Sursa foto și editare: Canva Pro

Cărțile lunii iulie

by Oana Lambrache

Cuprins

S-a mai dus o lună de vară, călduroasă, dar plină de cărți bune! În iulie am avut mult chef de citit și am început luna cu un roman pe care îl aveam de ceva timp pe lista de citit, apoi am continuat cu cărți pline de mister și suspans! Ce am citit, puteți găsi mai jos!

iulie
Sursa foto: arhiva personală

"Privighetoarea" - Kristin Hannah

„Privighetoarea” face parte din cărțile pe care le pusesem acum câțiva ani pe lista de citit, dar la care nu am ajuns până acum. De ce? Pentru că aveam impresia că voi citi un roman de dragoste, tip de roman cu care nu mă prea împac. În iunie apucasem să citesc câteva pagini, așa că mi-am propus să citesc această carte la început de iulie și, la finalul ei, mi-am dat seama ce idee bună am avut!

Romanul, deși are și povești de dragoste, este despre lupta francezilor în timpului celui de-al doilea Război Mondial, deci o ficțiune istorică, remarcabil scrisă. Vianne Mauriac este o soție devotată și o mamă iubitoare, care trebuie să se despartă de soțul ei trimis pe front. Nefericirea ei apare în momentul în care un comandant german îi alege casa drept cartier general, iar ea trebuie să fie și mai atentă la ce face și spune în preajma lui. Bineînțeles, zvonurile despre ea și comandant încep să apară, femeia fiind considerată protejata bărbatului.

Isabelle este sora lui Vianne și o tânără dornică să își găsească un scop în viață. Evident, nu se mulțumește cu rolul de posibilă soție, așa că reușește să se infiltreze în grupul mișcării de rezistență și, astfel, să ajute la trecerea graniței pentru numeroși soldați sau piloți care ar fi riscat moartea sau lagărul.

„Privighetoarea” este un roman cu accente istorice, palpitant, în care două femei, aparent diferite, reușesc să salveze viețile celor din jur chiar cu prețul propriilor vieți.

"Le surâd celor doi băieți ai mei care ar fi trebuit să-mi sfâșie inima, dar care, cumva m-au salvat, fiecare în felul lui. Datorită lor știu acum ce contează cu adevărat: nu ceea ce am pierdut, ci amintirile. Căci rănile se vindecă. Iubirea dăinuie. Noi, oamenii, rămânem."

"O vară italiană" - Rebecca Serle

"Totul durează mai mult în Positano. Chiar și timpul."

Viața lui Katy este dată peste cap de moartea mamei sale, care îi era cea mai bună prietenă, confidentă, ajutor și sursă de informare. În tumultul evenimentelor, Katy decide să plece singură în vacanța pe care o plănuise alături de mama ei. Astfel, femeia ajunge în minunatul Positano, despre care mama ei îi spusese că este unul plin de farmec și pe care trebuiau să îl vadă împreună.

La scurt timp după ce ajunge la hotel, Katy are un șoc pentru că o vede pe mama ei, așa cum era ea acum 30 de ani. Deși nu își poate crede ochilor, Carol, mama ei, este în Positano, iar Katy are ocazia de a o descoperi și de a afla tot ce își dorește despre mama ei.

Citind „O vară italiană”, am descoperit un roman sensibil, emoționant despre o femeie care își pierde cel mai apropiat om din lume – mama și care încearcă să asimileze această pierdere prin singurul mod pe care îl găsește la îndemână. Deși pare imposibil ca personajul principal să călătoarească în timp, cred că romanul este o metaforă a felului în care fiecare dintre noi percepe moartea unei ființe dragi. Sau poate că Positano este atât de fermecat încât există un portal prin care oamenii pot călători în timp pentru a descoperi lucruri despre ei și cei dragi!

"Salem's Lot" - Stephen King

"Aici timpul avea alt curs. Nu se putea întâmpla nimic prea îngrozitor într-un asemenea orășel drăguț. Nu aici."

