Sursa foto și editare: Canva Pro

Cărțile lunii ianuarie

by Oana Lambrache

Cuprins

Ianuarie a trecut mult mai repede decât mă așteptam și e timpul pentru retrospectiva cărților citite în prima lună a lui 2022. Nu am pornit cu mari așteptări, în schimb, mi-am propus să citesc cărți bune, cărți care îmi dau o stare de bine și să nu mai pierd timpul cu lecturi care nu se pliază pe stilul meu. 

Finalul lui ianuarie a însemnat 6 titluri citite, din care am ales și cartea lunii, ceea ce este o noutate pentru mine pentru că nu reușeam niciodată să fac această alegere. La sfârșitul fiecărei luni, veți găsi pe blog un articol despre cărțile pe care le-am citit și propunerea mea pentru cartea lunii!

ianuarie
Sursa foto: arhiva personală

"Malorie" - Josh Malerman

„Malorie” este continuarea romanului „Bird Box” și ne duce cu câțiva ani în viitor față de prima carte. Malorie alături de cei doi copii – Tom și Olympia – sunt nevoiți să lase în urmă casa pe care Școala pentru nevăzători le-a oferit-o și să își găsească un nou cămin. Cei trei reușesc să facă față terorii instaurate de creaturile care te înnebuneau doar privindu-le, însă informații despre alți supraviețuitori, printre care și părinții lui Malorie, le dau lumea peste cap.

Cartea mi-a părut mai intensă decât prima, mai matură, mai ales că cei doi copii sunt deja adolescenți și încep să se revolte contra bentițelor purtate pe ochi și contra mamei lor. Malorie pare să fi rămas în același punct, poate că este chiar mai fermă și strictă în ceea ce privește protecția lor. 

„Malorie” rămâne o carte despre supraviețuire, despre dorința de trăi, despre dragostea maternă și despre speranță!

"După faptă și răsplată" - Gillian Flynn

Îmi plac romanele scrise de Gillian Flynn, pentru stilul alert al acțiunii, pentru secretele ascunse la fiecare pagină. „După faptă și răsplată” este mai mult o nuvelă, care păstrează același ton ca și romanele mari ale autoarei. O prostituată devine clarvăzătoare și ajunge în casa unei femei bogate, care pare să aibă probleme cu fiul adoptiv. Așa-zisa clarvăzătoare încearcă să elucideze misterul și chiar ajunge la o concluzie cu ajutorul băiatului, care putea fi un final perfect pentru o poveste misterioasă. Din păcate, finalul perfect este dat peste cap de adevărata explicație care pe mine m-a dezamăgit. 

"Mexican Gothic" - Silvia Moreno-Garcia

Citisem tot felul de păreri despre această carte și am avut dubii atunci când am cumpărat-o. Recunosc că m-au atras foarte mult coperta și sinopsisul, ambele făcându-mă să îmi doresc să citesc cât mai repede romanul. Noemi Taboada este trimisă de tatăl ei la moșia la care locuiește verișoara ei Catalina în urma unei scrisori a acesteia care le dă amândurora de gândit.

Ajunsă la moșie, Noemi descoperă o casă dărăpănată și o familie încorsetată de tradiții, dar și o Catalina bolnavă, lipsită de vlagă. Decisă să plece cât mai curând alături de verișoara ei, Noemi începe să caute indicii despre locul în care se află, dar nimic nu o poate pregăti pentru ceea ce va afla.

Deși am început cartea cu dubii, încă de la primele pagini m-am îndrăgostit iremediabil de ea. Descrierile amănunțite, dar nu plictisitoare, personajele bine construite, cu secrete tulburătoare, atmosfera sumbră – toate au fost elementele unui roman genial!

"Banda celor șase ciori"/"Răzbunarea ciorilor" - Leigh Bardugo

Am citit trilogia originală Grisha anul trecut și rămăsesem datoare cu cele două romane care vin în completarea universului creat de Leigh Bardugo. Așa că în ianuarie am decis că trebuie să îmi onorez promisiunea și am dat gata cele două volume. Cu o parte din personaje eram deja familiarizată din seria difuzată pe Netflix, iar pe celelalte le-am descoperit între paginile cărților.

Banda condusă de Kaz Brekker pornește într-o aventură imposibilă la capătul căreia el și trupa lui vor primi o avere uriașă. Deși totul pare împotriva lor, banda ciorilor reușește să salveze un prizonier important și să îl aducă înapoi în Ketterdam. Atunci când Kaz trebuie să își primească răsplata, neguțătorul cu care stabilise termenii îi joacă o festă și îi răpește unul dintre membri bandei. 

Bardugo a reușit să creeze un întreg univers, o lume populată de oameni obișnuiți, de eroi și anti-eroi, de personaje cu puteri supranaturale; este povestea clasică în care binele trebuie să învingă răul. 

"Ultima ei clipă" - Shari Lapena

Ultima carte citită în ianuarie a fost un thriller, bine scris, dar care nu a avut un prea mare impact asupra mea. Patrick și Stephanie sunt căsătoriți și au două gemene de 4 luni care îi țin treji noapte de noapte. Cu toate greutățile, cei doi par a fi perechea perfectă. Asta până când Erica, o femeie din trecutul lui Patrick, apare și îi oferă lui Stephanie câteva detalii despre viața soțului ei, printre care și faptul că și-ar fi ucis prima soție.

Disperată și lipsită de somn, Stephanie începe să își facă tot felul de gânduri și să se teamă pentru viața ei și a fetițelor. Oare Patrick este un criminal? Sau Erica minte, încercând să obțină bani de la ei pentru a nu merge la poliție?

„Ultima ei clipă” este un roman thriller ok, dar care a avut câteva probleme: cei doi soți au milioane în bancă, dar nu pot plăti o bonă care să îi ajute cu fetele; Stephanie găsește o cheie de la un depozit bancar și poate să îl deschidă deși băncile sunt foarte stricte și nu permit asta decât persoanelor autorizate; lipsa unei autopsii în cazul morții primei soții a lui Patrick (cine se bazează doar pe ceea ce vede în cazul unei morți?); efectuarea unui test cu poligraful doar de curiozitate… Toate aceste mici sau mari detalii au afectat povestea, deși finalul a reușit să salveze romanul cu o întorsătură bine gândită.

Cartea lunii

„Mexican Gothic”

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!