Sursa foto și editare: Camva Pro

Cărțile lunii august

by Oana Lambrache

Cuprins

August este pe final și vara la fel. Nu pot spune/scrie că îmi pare rău pentru că nu sunt vreun fan al căldurii, poate că ajută și faptul că sunt născută iarna și iubesc anotimpul rece! Ei bine, dacă e sfârșit de lună, vin către voi cu lecturile mele din această lună.

august
Sursa foto: arhiva personală

"Frumoasele adormite" - Stephen King, Owen King

"Deaspra capului femeii începuse să apară un fel de nimb albicios și vibramt: firr albe, ca acelea țesute de păianjeni, se înălțau din obrajii ei, se desfășurau alene și se depuneau pe pielea ei. Din firele astea se depănau altele și altele, care se întindeau pe fața ei, creând o mască. Iar masca asta urma să se transforme curând într-o cagulă, ce-i va acoperi tot capul."

„Frumoasele adormite”, roman publicat de Editura Nemira, marchează o colaborare minunată între Stephen King și fiul său Owen. Cei doi pornesc într-o aventură distopică, într-un viitor nu chiar atât de îndepărtat, având în centru întrebarea „ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista femei?”.În acest viitor apocaliptic, femeile adorm și nu se mai trezesc, corpurile lor fiind acoperite de o pânză asemănătoare coconilor de fluturi. Cine face greșeala de a trezi chiar și o singură femeie va regreta amarnic! Doar o singură femeie pare să nu fie afectată de boala Aurora – Evie Black, o deținută care adoarme și se trezește fără probleme.

Rămași singuri, bărbați se împart în două tabere: cei care încearcă să o țină pe Evie în viață și cei care cred că moartea ei le va trezi soțiile, fiicele și mamele.

Deși este o carte destul de voluminoasă – are puțin peste 800 de pagini – am reușit să o citesc destul de repede, chiar dacă începutul a fost mai greoi. Ce reușește King (cei doi King de data aceasta) este să creeze suspans, fără a dezvălui foarte multe în primele pagini. Am descoperit elemente supranaturale – Copacul și universul paralel în care se trezesc femeile după ce adorm, perspectivele mai multor personaje și modul lor de a acționa ca urmare a evenimentelor produse, lupta femeilor – în special a deținutelor – de a rămâne treze și ingeniozitatea de care dau dovadă pentru a-și atinge scopul.

"Fata de pe peron" - Samantha M. Bailey

Două femei, care nu se cunosc, dar fiecare dintre ele având ceea ce își dorește cealaltă. Morgan este văduvă, singură, adâncită în datorii și necrezută de nimeni din jurul lui din cauza fraudei comisă de fostul soț. Nicole este bogată, frumoasă, cu un soț minunat și proaspăta mamă a unei fetițe care îi devine centrul universului. Morgan visează la propria familie, chiar s-a gândit să adopte un copil. Dar cine ar avea încredere în ea? Nicole se simte depășită de noul ei rol și își dorește cu disperare să revină la job. 

Pe peronul metroului cu care merge acasă, Morgan primește ceea ce și-a dorit mereu – un copil! Necunoscuta care îi pune în brațe copilul o roagă să aibă grijă de el și apoi se aruncă în fața metroului. Ajunsă la poliție, Morgan află despre Nicole, iar lucrurile se complică.

Pentru a scăpa de acuzațiile care se strâng în jurul ei, Morgan decide să caute informații pentru a înțelege de ce o femeie precum Nicole ar face acel gest și de ce ar alege-o tocmai pe ea!

„Fata de pe peron” este un thriller autentic, plin de suspans și răsturnări de situație. Pe parcursul lecturii, mi-am creat tot felul de idei despre legătura care ar fi putut exista între cele două femei, dar și despre motivul sinuciderii lui Nicole. Ce am descoperit la final a fost cu mult peste ceea ce mi-am imaginat!

"Soacra" - Sally Hepworth

"Aș fi putut să scriu mai multe, dar, dacă mă gândesc bine, nu am decât două lucruri pe care cred că merită să vi le spun. Am muncit din greu pentru tot ce a fost important pentru mine. Și ce-a fost important pentru mine nu a costat absolut nimic."

Diana este o femeie puternică, dură, care a luptat și a muncti pentru fiecare ban pe care îl are. Luxul în care trăiește acum l-a obținut prin propriile forțe, muncind și muncind, fără să existe vreun obstacol pe care să nu îl poată doborî. Atunci când poliția îi anunță pe cei doi copii ai ei de moartea ei, aceștia presupun că averea mamei lor le va reveni. În schimb, Diana a decis ca toți banii să meargă spre asociația de refugiați de care se ocupa. Bulversați, Nettie și fratele ei Oliver nu înțeleg ce s-a întâmplat și de ce mama lor a hotărât să îi dezmoștenească de ceea ce, după părerea lor, le revine în mod normal. 

