Sursa foto: Unsplash, editare: Canva Pro

ABC cinematografic pentru cinefili

Tips & tricks ca să te bucuri la maximum de filme la cinema

by Oana Lambrache

Cuprins

Cinefili din viitor, vă salut! Eu sunt Oana și sunt o iubitoare a filmelor, mersul la cinematograf fiind unul dintre lucrurile care mi-a lipsit în prima parte a anului trecut. Mi-am găsit refugiul în canalele TV special create pentru difuzarea filmelor și mi-am dat seama că a merge într-o sală de cinema este un privilegiu, care ne oferă relaxare, stare de bine, dar și un motiv de socializare. 

De la primele versiuni alb-negru, fără sunet realizate la sfârșitul anilor 1870 și până la creațiile 4DX care oferă spectatorului o experiență inedită în sala de cinema, filmele au cucerit publicul cu mare ușurință și au devenit un cult global pentru iubitorii acestui tip de artă.

Pentru ca fiecare dintre voi, cinefili pasionați sau începători, să aibă parte de o experiență unică atunci când merge la cinema, am creat un ABC cinematografic plin de tips&tricks!

De ce un ABC cinematografic?

Am ales să creez un fel de abecedar pentru cinefili despre elementele unui film, despre tipuri de tehnologii, despre genuri de filme pentru că îl veți putea citi rapid, aflând informațiile de care aveți nevoie doar aruncând o privire peste rândurile scrise de mine!

Sunt doar o pasionată a filmelor și a industriei cinematografice, o cinefilă în devenire, nu sunt o persoană avizată, dar lucrurile create din pasiune sunt cele care trăiesc veșnic! Astfel, am creat din filme o poveste din litere puse pe un foaie electronică albă, într-un articol pe care vi-l dăruiesc vouă, generațiilor de cinefili ce vor veni!

cinefil
Sursa foto: Unsplash, Pixabay, editare: Canva Pro

ABC-ul cinefililor

A

Acțiunea este sarea și piperul unui film, este elementul care face diferența dintre o capodoperă și un eșec!

Filmele de aventură sunt unul dintre genurile mele preferate pentru că îmi place să fiu prinsă în poveste, să fiu captivată de ceea ce văd și aud, să simt că fac parte din film!

B

Blockbuster este tipul de film cu mare succes financiar, cel pe care îl văd mereu pe afișe sau pe mijloacele de transport în comun și care îmi dă impresia că este piesa centrală de pe un album muzical.

C

Cinematograful este locul în care merg, de fiecare dată, cu aceeași plăcere, unde intru în pielea personajelor și trăiesc la maximum aventura lor!

Coloana sonoră ajută la crearea anumitor situații sau senzații în timpul filmului, dacă este aleasă corespunzător. O muzică stridentă îmi anunță o scenă de groază, în timp ce o melodie lentă sau câteva note la pian mă emoționează mereu.

Criticul de film este persoana avizată care poate emite păreri și idei despre o proiecție cinematografică, poate identifica ușor greșeli și poate influența spectatorii care își doresc să vadă pelicula respectivă.

D

Dolby Atmos reprezintă experiența inegalabilă a sunetului perfect într-o sală de cinema. Prin intermediul acestei tehnologii, ascultătorul aude fiecare sunet la intensitate maximă, de parcă ar fi în centrul sunetului produs.

Sursa foto: Unsplash, editare: Canva Pro

E

Efectele speciale sunt din ce în ce mai căutate și mai prezente în filme, de-a lungul timpului fiind atât de bine realizate încât sunt foarte greu de perceput ca nefiind reale.

F

Filmele pentru întreaga familie fac parte din viața noastră de când îl avem pe Sebastian, băiețelul nostru. Astfel, (re)descoperim poveștile din copilărie și învățăm să fim mai buni alături de copilul nostru!

Filmoteca este un loc special în care sunt păstrate filmele.

G

GhostBusters: Afterlife” este cel mai nou film din serie și va avea premiera, în România, pe 3 decembrie 2021. Filmul este disponibil în cinematografe în format 2D, 4DX și Dolby Atmos. Pentru că data e foarte aproape de ziua mea de naștere, cred că acesta va fi cadoul meu pentru mine anul acesta!

Dacă vă plac poveștile despre stafii, dacă iubiți aventura, dacă vă este dor de un film bun, vă invit să îl vizionați alături de mine la cinema!

Sursa foto: InterComFilm, editare: Canva Pro

H

Hollywood este centrul principal al industriei cinematografice din S.U.A, fiind locul în care au luat naștere cele mai celebre, cele mai spectaculoase, cele mai îndrăznețe idei transpuse în filmele pe care le știm și le iubim cu toții.

I

InterComFilm este compania românească și cel mai important distribuitor de filme de la noi. Tot ei sunt cei care ne aduc pe marile ecrane filmul „Ghostbusters: Afterlife”!

Improvizația apare atunci când actorilor li se oferă ocazia de se folosi de propria creativitate și spontaneitate pentru a introduce replici în film.

L

Locurile în sală sunt foarte importante, pentru că influențează calitatea vizionării. Obișnuiam să folosesc o riglă, la început, pentru a măsura sala virtuală când rezervam locurile și a fi sigură că stăm chiar în centrul sălii. Am stat și în primele rânduri, dar am ieșit cu dureri de la lăsat capul pe spate, și în spatele sălii, dar, parcă, stăteam tuturor spectatorilor în cap.

