Sursa foto: arhiva personală, editare: Canva Pro

10 cărți citite în 2021 pe care vi le recomand la început de 2022

by Oana Lambrache

Cuprins

Bine v-am regăsit, dragilor, în noul an și La mulți ani! 2022 este aici de câteva zile și a sosit, din nou, momentul în care ne propunem rezoluții extravagante de care vom uita rapid și de care ne vom aminti la finalul anului. Pentru mine este momentul în care îmi setez numărul de cărți pe care îmi doresc să le citesc pe parcursul anului. Ca de fiecare dată, platforma Goodreads este ajutorul meu pentru a ține evidența celor 52 de cărți pe care îmi propun să le citesc anual.

Pentru că 2022 doar ce și-a intrat în drepturi și e abia la început, primul meu articol este despre 10 cărți citite în 2021 cu care vă puteți începe noul an!

2021 în cărți

La final de 2021, am tras linie și Goodreads mi-a spus că am citit 60 de cărți, cu un total de 18676 de pagini. Am citit cărți din diferite genuri literare, chiar și din cele de care spuneam că nu voi citi vreodată – dezvoltare personală. Am descoperit cărți și autori minunați, am fost impresionată de cărțile autorilor români și am regăsit vechi prieteni în romanele lui King.

Am mai scris de câteva ori lucrul acesta, dar rămân la aceeași părere: cititul nu este despre cantitate, ci despre calitate. Totuși, fiecare carte pe o termin de citit îmi oferă o stare de bine și o lecție pe care o pot folosi la un momentdat în viață.

Sursa foto: arhiva personală, editare: Canva Pro

3 romane de Stephen King pentru nopți albe

King este unul dintre autorii mei preferați, romanele lui având acel je ne sais quoi care mă atrage de fiecare dată ca un magnet. În 2021 am citit 5 romane din care am ales trei pe care vi le recomand și vouă.

Știam despre „Cimitirul animalelor” că ar fi cea mai înfricoșătoare carte a lui King, așa că am citit-o cu precauție, la fiecare pagină dată așteptându-mă la ceva care să mă sperie. Inspirat dintr-un eveniment real, romanul surprinde natura umană în momentul în care trebuie să decidă pentru sau împotriva fericirii familiei. Întrebarea care rămâne la finalul cărții este cât de departe ai merge pentru familia ta? Dacă totul ar fi posibil, ai avea curajul să aduci pe cineva înapoi după moarte?

Păstrând sursa inspirației personale, „Misery” este o fereastră deschisă spre ceea ce se întâmplă cu un autor atunci când cititorii săi devin fani înfocați. Cartea m-a ținut în suspans până la ultima pagină, dorindu-mi ca totul să se termine cu bine, deși eram conștientă că citeam un roman scris de Stephen King în care totul este imprevizibil. 

cărți
Sursa foto: arhiva personală, editare: Canva Pro

De fiecare dată când terminam de citit un roman de King, eram convinsă că acela era preferatul meu. Asta până când am citit „Povestea lui Lisey” care, deși a avut un start mai greoi, a reușit să mă cucerească definitiv. Am iubit personajul Lisey din primul moment, iar drumul ei spre liniște și puterea de merge mai departe după moartea soțului ei au elementele care mi-au apropiat această carte. Citind romanul, am descoperit o căsnicie bazată pe iubire, o iubire capabilă să depășească orice obstacol, inclusiv cele supranaturale, dar și capacitatea ființei umane de a se regăsi și de a-și continua drumul după un moment de suferință.

Romane impresionante scrise de autori români

Sunt destul de pretențioasă când vine vorba de autorii români, mai ales că am citit și romane cu care nu am rezonat. Totuși, în 2021 an descoperit două autoare care mi-au intrat în suflet alături de romanele lor.

La început de 2021, am citit primul volum din duologia  „Ceața albastră” al Irinei Dumitru, o distopie a cărei acțiune se petrece în Munții Buzăului. Omenirea trăiește în armonie în urma venirii Orionilor – o nouă specie de extratereștri al căror scop pare a fi unul pașnic. Pe fondul acestei conviețuiri, rebela Maya se îndrăgostește de vindecătorul hibrid David Iacob. Am așteptat cu sufletul la gură volumul al doilea, dorindu-mi să aflu deznodământul poveștii, iar de ziua mea am primit mult dorita carte care mi-a depășit orice așteptare.

cărți
Sursa foto: arhiva personală, editare: Canva Pro

Poate cea mai tulburătoare carte pe care am citit-o în 2021, „Purgatoriul îngerilor” a fost prima mea întâlnire cu autoarea Camelia Cavadia, care mi-a lăsat urme adânci în suflet. Romanul descrie o realitate neagră – traficul cu copii și ororile la care sunt supuși aceștia. Am trăit fiecare pagină citită, am sperat și am suferit alături de personaje, am căutat indicii și mi-am dorit un final fericit pentru toți cei implicați în găsirea copilului pierdut. Doar un personaj, acest copil este figura tuturor copiilor care dispar an de an și pe care îi vedem la știri, dar care sunt uitați apoi și rămân ai nimănui.

