Cuprins
Iubesc toamna, cu aerul rece de dimineața, cu aromele de portocală și fructe din ceai, cu lumânări parfumate, pături pufoase și cărți bune alături. Că tot am amintit de cărți, septembrie a ajuns la final, iar asta înseamnă un singur lucru – retrospectiva cărților citite!
"Semn că te am" - Ioana Chicet-Macoiveiciuc
Aveam de ceva timp cartea aceasta în bibliotecă și abia de curând am realizat că este scrisă de Prințesa Urbană, pe care o urmăresc pe canalele de social media.
Personajul principal, Ana, provine dintr-o familie cu probleme, iar copilăria i-a fost marcată de un eveniment tragic care i-a răpit mama și a lăsat-o orfană. Din acel moment, viața Anei este o suită de alegeri influențate de trauma din copilărie. Relații eșuate, o căsnicie aparent fericită, dar terminată cu un divorț, iar, la final, o femeie care își caută fericirea.
„Semn că te am” este mai mult decât o carte despre un cuplu a cărui viață se schimbă după apariția celor doi copii. Este o carte despre modul în care suferințele și traumele copilăriei ne modelează deciziile de-a lungul vieții, alegera unui partener, limitele sau lipsa acestora și ne face să alergăm după o fericire efemeră, perfectă, trecând pe lângă fericirea adevărată, dar imperfectă.
"Femei imperfecte" - Araminta Hall
"...dragostea e fantastică. Magică și fantastică. Dar uneori dragostea e periculoasă. Uneori îți sfâșie inima și-ți distruge viața. Uneori, pur și simplu, nu merită."
„Femei imperfecte” este povestea a trei prietene – Nancy, Eleanor și Mary, care se știu din facultate. Trei femei pe cât de apropiate, pe atât de diferite. Mary este casnică, are o familie minunată – în aparență -, dar tânjește să lucreze, să aibă o carieră. Eleanor este singură și cu o carieră impresionantă, dar visează cu ardoare la o familie a ei, la un soț iubitor și un copil. Nany este căsătorită și pare să aibă totul: un soț atent, o fiică și, de puțin timp, un job pe care îl adoră!
Viețile celor 3 femei se schimbă radical în momentul în care Nancy este ucisă și secretul ei devine cunoscut – femeia avea o aventură!
Pe fondul morții lui Nancy, descoperim cum a luat naștere prietenia lor, cum fiecare dintre ele a ajuns într-o situație din care își doresc să scape, singurul numitor comun fiind acum răspunsul la întrebarea: cine a ucis-o pe Nancy?
Autoarea reușește să impresioneze prin acest thriller, dezvăluind o lume departe de perfecțiune, plină de trădări, secrete și compromisuri.
"Curajul de a fi vulnerabil" - Brené Brown
„Curajul de a fi vulnerabil” face parte din seria de cărți de self-improvement pe care mi-am propus să le citesc până la finalul lui 2022. Cred că sunt cărți pe care le putem citi oricînd, dar, la fel de bine, există cărți pe care ar trebui să le citim atunci când suntem pregătiți. „Curajul de a fi vulnerabil” este o astfel de carte, care mie îmi oferă lecții despre cum este ok să greșești, dar și despre cum să accept aceste greșeli.
Perfecționismul este adânc înrădăcinat în mine și, de multe ori, mi-a fost de ajutor. Totuși, sunt momente în care mi-am dorit să fi renunțat la această armură a perfecționismului și să fi fost doar eu. Vă las mai jos câteva citate din carte, care mi-au plăcut foarte mult și care mi-au dat de gândit:
"Suntem nemulțumiți, tocmai pentru că trăim într-o cultură a nemulțumirii și credem în ea."
"E-n regulă. Ești om. Toți oamenii fac greșeli."
"Dar adevărata problemă cu care se confrumtă femeile - care le amplifică rușinea, indiferent de categorie - este că lumea așteaptă de la noi să fim perfecte; pe de altă parte, este interzis să se vadă cât ne străduim. Totul ar trebui să se întâmple, cumva, de la sine. Perfecțiune fără efort! Trebuie să ai o frumusețe naturală, să fii o mamă fără cusur, un lider înnăscut, un părinte înzestrat."
"Toate lucrurile au o crăpătură, fie ea cât de mică. Pe acolo intră lumina în ele."
"... dacă le dorim copiilor noștri să se iubească și să se accepte pe ei înșiși, sarcina noastră este să ne iubim și să ne acceptăm pe noi înșine."
"Creierul din burtă" - Fabrice Papillon
La început de septembrie mi-am propus să citesc câteva cărți total diferite de ce citesc în mod obișnuit. Probabil, aceste volume pot fi încadrate în categoria de dezvoltare personală, dar eu le văd pe partea de self improvement. O astfel de carte este și „Creierul din burtă”, care descrie modul în care ne este afectat corpul de problemele noastre de zi cu zi.
"... burta este expresia creierului nostru."
Deși abundă de explicații tehnice și termeni medicală mai dificil de digerat de mine, o persoană care nu a studiat sau citit în domeniu, cartea rămâne o referință sau un punct de plecare pentru cei care vor să înțeleagă modul în care burta – cel de-al doilea creier din organism – impactează acțiunile noastre și modul nostru de a fi, dar și moduri prin care putem îmbunătăți aceste efecte.
"Arta subtilă a nepăsării" - Mark Manson
Septembrie s-a încheiat cu o carte de care auzisem de mult timp, dar pe care nu știam dacă îmi doresc sau nu să o citesc. Curiozitatea a învins și am decis să includ volumul „Arta subtilă a nepăsării” pe lista de to be read de anul acesta.
Deși am pornit la drum cu gândul că voi citi niște idei alandala despre cum ar trebui să fim nepăsători la tot ce se petrece în jurul nostru, am descoperit că această carte este departe de ceea ce credeam.
Ironică, plină de umor, spumoasă aș putea spune/scrie, „Arta subtilă a nepăsării” face ceea ce promite: ne oferă un ghid de viață, în câțiva pași simpli, pentru a putea vedea viața așa cum este ea de fapt, cu bune și rele și a le accepta pur și simplu.
Cartea lunii
„Curajul de a fi vulnerabil”