Pornind de la această premisă, totul va merge cât de poate de îngrozitor în drăguțul orășel Jerusalem’s Lot în care se desfășoară acțiunea romanului scris de Stephen King. Scriitorul Ben Mears revine în oraș pentru a se documenta cu privire la Casa lui Marsten, un vechi conac despre care se spune că ar fi bântuit!

La scurt timp, 2 băieți din oraș merg în vizită la un prieten și trec prin pădure. Din păcate, doar unul dintre ei ajunge înapoi acasă. Unul după altul, oamenii din oraș dispar numai pentru a reveni schimbați și cu aspectul unor oameni bolnavi.

Împreună cu câțiva oameni din Salem’s Lot, Ben speră să alunge spiritele malefice care au pus stăpânire pe oraș și să îi salveze pe puținii oameni rămași în viață.

"Orașul își păstra secretele, iar Casa lui Marsten îl veghea amenințătoare ca un rege detronat."

Nu mai este niciun mister – King este preferatul meu în materie de romane thriller, iar „Salem’s Lot” a reușit ceea ce puține romane mai fac asta – să creeze suspans pagină cu pagină și să păstreze pentru final cele mai tulburătoare descrieri!

"Camerista" - Nita Prose

Molly este cameristă, o angajată model la Regency Grand Hotel, o tânără pentru care regulile sunt modul ei de depăși problemele personale. Pare că nimic nu o poate abate de la rutina pe care și-a creat-o. Nimic cu excepția unui corp într-una dintre camerele pe care le curăța zi de zi!

Dintr-o simplă cameristă, Molly devine suspectă, iar răspunsurile ei naive o pot trimite la închisoare pentru ceva de care nu este vinovată!

După primele pagini citite, Molly mi s-a părut mult prea naivă și puțin plictisitoare, dar am decis să continui cartea și să îi ofer o șansă acestui personaj care ar fi putut ascunde ceva interesant. Spre bucuria mea, Molly chiar ascunde un secret, unul neașteptat pentru felul ei de-a fi, dar care nu are niciun fel de legătură cu cadavrul pe care l-a descoperit. 

Am fost surprinsă de schimbarea femeii și de modul în care a evoluat, devenind mult mai sigură și încrezătoare în ea și în forțele proprii.

"Insula" - Adrian McKinty

Am reușit să citesc romanul „Insula” în mai puțin de 24h și asta pentru că a fost extrem de interesant și de intens! Heather, soțul ei Tom și cei doi copii vitregi ajung în Australia pentru o conferință la care Tom trebuie să participe. Într-una din zile, decid să închirieze o mașină și să exploreze insula. Întâmplător dau peste doi bărbați care le fac o propunere nemaiîntâlnită – pot vizita Dutch Island pentru a vedea ursuleții koala în mediul lor natural. Heather și Tom sunt de acord, sperând ca asta să îi impresioneze pe copii. Dar, ce începe ca o aventură, se termină într-un mod tragic! Un accident de mașină îi aduce pe cei 4 în postura de a-și pierde viețile!

Heather și copiii sunt separați de Tom, iar ea devine responsabilă de viețile lor. Într-un joc de-a șoarecele și pisica, Heather se transformă și luptă până la capătul puterilor pentru ea și copii și pentru a scăpa cu viață de pe insula morții.

Deși modul în care cei patru ajung pe insulă pare ușor neverosimil (cine se încrede în doi străini într-o țară necunoscută?), modul alert de scriere și secretele ascunse de personaje transformă romanul într-unul memorabil!

"Secrete îngropate" - Lynda La Plante

Vă spuneam că am citit multe cărți bune în iulie, printre ele numărându-se câteva romane thriller superbe! Unul dintre acestea este romanul „Secrete îngropate” pe care l-am primit în urma unui giveaway organizat de Ciobanul de azi.

Jack Warr este un tânăr ofițer care face parte din echipa care se ocupă de rezolvarea unei crime care a avut loc în fosta casă a unei polițiste. Pe plan personal, Jack se luptă cu acceptarea bolii tatălui său adoptiv, eveniment care îl afectează mai mult decât lasă să se vadă, dar și cu dorința aprigă de a-și găsi părinții adevărați.