Deși moartea Dianei pare o sinucidere, în urma autopsiei, iese la iveală faptul că femeia nu avea nicio substanță toxică în organism și nici nu suferea de cancer așa cum pretinsese. Și atunci, cine a omorât-o? Și de ce?

Printre suspecți este chiar și nora ei, Lucy, cu care nu a avut o relație tocmai apropiată, între cele douî existând și un incident violent care îi face pe polițiști să ia în calcul o răzbunare.

Cartea este scrisă pe capitole, alternând între evenimentele din prezent și amintirile din trecut. Astfel, o decoperim pe Diana, îi aflăm secretele și motivele pentru care le refuză ajutorul financiar copiilor săi. Cred că până pe la jumătatea cărții nu am putut empatiza cu personajul Diana, mai ales în momentele în care îi refuza constant pe cei doi copii ai săi. Sunt de acord că nu este nevoie să le oferim totul pe tavă, dar modul tranșant în care le spunea nu mă făceau să o văd ca pe un cub de gheață. Cu fiecare amintire, înțelegeam mai mult din această femeie și am realizat că nu refuzurile ei o transformau într-un personaj negativ, ci modul în care alegea să facă asta.

Din punctul meu de vedere, „Soacra” este mai mult un roman psihologic decât un thriller, care dezbate această legătură dintre o noră și o soacră, relație văzută mereu ca o luptă de putere între cele două femei importante din viața uni bărbat.

"O vară la New York" - Renée Rosen

"...fata Cosmo are între optsprezece și treizeci și patru de ani și e înfometată după produsele voastre. Are o slujbă și proprii bani și vrea o viață mai bună. E o fată dornică să cumpere cea mai nouă nuanță de ruj și ojă. Îi pasă de șamponului pe care îl folosește. Nu așteaptă ca un bărbat să o ducă într-o vacanță în Hawaii și nu are nevoie de el pentru a-i testa noua mașină. Da, vrea să călătorească, să conducă o mașină frumoasă și să le facă pe toate într-o pereche modernă de pantofi."

În 1965, revista Cosmopolitan se află pe marginea falimentului și numai o femeie puternică îi poate decide viitorul. Timp de 32 de ani, Helen Gurley Brown a fost editorul revistei, transformând-o în cea mai căutată și citită revistă pentru femei, publicând articole despre modă, cosmetice, sex și pilula contraceptivă. Deși a avut multe piedici în drumul ei, Helen a demonstrat că alegerile ei nu au fost întâmplătoare. Helen și revista Cosmopolitan au devenit vocea femeii moderne!

„O vară la New York” spune povestea acestui început din perspectiva lui Alice Weiss, o tânără aspirantă la un post de fotograf în marele New York. Printr-o întâmplare fericită, ea ajunge să lucreze ca secretara lui Helen și este martora tuturor intrigilor în care aceasta este părtașă.

Citind acest roman am dat peste o ficțiune istorică minunată, plină de mister, parfumuri scumpe și fum de țigări din New York-ul anilor ’60-’70. M-am plimbat alături de Alice pe străzile orașului, am intrat în culisele revistei Cosmopolitan și am fost martora jocului de putere dintre femei și bărbați!

"Lucette - Viața dincolo de imunitate zero" - Cosmisian

"Dorul este o pasăre misterioasă care te duce în trecut, întotdeauna pe un drum nou, întotdeauna pentru a te liniști."

„Lucette” este povestea unei fetițe cu același nume, a unei luptătoare, a unei eroine care duce povara genetică a femeilor din familia ei – a mamei și a bunicii. O boală necruțătoare a doborât-o pe bunică, aceeași boală i-a răpit mama și acum îi amenință viitorul. Într-o luptă contra cronometru, am descoperit o poveste impresionantă de iubire care transcende dincolo de moarte. 

Prin intermediul filelor de jurnal scrise de Elena, mama Lucettei, am intrat în culisele începutului de relație dintre ea și Marcel, tatăl fetiței. În prezent, toți cei apropiați copilei se zbat pentru un licăr de speranță pentru ea.

Cartea abundă de metafore, descrieri, emoție și trăire alături de personaje. Pare a fi un tablou transpus în cuvinte pentru noi cititorii…

Cartea lunii

„Frumoasele adormite”

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!