Sursa foto și editare: Canva Pro

Cărțile lunii iunie

by Oana Lambrache

Cuprins

Nici nu știu când a trecut jumătate de an. Uneori, încă am impresia că de-abia a început 2022 și că avem 12 luni în care să putem face tot ceea ce ne dorim. Ei bine, suntem la jumătate și sper că voi, cei care citiți aceste rânduri, ați reușit să vă atingeți țelurile de până acum sau poate că ați dus la bun sfârșit alte lucruri pe care nici nu le aveați în plan! Indiferent de alegerile pe care le-ați făcut, important este să fiți mulțumiți și împăcați cu ele!

Ce mi-am propus eu din punct de vedere livresc a fost să citesc 26 de cărți până la final de iunie; jumătate din cele 52 de volume pe care îmi propun să le citesc an de an.

Iunie a fost o lună atipică pentru că am ales să citesc cărțile pe care le-am adăugat în listă acum mult timp, mai exact prin 2016. Ce a ieșit, aflați mai jos!

iunie
Sursa foto: arhiva personală

"Să cunoști o femeie" - Amos Oz

Am început luna iunie citind „Să cunoști o femeie”, roman semnat de Amoz Oz, unul dintre autorii de al căror scris m-am îndrăgostit de la primele rânduri.

Yoel Ravid este un fost spion, care alege să locuiască alături de fiica lui, mama și soacra într-o casă după ce soția lui, Ivria, moare. Cartea începe cu acest eveniment nefericit, de-a lungul poveștii descoperind frânturi din viața celor doi, spre final, devenind o relație anostă și distantă.

Romanul se concentrează pe viața lui Yoel și a rolului său de spion, pe fondul înstrăinării de propria viață, de soție și fiică. Deși decide să se retragă din activitate, Yoel păstrează legătura cu foștii colegi, aceștia punând presiune asupra lui pentru a reveni printre ei.

Cred că volumul este un fel de călătorie spre sine a lui Yoel, dar și un mod de a încerca să înțeleagă ce s-a întâmplat în căsnicia lui, dar și pe fiica lui, care i-a devenit și ea o străină deși locuiesc în aceeași casă. Pentru un spion care era capabil să citească oamenii cu care avea de-a face, Yoel pare incapabil să facă același lucru cu familia lui. Finalul îl găsește pe bărbat făcând pace cu el însuși pe drumul acceptării faptului că nu toate lucrurile trebuie explicate în viață.

"Vindecarea copilului interior" - Stefanie Stahl

Din când în când, aleg să citesc cărți din domeniul psihologiei, pentru a înțelege mai bine rolul meu de mamă, dar și pe mine ca om. Astfel, am descoperit „Vindecarea copilului interior”, o carte care are la bază coceptele de copil-umbră și copil-lumină. Fiecare dintre cele două presupune anumite elemente, mecanisme de apărare și grade de încredere în propria persoană.

Cu fiecare pagină citită, am descoperit o carte extrem de utilă, dar greu de digerat din cauza exercițiilor descrise pe care le-am urmat întocmai. Dintre toate cărțile de acest gen pe care le-am citit, aceasta este cea care și-a lăsat amprenta cel mai mult asupra mea și care a avut efect pozitiv asupra mea.

"Amintiri din Junimea" - Iacob Negruzzi

Când mă gândesc la Junime, îmi amintesc de liceu, atunci când am învățat despre aceastp societate literară, înființată în 1863-1864 de Iacob Negruzii, Titu Maiorescu, Petre Carp, Vasile Pogor și Theodor Rosetti. 

Volumul este o incursiune intimă în culisele Junimii, de unde aflăm cum a luat ființă, despre simpatii și antipatii, trădări, dar și prietenii pe viață. „Amintiri din Junimea” este o lectură deosebită, care ar trebui parcursă de orice iubitor de carte, care își dorește să își îmbogățească spiritul și mintea!

Cartea lunii

„Vindecarea copilului interior”

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!