Cuprins
A mai trecut o lună din 2022, iar vara ne bate la uși cu vreme frumoasă, căldură și zile mai lungi de care să ne bucurăm alături de cei dragi. Finalul meu de mai sosește cu retrospectiva cărților citite și cu impresiile mele despre fiecare dintre acestea. Dacă sunteți curioși, vă las să citiți articolul de mai jos și poate veți găsi inspirație pentru viitoarele voastre lecturi!

"Un strop de sânge" - Stephen King
În mai m-am reîntâlnit cu autorul meu preferat și am descoperit patru noi povești semnate Stephen King, pline de mistere și de momente înfricoșătoare, reunite în volumul „Un strop de sânge”, publicat de Editura Nemira. Preferata mea este, bineînțeles, cea a cărei protagonistă este Holly Gibney, pe care o știu din seria „Bill Hodges” și romanul „Străinul”.
Povestea „Un strop de sânge” se asemănă destul de mult cu cea din „Străinul”, acțiunea desfășurându-se mult mai rapid, fiind vorba de o povestire și nu de un roman. Și de data aceasta, Holly este pusă față în față cu o entitate care poate copia fizionomia oamenilor, dar care își poate schimba anumite trăsături pentru a trece neobservat.
"... această creatură neobișnuită face exact ce fac toți oamenii care se uită la știri: se hrănește cu suferința altora."
Prima poveste, „Telefonul domnului Harrigan” este la fel de neobișnuită ca și cea a lui Holly. Craig are doar 11 ani atunci când domnul Harrigan îi oferă o slujbă – de a-i citi în fiecare zi din anumite cărți. Pentru a-i oferi o mică bucurie angajatorului său, care i-a devenit prieten, Craig îi dăruiește un telefon mobil. Straniul poveștii apare atunci când Craig îl sună pe domnul Harrigan după moartea acestuia, iar evenimentele care urmează apelului par a fi un fel de accidente pur întâmplătoare, dar care îi fac viața lui Craig mai ușoară.
„Viața lui Chuck” este povestea vieții unui om, dar spusă de la final, atunci când Chuck moare, spre început, el fiind un tip destul de important în cadrul comunității. Cred că aceasta este povestirea cu care am rezonat cel mai puțin din cele patru.
Ultima poveste, „Șobolanul”, ni-l prezintă pe Drew, un scriitor care visează la un roman adevărat. Pentru a putea scrie în liniște, el merge la vechea cabană a tatălui său, dar după câteva zile rămâne fără idei, retrăind eșecul primului său roman pe care nu a reușit să îl ducă la bun sfârșit. De data aceasta, însă, Drew face un pact cu diavolul, care va avea repercursiuni grave asupra celor din jur. Cred că „Șobolanul” încapsulează perfect stilul lui King și este un bun început pentru oricine își dorește să îi citească operele.
"Soțiile" - Tarryn Fisher
Romanul „Soțiile”, publicat de Editura Trei, cred că este una dintre cele mai complicate povești pe care am citit-o, dacă nu cea mai complicată. Personajul principal, Joi, este căsătorită cu un tip care mai are încă două soții – Luni și Marți, invocând o tradiție a familiei din care face parte. În momentul în care am aflat despre celelalte două neveste, mi-am închipuit că vor urma și altele, câte una pentru fiecare zi a săptămânii. Surprinzător sau nu, Seth nu are decât 3, împărțindu-și timpul între ele în fiecare săptămână.
Joi devine curioasă în legătură cu celelalte două femei cu care își împarte soțul. Astfel, se împrietenește cu Luni, cea care îi va dărui un copil lui Seth. După câteva evenimente nefericite, Joi încearcă să o salveze pe Luni de furia lui Seth, doar pentru a ajunge internată într-o clinică specializată în boli mentale.
Deși Joi pare îndreptățită să afle detalii despre cele două femei și să rezolve misterul în care este înconjurată căsnicia ei, finalul ne înfățișează o altfel de Joi, transformând-o într-un personaj în care nu se poate avea încredere.
"Testamentele" - Margaret Atwood
Au trecut patru ani de când am citit „Povestea slujitoarei”, rămânând cu multe întrebări despre viitorul lui Offred. Citind noul roman al lui Atwood, am crezut că voi primi răspunsuri la întrebările mele. În schimb, am rămas cu și mai multe. Romanul „Testamentele” continuă povestea la 15 ani de la evenimentele din „Povestea slujitoarei”, totul fiind descris din perspectivele a trei personaje: mătușa Lydia, pe care o știm din primul volum, Agnes Jemima, o fetiță adoptată de o familie din Gilead, și Nicole, o adolescentă care trăiește în Canada, dar care ascunde un mare secret.