M

Machiajul și make-up artistul, persoana care aplică machiajul, au rolul unor vrăjitori care transformă un tânăr într-un bătrân, o femeie într-un bărbat și un chip perfect într-unul afectat de un accident prin aplicarea măștilor din latex.

O

Premiul Oscar este cea mai înaltă distincție oferită actorilor, producătorilor, regizorilor etc. și este reprezentată de o statuetă placată cu aur în forma unui om.

P

Persoana care finanțează și coordonează un film este producătorul, rolul său fiind important pe tot parcursul filmărilor, participând la selectarea scenariului, coordonarea activităților pe platoul de filmare și stabilirea bugetelor. Tot el se asigură că filmul se încadrează în termenul de predare și bugetul stabilite.

R

De partea artistică a unui film, responsabil este regizorul alături de echipa lui: operatori, scenografi, compozitori, având rol și în alegerea actorilor și actrițelor.

S

Scenariul este textul folosit pentru a crea un film. Poate fi bazat pe o carte, o piesă de teatru sau un eveniment real.

Starul de cinema este vedeta filmului, care joacă, de obicei, personajul principal.

Pentru că orice star trebuie să arate impecabil, fiecare platou de filmare are nevoie de un stilist care să se ocupe de aranjatul părului actorilor și actrițelor.

T

Trailer-ul este un scurt clip care conține o serie de secvențe din film, având menirea de a prezenta rapid intriga filmului și de a capta atenția spectatorilor. Pentru că tot vine decembrie, și cu el premiera filmului „Vânătorii de fantome: Moștenirea”, vă las mai jos trailer-ul care sigur vă va face să vă doriți să treacă timpul mai repede și să puteți merge la cinema!

Tips&tricks pentru cinefili

Cinefili, acum că v-ați familiarizat cu termenii din industria filmului, am să vă ofer o serie de tips&tricks personale care să vă ajute să aveți parte de o experiență de neuitat la cinema!

  • Închide telefonul! Ok, v-ați dat check-in, v-ați fotografiat cu afișul filmului, dar cred că vă puteți lua 90-120 de minute doar pentru voi și să vă bucurați de filmul la care ați venit. Dacă vă amintiți, chiar și pe ecran vi se spune să închideți telefoanele din respect pentru întreaga sală. Dacă așteptați un mesaj important sau vreți să știți cât este ceasul, puteți micșora luminozitatea ecranului.
  • Rezervă locurile sau cumpără biletele de acasă pentru a evita aglomerația de la casele de marcat. Din propria experiență, am ales să fac asta pentru că am pierdut începutul unui film din cauza rândului de oameni care părea că nu se mai termină.
  • Alege locurile perfecte – central! Pe la începuturile mele de mers la film, nu știam că pot rezerva în avans anumite locuri sau că pot alege altele decât cele pe care mi le sugera casierul. Apoi, am descoperit o metodă neconvențională de ales locurile și foloseam o riglă pentru a selecta fix locurile din centrul sălii. Am testat și locurile din primele rânduri sau din spate de tot și nu am avut deloc parte de experiențe plăcute. Am revenit în centrul sălii și totul a fost minunat: ecranul se vedea complet, iar sunetul se auzea perfect!
Sursa foto: Unsplash, Pixabay, editare: Canva Pro
  • Alege să mergi singur la cinema măcar o dată! Eu am fost, în miezul zilei, singură în sală, eu cu punga mea de popcorn și a fost cea mai tare experiență cinefilă din viața mea! Mi-am ales filmul pe care l-am vrut, ora la care să merg și m-am bucurat pe deplin de ziua respectivă.
  • Familiarizează-te cu filmul! Dacă nu ești persoana care alege sau participă la alegerea filmului, te sfătuiesc să vizionezi trailer-ul înainte pentru afla subiectul, actorii și genul filmului! Astfel, nu riști să mergi la un film cu stafii dacă îți e teamă de ele sau la vreo comedie romantică siropoasă dacă visai la un thriller sau un film cu supereroi! De asemenea, poți vedea trailer-ul și când tu ești cel care alege filmul și nu ești sigur dacă e ceea ce îți dorești să vizionezi pe marele ecran.

Indiferent de alegerile tale, vizionatul unui film la cinema este o experiență personală deosebită, este un mod de a aprecia frumosul, arta, de a ne dezvolta imaginația și, în final, de a ne relaxa singuri sau alături de cei dragi!

Cinefili care citiți aceste rânduri, de pe orice dispozitiv ar fi disponibil în viitor, mergeți la film!

Oana, cinefilă începătoare

Articolul a fost scris pentru proba numărul 25 din Ediția de toamnă a SuperBlog 2021. Proba a fost propusă de InterComFilm.

3 comments

Diana decembrie 2, 2021 - 1:52 pm

Foarte util acest abc cinematografic, Oana! Succes!

Reply
Oana Lambrache decembrie 2, 2021 - 3:30 pm

Mulțumesc mult! Succes, Diana! Îți tin pumnii pentru trofeu!

Reply
Proba 25. Tips & tricks ca să te bucuri la maximum de filme la cinema decembrie 3, 2021 - 12:27 pm

[…] ABC cinematografic pentru cinefili […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Te-ar putea interesa

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență atunci când îl accesați. Prin apăsarea butonului de "Accept", vă dați acordul pentru prelucrarea datelor voastre! Accept

Textul nu poate fi copiat!