Cuprins
Cărțile – clasice sau contemporane – mi-au fost și îmi sunt prietene, confidente, ajutor și instrument de terapie. Am început să citesc încă dinainte de-a merge la școală, pentru că îmi doream să știu cum se scrie numele meu. Apoi, la fiecare Crăciun, am început să îi cer Moșului cărți; dacă găseam măcar o carte sub brad, însemna că visul meu fusese auzit.
Am crescut și am strâns carte după carte, dorindu-mi o bibliotecă precum cea din „Beauty and the Beast”. Mi-am creat o bibliotecă doar a mea, cu volume pe care le iubesc, pe care le admir, din care îmi aleg lecturile și din care, uneori, recitesc cărțile preferate.
Pasiunea mea pentru cărți a definit blogul pe care îl deschisesem cu mult timp în urmă, dar fără să știu despre ce voiam să scriu. Salvarea mea au fost cărțile! Astăzi, vă invit să (re)descoperiți „La răscruce de vânturi”, romanul meu preferat din literatura clasică, pe care am ales să îl recitesc într-o variantă modernă, apelând la un audiobook!
Cum a fost această experiență livrească care a durat puțin peste 14 ore? Descoperiți mai jos!
"La răscruce de vânturi" - povestea unei iubiri nemuritoare
Născută în iulie 1818, Emily Jane Brontë este cunoscută în literatură pentru poemele publicate alături de surorile ei și pentru singurul roman scris – „La răscruce de vânturi”, considerat una dintre cele mai de succes opere clasice. „La răscruce de vânturi” a fost publicat pentru prima dată în anul 1847 sub pseudonimul Ellis și Acton Bell.
Datorită stilului și descrierilor oferite, cititorii au crezut că opera a fost creația unui bărbat. Volumul a devenit foarte popular, de-a lungul timpului ajungând să fie unul dintre romanele clasice foarte apreciate de cititori. Din păcate, Emily nu s-a bucurat de succesul cărții sale, decedând la un an de la publicarea acestuia.
Povestea începe atunci când domnul Lockwood îl vizitează pe Heathcliff, proprietarul unei case ciudate, întunecată, plină de negativism și locuită de oameni asemenea aspectului ei, numită Wuthering Heights. Lockwood este chiriașul lui Heathcliff, iar casa în locuiește va fi martora poveștii unei iubiri care distruge, poveste spusă de Nelly, slujnica familiei Earnshaw.
Catherine locuia alături de fratele ei Hindley la Wuthering Heights, fiind foarte fericiți cu traiul lor, până când, într-o zi, tatăl lor l-a adus în casă pe Heathcliff, un copil orfan, sălbatic, care va da peste cap viețile tuturor. Cei trei copii reușesc să conviețuiască în pace, însă, după moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit, batjocorit de Hindley, deși Catherine părea să îl iubească din ce în ce mai mult. Cu timpul, tânăra devine atrasă de nobilul fiu al vecinilor, Edgar Linton, un bărbat educat, carismatic, blând, uitând de vechiul ei prieten.
Simțindu-se înșelat, Heathcliff părăsește Wuthering Heights, numai pentru a reveni după câțiva ani ca un om bogat și educat, practic opusul a ceea ce fusese, cu scopul de a se răzbuna pe cei care l-au trădat.
"Dacă totul ar pieri și n-ar rămâne decât el, eu aș continua să exist; iar dacă totul ar rămâne și el ar fi nimicit, universul s-ar transforma într-o uriașă lume străină mie și mi s-ar părea că nu mai fac parte dintr-însa. (...) Iubirea mea pentru Heathcliff însă e asemenea stâncilor eterne de sub pământ."
Catherine și Heathcliff sunt doi îndrăgostiți atipici ai literaturii clasice, relația lor asemănându-se cu sălbăticiunea vegetației și a dealurilor pe care au copilărit. Mult timp am fugit de romanele de dragoste, prea siropoase pentru mine, dar cred că nu găsisem povestea de iubire potrivită mie.
„La răscruce de vânturi” este un roman despre singurătate și despre o iubire nonconformistă, dintre două caractere ce par a fi opuse, dar care, totuși, se aseamănă: Catherine – o fire răutăcioasă, râzgâiată, lipsită și incapabilă de iubire și Heathcliff – un copil de țigan, crescut din milă de tatăl fetei, asupra căruia se abate răutatea celor din jur, care îl îndepărtează de orice fel de bună creștere sau maniere.
