Cuprins
Februarie a fost ca un roller coaster și a venit cu multe provocări: ultimele 3 povești din programul creat de Mona (încă sunt datoare cu ultima care se lasă așteptată), cărțile bune pe care le-am citit, cel mai recent roman semnat Stephen King ♥ și … înscrierea la ediția de primăvară a SuperBlog 2022! Wow! Multe am făcut zilele acestea și încă nu s-a terminat luna!
Așa cum vă spuneam la început de februarie, am renunțat să mai scriu despre fiecare carte citită în parte și am ales să le adun pe toate într-un singur articol. Mai jos găsiți lista lecturilor mele din ultima lună de iarnă și cele două propuneri pentru cartea lunii pentru că nu m-am putut decide doar asupra uneia!
"Sufletul lumii" - Camelia Cavadia
Vai, cum a fost cartea Cameliei Cavadia! Ca o fereastră spre sufletul ei, de fapt ca 12 ferestre pentru fiecare dintre cele 12 povești care compun cartea. Am descoperit bucăți de realitate îmbinate armonios cu frânturi de fantastic vorbind despre oameni, despre oraș, despre sat, despre sentimente, despre lumi de mult uitate. Am citit fiecare poveste și am absorbit fiecare cuvânt, iar la final am simțit că o parte din ceea ce citisem a rămas în sufletul meu.
Povestea mea preferată este „Necuratul” pentru că este atât de actuală, dar veche de când lumea, iar deznodământul vine ca o speranță spre mai bine.
"Cărticica de biniște"
Am citit tot felul de comentarii și păreri despre această carte și aveam ceva emoții atunci când am primit-o. Am răsfoit-o și abia pe la jumătate mi-am dat seama că, de fapt, citisem fiecare pagină și admirasem imaginile atent alese.
Biniște este un cuvânt inventat, practic versiunea românească a cuvântului hygge, care descrie starea aceea de bine și de liniște care te încearcă atunci când ești în casa ta, cu o pătură pufoasă, o carte bună și un pahar cu vin sau un ceai fierbinte alături. Sau cu orice altceva îți conferă liniște și calm!
"Femei și sare" - Gabriela Garcia
Cartea asta a fost ca o lovitură atunci când am terminat-o de citit. Ani de suferințe și traume descriși prin ochii unor femei care răzbat în viață doar prin perseverență și muncă.
Urmărind destinele Mariei Isabel, lucrătoare într-o fabrică ce producea trabucuri, și ale descendentelor ei, „Femei și sare” este un roman care dezbate abuzul, dependența de droguri, ițele încurcate ale procesului de imigrare, pagini de istorie, toate trăite de femeile cubaneze genial creionate de autoare.
"Sanatoriul" - Sarah Pearse
„Sanatoriul” este așa cum scrie și pe copertă ” La început, n-o să vrei să pleci. Apoi, n-o să mai poți.” Fix așa a fost cu acest thriller genial! Îl văzusem peste tot și, deși nu era chiar pe lista de citit în februarie, am decis că trebuie să aflu povestea romanului.
Fostul sanatoriu Le Sommet este transformat într-un hotel de lux, deși locuitorii și chiar și unii dintre angajați nu sunt de acord cu această nouă variantă. Printre cei cazați la hotel se află și detectiva Elin Warner, invitată la petrecerea de logodnă a fratelui ei. Deși este într-o pauză prelungită de muncă, Elin își activează instinctele și începe să sape în trecutul sanatoriului atunci când iubita fratelui ei dispare în mod misterios.
Mi-au plăcut enorm tonul întunecat al cărții și faptul că vinovatul părea să fie oricine, mai puțin persoana la care nu m-am gândit deloc. Până la urmă asta face ca un roman să fie un thriller captivant și nu doar înșiruire de acțiuni fără rost!
"Soția de la etaj" - Rachel Hawkins
Citeam despre „Soția de la etaj” că este inspirată din romanul „Jane Eyre”, așa că am avut o oarecare idee despre ce urma să se petreacă. Jane este o tânără cu multe secrete – chiar și numele ei real este un mister – care plimbă câinii bogătașilor din cartierul Thornfield Estates și care, din când în când, mai fură diverse mărunțișuri din casele acestora. Viața ei se schimbă atunci când îl cunoaște pe Eddie Rochester, tânăr, bogat, văduv și plin de secrete ca și ea.
În scurt timp, Jane se mută în casa lui Eddie și devine logodnica acestuia, fiind însă urmărită de fantoma soției acestuia, moartă într-un accident ciudat.
Romanul a fost scris bine, dar eu nu am putut empatiza cu niciunul dintre personaje și, la un momentdat, chiar îmi doream să termin mai repede de citit cartea.
"Gambitul damei" - Walter Trevis
Beth Harmon este o fetiță de numai 8 ani care ajunge la orfelinat după ce mama ei moare într-un accident rutier. Timidă, retrasă, Beth descoperă șahul cu ajutorul îngrijitorului de la orfelinat, domnul Shaibel, absorbind fiecare mutare și piesă, fascinată de frumusețea jocului.
Beth este adoptată și, cu ajutorul mamei sale, ajunge să joace șah la cele mai importante turnee din SUA. Dorința de a deveni cea mai bună, izolarea, moartea mamei o transformă pe fată într-un robot care nu poate funcționa fără pastilele calmante pe care le primea la orfelinat și pe care le lua și doamna Wheatley, mama ei adoptivă. Beth se afundă tot mai mult în alcool și doar pasiunea ei o mai poate salva.
Mi-am dorit să citesc această carte încă de când am văzut primul episod al serialului pe Netflix și nu am fost o clipă dezamăgită.
"Cum să educăm copiii mici cu respect și blândețe" - Janet Lansbury
Înainte să nasc, am citit câteva cărți despre bebeluși, despre cum trebuie îngrijiți, cum să le formezi o rutină de somn, despre tot ce mi-ar fi putut (sau nu) trece prin minte despre un copil. Apoi, am luat o pauză de la acest gen de cărți, pentru că simțeam că aceeași informație este scrisă în toate, dar în diverse forme. Nici cartea lui Janet Lansbury nu spune lucruri noi, dar modul în care descrie situațiile sau povestește anumite momente este foarte personal și apropiat de ceea ce părinții au nevoie să audă.
Într-o mare de cărți despre parenting, „Cum să educăm …” este o gură de aer proaspăt și un model de urmat pentru orice părinte care își dorește să crească un copil prin metode blânde, dar impunând limite sănătoase atunci când este cazul.
Cărțile lunii
„Sufletul lumii”
„Sanatoriul”
4 comments
Sanatoriul imi face cu ochiul, multumesc de recomandari ❤️
Cu drag! Este o carte impresionantă și merită citită!
Ce fain, eu nu prea am avut timp de citit în februarie. Însă am recuperat în martie. Sufletul lumii și Sanatoriul îmi fac cu ochiul.
Mă bucur că am reușit să citesc, pentru că acum nu prea mai am timp! Ambele cărți sunt geniale, deși diferite ca stil! Lecturi plăcute îți doresc!