Pe măsură ce noi informații apar despre cadavrul găsit la Rose Cottage, poliția descoperă că acest caz poate fi legat de unul mai vechi când un tren a fost jefuit și o sumă colosală de bani a dispărut fără urmă.

„Secrete îngropate” este un roman alert, plin de mister și de secrete, de răsturnări de situație la care nu m-aș fi așteptat deloc. Deși finalul pare a fi unul deschis, am descoperit că acesta este doar primul roman din serie. Astfel că aștept cu nerăbdare să citesc continuarea aventurilor lui Jack.

"Tot înainte" - Ioana Nicolaie

Am descoperit-o pe Ioana Nicolaie citind romanul „Pelinul negru”, apoi „Cartea Reghinei” și, de fiecare dată, am rămas cu un gust de amar și de trist despre vremurile în care femeia era considerată doar bună la a face copii și la a fi tratată ca un obiect. „Tot înainte” continuă povestea familiei din primele două romane și ne-o înfățișează pe Arsenia, o fetiță cu multe vise și dorințe care se spulberă rând pe rând. Deși luptă pentru viitorul ei și învață cât de bine poate, Arsenia ajunge să renunțe la școală pentru a avea grijă de frații ei mai mici. Se visează fotograf, sportivă, profesoară, chiar și copil la bloc influențată de modelele din viața ei, nedorindu-și deloc să fie mamă prin prisma situației de acasă – mama ei este mamă eroină cu 12 copii.

Pe lângă lupta interioară a Arseniei, am decoperit detalii despre perioada comnunistă, despre lipsuri și cozi la magazine, despre durerea părinților care nu își puteau hrăni copiii. Poate cel mai dureros fragment este cel în care Arsenia descrie mâncatul unei felii de portocală:

"O iau, nu știu ce-i o portocală. Felia prelungă și-nvelită-n pieliță împrăștie un miros cum nu mai e altul. Moliciunea se duce în degete, să nu strâng că o să iasă din ea zeama. O adăpostesc în pumn, nu îndrăznesc decât după o vreme s-o duc la gură. Mușc, întâi puțin, cât să simt ce-i cu fructul ăsta. Iau apoi încă puțin, cât mai puțin, mușcături mai mult aer decât portocală, gustul să stea cât mai mult, sî nu se mai șteargă (...) zece ani vor mai trece până când, după revoluție, aveam să văd o portocală întreagă."

"Miezul inimii" - Ioana Nicolaie

Pe final de iulie, am reușit să mai citesc o carte, scrisă tot de Ioana Nicolaie. Nu îmi propusesem să o termin atunci când am început să o citesc, dar mi-a plăcut atât de mult ce am găsit între paginile cărții încât nu am vrut să o mai las deoparte.

În cele 25 de povestiri, Ioana Nicolaie prezintă, în stilul caracteristic de scris, fragmente din propria viață, din copilărie, adolescență, maturitate, din parcursul ei ca scriitoare și ca mamă.

Am descoperit în volumul „Miezul inimii” e femeie puternică, trecută prin greutăți și încercări dureroase, dar care și-a găsit puterea interioară de a merge mai departe, de a sfida un viitor aranjat și de a-l modela după bunul plac, așa cum ea însăși mărturisește:

"Dar, dacă n-ar fi fost Revoluția, bănuiesc că n-aș fi intrat la facultate, așa că nu mi-aș fi pus nicicând cărțile pe hârtie. Aș fi fost, probabil, angajata vreunei fabrici de trucotaje sau, pentru că-mi plăcea să cos la mașină, aș fi ajuns croitoreasă."

Cărțile lunii

„Salem’s Lot”

„Insula”

4 comments

Diana august 5, 2022 - 10:07 am

Interesante alegeri 😀

Reply
Oana Lambrache august 5, 2022 - 11:06 am

Mulțumesc! 🙂

Reply
Laura august 17, 2022 - 7:26 pm

Ce listă frumoasă! Am și eu câteva în plan anul acesta. Lecturi savuroase și-n lunile care urmează!

Reply
Oana Lambrache august 23, 2022 - 6:42 pm

Mulțumesc mult! Lecturi frumoase îți doresc!

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!