care mi-o imaginasem devenea prea lungă și ar fi „sufocat” articolul. Uneori aceste alegeri mi-au adus note de 100, alteori am fost chiar sub linie! Ce am învățat de aici a fost că nu trebuie să iau nimic personal, că notele reflectă scrisul meu din acel moment în care poate că am fost obosită, neatentă, grăbită și că pot învăța ceva din orice experiență!
În scrierea propriu-zisă a articolului, am adăugat listei de mai sus câteva puncte pentru a mă ghida și pentru a păstra puțină ordine.
Cred că partea cea mai distractivă în scrierea articolelor a fost modul în care le-am încheiat, acel ceva care a adus un plus de valoare rândurilor scrise de mine precum: crearea unor teste, invitații de abonare sau de a accesa site-ul sponsorului, urmărirea canalelor de social media, crearea unor provocări pentru cititori.
Bineînțeles, am ținut cont și de SEO, dar nu mi-am făcut un scop din asta, mai ales că încă învăț despre ce înseamnă și cum mă ajută. Pentru ca totul să meargă mai ușor, mi-am instalat un pluggin care mă ajută pe partea de SEO.
Indiferent de modul de scriere, de felul în care vă organizați munca, vă sfătuiesc să urmați pașii de mai jos:
- respectați cerințele tehnice
- scrieți din suflet
- recitiți articolul pentru greșeli gramaticale
- adăugați experiențele personale
- documentați-vă despre sponsor și produs/serviciu
- adăugați acel ceva care să vă diferențieze!
Voi cum vă organizați atunci când scrieți un articol? Urmați un plan riguros sau scrieți tot ce vă trece prin minte atunci când vă așezați în fața calculatorului? Dacă aveți vreun tip, vă invit să îl împărtășiți cu mine!
4 comments
Super! Chiar cred că mi-e de ajutor articolul tău.
Mi s-a întâmplat de multe ori să nu am o poveste așa cum îmi doream și să las până în ultima zi scrierea.
Mulțumesc pentru informații și recomandări!
Hugs!
Mă bucur că articolul meu îți este de ajutor! Îți urez mult succes în competiție și să iasă așa cum îți dorești! Hugs!
Eu cât de mult mi-aș dori sa scriu din timp niciodată nu-mi iese. Cred că adrenalină aia de la 23.59 mă face să simt că trăiesc :)) Marea majoritate a articolelor au fost scrise în ultima zi chiar înainte de deadline. O sa incerc sa țin cont de sfaturile tale, mulțumesc. Sper sa îmi iasă.
Știu ce spui! Am scris și eu, de câteva ori, pe ultima sută de metri, dar mi-am dat seama că e prea multă adrenalină :))) Mult succes!