Pagină după pagină, am descoperit cum a luat ființă Gilead, atrocitățile la care au fost supuse femeile care nu se aliniau noului regim, ușurința cu care altele îmbrățișau noile reguli, dar și dorința de a supraviețui făcând ceea ce considera fiecare că este necesar.
Destinele celor trei femei se unesc spre sfârșitul cărții, fiind punctul de plecare al revoltei asupra Gileadului și a doctrinelor practicate.
Mi-aș fi dorit să aflu ce s-a întâmplat cu Offred și dacă a jucat vreun rol în cartea de față. Sper ca micile mele curiozități să își găsească răspuns în serialul bazat pe cărți.
"Căutând-o pe Alaska" - John Green
Uneori, ne dorim să mai fim copii, poate și adolescenți, chiar să trăim povești adolescentine așa cum numai în filme găsim. Prin biblioteca mea, am strâns și câteva romane Young Adult, care sunt o minunată lectură atunci când intru în reading slump. Astfel, am ajuns la cartea de debut a scriitorului John Green, „Căutând-o pe Alaska”, care îl urmărește pe adolescentul Miles Halter la noua școală, unde o întâlnește pe Alaska Young, de care se îndrăgostește iremediabil.
„Căutând-o pe Alaska” este descrierea perfectă a anilor de liceu, a adolescenței plină de imprevizibil, a prieteniilor care vor dura o viață, a iubirilor pasionale cu final trist și a căutării de sine.
"Ultimele cuvinte ale lui Thomas Edison au fost: "E foarte frumos acolo.". Nu știu unde se află acel "acolo", dar bănuiesc că e undeva, și nu pot decât să sper că e frumos."
"Dispariția" - Catherine Steadman
Pe lista de citit am cărți pe care le-am adăugat acum câția ani buni, dar la care nu ajung mai deloc pentru că mereu aleg o carte nou cumpărată. Așa s-a întâmplat și cu volumul „Dispariția” publicat de Nemira”, un thriller impresionant.
Mia Eliot este o actriță britanică de renume, care sosește în strălucitorul Hollywood pe care visează să îl cucerească. La una dintre audițiile la care merge, Mia o întâlnește pe Emily pe care o ajută cu plata parcării. După ce are loc audiția, Mia nu o găsește nicăieri pe noua ei amică, așa că decide să îi lase un mesaj la recepție. La scurt timp, Emily vine să își recupereze lucrurile de la Mia, doar că nu este femeia pe care Mia o știa. Din acel moment, Mia devine un fel de detectiv și încearcă să afle ce s-a întâmplat cu adevărata Emily, în timp ce este bântuită de o poveste veche despre o actriță care s-a aruncat de pe una dintre literele care formează cuvântul Hollywood.
La început am crezut că schimbarea lui Emily este o farsă sau o modalitate de a o determina pe Mia Eliot să renunțe la audițiile la care mergea, pentru ca rolurile să revină altei actrițe. Apoi, au apărut tot felul de informații legate de Emily, inclusiv un fișier audio cu vocea acesteia, care începeau să o incrimineze pe Mia și să o transforme în personajul negativ.
Ce este clar în acest roman este faptul că nimic nu este ceea ce pare la început, iar viața glamorous de la Hollywood este doar un paravan care ascunde antipatii, prietenii false și multă rivalitate!
"Fulgi de iubire" - John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle
Ultimul volum citit în mai este tot o carte Young Adult, pe care uitasem că o am în bibliotecă! Noroc cu lectura de mai sus că mi-am amintit de „Fulgi de iubire”, carte semnată de John Green (sic!), Maureen Johnson și Lauren Myracle. Fiecare dintre cei trei autori semnează o poveste ale căror personaje se cunosc și interacționează unele cu celelalte.
Pe fondul unei furtuni de zăpadă și al unui tren blocat din cauza acesteia, doi adolescenți se întâlnesc și se îndrăgostesc fără să își dea seama, alți doi realizează că se iubeau deși nu aveau curaj să își mărturisească sentimentele, iar un alt cuplu are probleme de comunicare și uită că cel mai simplu mod de a le rezolva este să … vorbească!
„Fulgi de iubire” poate părea un pic prea perfectă pentru viața reală, dar este doar o poveste despre prietenie și iubire care să ne inspire sentimente frumoase indiferent de anotimp!
Cartea a fost transpusă într-un film, care este disponibil pe Netlfix. Dintre cele 3 povești, cea care îi are drept protagoniști pe Tobin și Angie este cea care se apropie cel mai mult de versiunea scrisă. Celelalte două povești sunt destul de modificate, dar păstrează farmecul iernii și al prieteniei întregi!
Cartea lunii
„Un strop de sânge”