Romane despre femei puternice

Uneori, nu mă simt deloc feminină, chiar dacă mă machiez sau port rochii (foarte rar)! În schimb, citesc cu drag romane ale căror personaje principale sunt femei puternice, care nu se lasă învinse și răzbesc prin viață indiferent de obstacole. 

Am ales două cărți din genuri total diferite pe care vi le recomand. Prima carte, „12 creatoare care au schimbat istoria”, este, de fapt, o colecție despre 12 femei care au revoluționat lumea modei. Chanel, Bertin, Schiaparelli sau Westwood, toate aceste femei-minune și-au făcut loc pe marile podiumuri ale lumii, lăsând în urma lor creații spectaculoase și inedite.

Sursa foto: arhiva personală, editare: Canva Pro

„Acolo unde cântă racii” a fost o surpriză plăcută pentru mine, mai ales că nu eram sigură că ar trebui să citesc acest roman din cauza părerilor mai pușin optimiste despre el. Mi-am ascultat intuiția și am descoperit povestea unei fetițe abandonată de familie și oamenii din oraș, o fetiță care nu știe să citească sau să scrie, care trăiește într-o mlaștină și ai cărei prieteni sunt păsările de pe plajă. Kya învață tot ce are nevoie și își depășește condiția, devenind o scriitoare de succes, numai că trecutul o urmărește și riscă să o distrugă.

Romane thriller pentru fiori garantați

Dacă ar fi să scriu un roman, cu siguranță ar fi un thriller, pentru că este genul de carte pe care îl citesc de fiecare dată cu același entuziasm și dorință de a rezolva puzzle-ul și de afla cine este criminalul. Mi-a fost greu să aleg doar trei romane din cele citite pe care să vi le recomand, dar, după îndelungi liste pro/con, am reușit.

Am început 2021 cu o carte pe care am primit-o cadou de la soțul meu (cu puțin ajutor din partea mea), pentru că văzusem filmul care mi-a plăcut mult. „Întotdeauna diavolul” urmărește viețile a mai multor personaje: un adolescent rămas orfan și protectiv cu verișoara lui, un pastor carfe are legături nesănătoase cu fetele din parohia lui, un cuplu care se distrează ucigând tinerii autostopiști și apoi fotografiindu-i, doi bărbați care cred că au puteri divine, un șerif ambițios care nu știe ce să aleagă atunci când găsește dovezi care o incriminează pe sora lui. O radiografie a Americii anilor ’40-’60 total diferită de ceea ce vedem în filmele glamour de azi….

„Enigma camerei 622” este un thriller autentic cu accente polițiste, descriind acțiunile care au dus la tragicul eveniment din camera 622. Cu fiecare capitol citit, am descoperit un roman plin de mistere, măști, orgolii, jocuri de putere, indicii care conduc către piste false și un singur adevăr pe care îl aflăm la final.

Sursa foto: arhiva personală, editare: Canva Pro

Ulrima carte citită în 2021 a fost „Lista de invitați” la recomandarea prietenelor mele din grupul literar „Cartea – Realitatea din vis” și a fost mai mult decât m-am așteptat. O nuntă pe o insulă din mijlocul oceanului ar trebui să fie cel mai frumos moment pentru un cuplu. Numai că fantomele trecutului îi urmăresc pe toți cei prezenți, fiecare fiind în pericol, dar, în același timp, și vinovați de ceea ce se va întâmpla chiar în noaptea ceremoniei. Oare cine va muri și cine va trăi pentru a spune povestea?

Sper că lista mea de recomandări v-a inspirat pentru primele zile ale lui 2022 și că veți adăuga măcar un titlu nou pe lista de to read anul acesta!

Sunt curioasă. Cum arată 2021 pentru voi în cărți? Care este titlul care v-a marcat sau cel pe care mi l-ați recomanda fără să vă gândiți?

4 comments

Diana ianuarie 4, 2022 - 9:51 am

Chiar mi-am notat câteva cărți de la tine să știi, frumos an livresc ai avut! ❤️

Reply
Oana Lambrache ianuarie 4, 2022 - 3:06 pm

Îți mulțumesc frumos, Diana! Sper să îți placă ce ți-ai notat! ❤

Reply
Inimadincuvinte ianuarie 8, 2022 - 9:01 am

Imi face cu ochiul Enigma camerei 622 dupa descriere doar ca sper sa nu fie sangeros, caci eu citesc inainte de culcare si nu as vrea sa am cosmaruri 😊

Reply
Oana Lambrache ianuarie 8, 2022 - 9:05 am

Nu e deloc sângeroasă! Este plină de mister, așa că o poți citi liniștită înainte de somn! 🤗 Așa am citit-o și eu, tot înainte de somn 😁

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!