Recitind, mai bine zis ascultând varianta audiobook a romanului, am redescoperit motivele pentru care m-am îndrăgostit de el: descrierile ținutului, sălbăticia și pustietatea peisajelor, izolarea socială, personajele brute, necizelate de cutume, sentimentele în forma lor cea mai pură și cei doi iubiți sortiți unui sfârșit tragic.
În final, personalitățile tumultuoase ale lui Catherine și Heathcliff au fost prea mult pentru cât puteau duce oamenii din jurul lor, moartea fiind singura șansă de a fi împreună și de trăi în pace într-o altă lume.
Romanele clasice într-o casă modernă - Voxa.ro
Ce este Voxa?
Am fost mereu adepta cărților în format fizic, din dorința de a simți fiecare pagină, fiecare mic defect, mirosul specific de carte atunci când o deschizi pentru prima dată. Logica mea a funcționat până când am realizat că nu mai am spațiu în bibliotecă și a trebuit să găsesc o soluție cât mai repede pentru a mă putea bucura în continuare de citit!
Astfel, am descoperit Voxa, o aplicație de e-Books și Audiobooks, prima de acest gen din România. Cu peste 15 categorii precum Literatură, Thriller și Mistere, Mindfulness și Meditație, Copii, Romance, SF, Voxa oferă peste 700 de cărți în format audio și peste 7000 de titluri în format electronic. Mihai Călin, Oana Pellea, regretata Stela Popescu, Șerban Pavlu, Marius Manole sau Florin Piersic Jr. sunt doar câțiva dintre actorii care au ajutat la crearea acestei minunate aplicații, fiind vocile din spatele audiobook-urilor din aplicație.
Ce este un Audiobook?
"Un audiobook e o înregistrare audio a unei cărți, citită și interpretată de un actor vocal (narator). În cele mai multe cazuri, ea este citită în versiunea originală și completă (”unabridged”) — dar există și versiuni prescurtate (”abridged”), sau chiar rezumate de cărți în format audio."
Voxa
Cum funcționează Voxa?
Primul pas este cel de a instala aplicația Voxa pe telefon, disponibilă pentru Android și iOS, pe care o puteți descărca folosind butoanele de mai jos:
Următorul pas este de a vă crea un cont, folosindu-vă de profilele de Google și Facebook sau de adresa de e-mail și de o parolă. Pentru a activa contul, este necesar să introduceți datele cardului. În cazul în care nu doriți să plătiți abonamentul lunar, puteți renunța în cele 15 zile de testare oferite de aplicație fără nicio problemă din secțiunea Profil – Contul meu – Anulează abonament.Dacă v-ați decis să mergeți mai departe, veți descoperi biblioteca virtuală Voxa care cuprinde titluri în format electronic și audio. Puteți căuta direct după tipul de format în care vreți să citiți, după categoriile disponibile sau folosind titlul cărții dorite. Aveți posibilitatea de a adăuga fiecare volum în propria bibliotecă, apăsând pe iconița în formă de inimă din dreptul cărții.
Cum asculți un audiobook?
Indiferent că adăugați sau nu o carte în biblioteca personală, o puteți asculta, apăsând pe Ascultă. Puteți folosi și alte aplicații în timp ce ascultați cartea, puteți lua o pauză sau chiar programa închiderea audiobook-ului dacă mergeți la somn și adormiți înainte de terminarea unui capitol.
Dacă sunteți interesați de o carte, aveți la dispoziție sinopsisul acesteia, dar și posibilitatea de a asculta un fragment pentru a vă decide asupra cărții respective. De asemenea, veți găsi informații despre autor, editură și durata audiobook-ului și puteți să partajați pe rețelele de social media faptul că ascultați o anumită carte! Cu siguranță prietenii voștri vor fi curioși să afle mai multe despre Voxa!
Cât costă?
Odată ce v-ați creat profilul și ați introdus datele necesare, contul vostru va fi debitat automat în fiecare lună pentru suma de 48RON. De asemenea, puteți schimba modalitatea de plată în cazul în care vreți să folosiți un alt card pentru efectuarea plăților, accesând secțiunea Profil – Contul meu – Detalii plăți – Schimbă modalitate plată.
Ce cărți poți găsi?
Biblioteca Voxa este foarte ofertantă și veți putea găsi o mulțime de titluri pe gusturile voastre. Thrillere pline de suspans, romane clasice, cărți de dezvoltare personală și mindfulness, biografii impresionante, cărți pentru copii și adolescenți care să le insufle iubirea de lectură, toate și-au găsit loc pe rafturile bibliotecii virtuale creată de Voxa.
De ce să folosești Voxa?
În România, categoria audiobook-urilor nu este foarte cunoscută, ocupând mai puțin de 1% din piața de carte de la noi din țară. Mereu pe fugă, mereu în trafic sau la sală sau în bucătărie, românii au început să renunțe la mai toate lucrurile care le făceau plăcere, printre care și cititul. Voxa rezolvă această problemă, integrând ascultatul unei cărți în activitățile voastre zilnice.
♦ Stai de mai bine de 20 de minute la același semafor? Instalează Voxa și ascultă un audiobook despre meditație!
♦ Ai ieșit la alergat, dar nu ai un playlist care să te motiveze? Instalează Voxa și ascultă un thriller intens!
♦ Vrei să pregătești ceva dulce, dar nu ai nicio idee? Instalează Voxa și ascultă un roman de dragoste pentru inspirație!
"Oamenii care spun că nu au timp să citească, pur și simplu nu vor să o facă."
Julie Rugg
10 motive personale pentru care să asculți un audiobook!
Cărțile în format fizic vor fi mereu cele mai apropiate sufletului meu, dar, pentru că tehnologia ne ajută în tot ceea ce facem zi de zi, am testat un audiobook, mai mult din curiozitate, și am descoperit un mod cu totul inedit pentru mine de a citi!
Experiența mea a fost una extrem de pozitivă și vă ofer și vouă cele 10 motive pentru care voi continua să folosesc Voxa și după expirarea perioadei de testare gratuită!
- Aplicație user friendly, extrem de ușor de instalat și utilizat, fără bug-uri sau erori în ceea ce privește setarea cardului pentru plăți și ascultarea unei cărți;
- Multitasking – am ascultat audiobook-ul „La răscruce de vânturi” în timp ce am mers cu metroul, m-am plimbat în parc, am făcut curat în casă, am întins rufele pe uscător, am udat plantele! Practic am avut cartea mereu cu mine, la o apăsare de buton distanță!
- Terapie – de fiecare dată când citesc, mă reconectez cu mine și simt cum orice grijă dispare. În cazul unui audiobook, totul a mers la fel de bine, chiar mai repede, pentru că auzeam clar fiecare cuvânt din carte.
- Cu biblioteca după mine – am cu mine rafturi pline cu cărți și toate încap în buzunarul blugilor. Acesta este un bun motiv pentru a instala Voxa când mergi în vacanțe și nu ai destul loc în bagaj!
- Sunt mai aproape de personaje și de poveste;
- Îmi amintește de copilărie, când ascultam poveștile citite de părinți;
- Investiția în propria persoană prin ascultarea audiobook-urilor din categoriile de Business și Dezvoltare Personală;
- Nu mai pierd timp pe social media sau petrec mult mai puțin;
- Îmi hrănește creativitatea;
- Citesc mai mult doar ascultând!
Acum, că v-am trezit interesul în legătură cu Voxa, vă invit să testați timp de 15 zile gratuit aplicația. În timp ce căutați prin biblioteca virtuală noua voastră lectură, vă provoc să îmi lăsați un comentariu cu citatul vostru preferat din cărțile citite! Al meu e mai jos!
"Cărțile au supraviețuit televiziunii, radioului, filmelor cu sonor, circularelor (primele reviste), zilnicelor (primele ziare), spectacolelor cu Punch și Judy și pieselor lui Shakespeare. Au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, Războiului de 100 de Ani, ciumei negre și prăbușirii Imperiului Roman. Au supraviețuit până și Evului Mediu, când aproape nimeni nu știa să citească și fiecare carte trebuia copiată de mână. Așa că nu vor dispărea nici din cauza internetului."
Vicky Myron
Am scris acest articol pentru proba numărul 9 de la Spring SuperBlog 2022.
5 comments
Doamne, Oana, ai scris despre una din cărțile mele preferate – La Răscruce de Vânturi – Emily Bronte! Superba carte, exemplar articolul! Îți doresc mult succes!
Îți mulțumesc mult! Mult succes și ție! Te îmbrățișez!
Genial vizualul ca de obicei si mi au placut recomandarile pe categorii! Mult succes Oana!
Mă bucur să citesc asta! Mulțumesc frumos pentru aprecieri! 🤗
[…] O poveste clasică în timpuri moderne […]