Cuprins
Natura face parte din noi de când ne naștem și ne oferă protecție așa cum numai o mamă știe să o facă mai bine și nu ne cere niciodată nimic la schimb; este datoria noastră înnăscută să o protejăm pentru că suntem copiii ei. Când vedem lumea exterioară pentru prima dată, singura noastră grijă este de a supraviețui, la 3 ani ne dorim să ne putem juca fără pauză, la 16 ani suferim eșecul primei iubiri, la 21 de ani suntem oameni maturi la început de drum în căutare de joburi, la 30 de ani ne gândim la o familie și începem să înțelegem cu adevărat rolul nostru în grija față de natură.
Indiferent de ordinea în care facem lucrurile, un singur elemente rămâne constant – natura și modul în care fiecare dintre noi poate contribui la bunăstarea ei.
Farmecul femeii la aproape 33 de ani sau grija față de mine
Mult timp nu am acordat atenție propriei persoane și nici modului în care îmi îngrijeam corpul și tenul. Știam vag despre tipurile de ten, despre demachiere și, uneori, foloseam chiar o cremă de față pentru a-mi înlătura machiajul sau, pur și simplu, mă spălam bine cu apă și săpun.
Cu timpul, am învățat pe propria piele ce înseamnă să nu mă documentez, să nu folosesc produsele potrivite tenului meu. Acneea mi-a dat bătăi de cap mult timp, chiar și în viața de adult și singurul mod în care o puteam face să dispară era un strat gros de fond de ten. Bineînțeles, asta nu m-a ajutat, din contră, a contribuit în mod negativ la problema mea.
Soluția salvatoare a venit pe neașteptate când nu mai credeam că voi reuși să am un ten curat, era îmbuteliată într-o sticluță cochetă și se numea apă micelară. Am scăpat de acnee și de semnele acesteia în câteva zile și nu îmi venea să cred cum acel lichid făcuse minuni cu pielea mea, dar și cu psihicul, redându-mi încrederea în mine. Am adăugat și o cremă cu SPF și părea că am găsitcombinația câștigătoare pentru tenul meu.
Descoperind și folosind Apa Micelară Bifazică, am conștientizat faptul că trebuie să am grijă de tenul meu și de corpul meu. Am citit despre tipurile de piele, despre produsele corespunzătoare fiecăruia, am mers la un control dermatologic, practic m-am maturizat din punct de vedere al grijii față de mine.
Cu toate datele dobândite, mi-am creat o rutină de beauty zilnică și săptămânală de la care nu mă abat niciodată, nici măcar în vacanță, și chiar dacă nu mă machiez deloc!
Rutina mea de beauty
Pe lângă rutina bine pusă la punct pe care mi-am creat-o pentru ten, la care pot include și produsele de make-up de calitate, am devenit mai atentă și la ce folosesc pentru corp – geluri de duș, săpunuri lichide, geluri exfoliante, creme hidratante.
Testând diverse mărci, am descoperit că cea mai bună alegere va fi întotdeauna un produs românesc, în care pot avea încredere mereu. Astfel, am redescoperit brandul Gerovital – Doctor în frumusețe, care mi-a fascinat adolescența cu laptele Doina clasic, într-un moment în care demachierea nu prea exista pentru mine.
Cosmeticele eco-friendly
Acum câțiva ani, au existat revolte masive atunci când s-a aflat că majoritatea cosmeticelor și produselor de make-up erau testate pe animale. Valul de proteste a determinat marile companii să își reevalueze politicile, produsele, modurile de preparare și de testare, ingredientele utilizate, realizând că riscau să piardă milioane de clienți, dar și sursele de venituri.
Până în acel moment, nu știam cum erau fabricate cosmeticele și nici că erau testate pe animale, iar șocul descoperirii acestor detalii mi-a dat de gândit. Am început să citesc cu atenție etichetele produselor, să mă informez înainte de a cumpăra un fond de ten sau o cremă de față și să aflu despre politicile privind returnarea sau reciclarea recipientelor folosite pentru a reduce gradul de poluare din natură.
Acum aleg produse pentru îngrijirea tenului și a corpului care să respecte natura și, implicit, pe mine ca utilizator. Poate părea un gest nesemnificativ, dar dacă eu pot influența o persoană din anturajul meu să procedeze la fel ca mine, această persoană poate influența, la rândul ei, pe altcineva, creând, astfel, un lanț benefic omenirii, planetei, naturii!
Pe plan global, lucrurile se mișcau rapid și arătau o schimbare în ceea ce privește reciclarea. În cazul României, oamenii nu cunoșteau noțiunea de reciclare sau o priveau numai din punctul de vedere al containerelor mari pentru sticlă, plastic și metal.
Pentru că orice problemă necesită o soluție, o inițiativă în acest sens a fost creată de Farmec, companie românească a cărei activitate depășește 130 de ani în domeniul cosmeticelor. Prin intermediul gamelor Gerovital, Aslavital, Doina, Farmec, Triumf și Nufăr, compania Farmec și-a creat un nume important pe care clienții îl recunosc și îl aleg din multitudinea de firme disponibile pe piață.
Din dorința de a oferi produse și servicii de calitate, Farmec folosește numai ingrediente de calitate, apelând la colaborări și testări avizate local și internațional, reușind să își creeze un set de valori înalte:
- promovarea frumuseții naturale;
- grija pentru frumos și sănătate;
- respectul față de mediul înconjurător;
- cercetarea continuă;
- atenția la cerințele clienților.
Astfel, prin intermediul campaniei de colectare „Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine”, clienții au posibilitatea de a returna orice recipient din portofoliul producătorului în orice magazin Farmec.
Cum funcționează procesul inițiat de Farmec?
Parte din problemă - parte din soluție sau grija față de natură
Reciclarea nu mai este privită ca un moft al vedetelor sau al persoanelor cu bani. Reciclarea este o necesitate și o practică sustenabilă pentru viitorul nostru.
Dacă ne gândim la copilăriile noastre, ne putem aduce aminte de sticlele din sticlă pentru lapte refolosibile, de sacoșele cusute de bunica pentru cumpărături, de sticlele și borcanele care deveneau recipiente pentru bulion, sosuri și dulceață! Când și unde au dispărut aceste practici? Privind în jur, realizez că accesul la informații ne-a pus un văl peste ochi și alegem să nu vedem astfel de lucruri care ne sunt dăunătoare și pe care le putem îndrepta ușor. Așa cum avem grijă de noi, putem face un gest mărunt pentru a avea grijă de natură!
Cum putem fi parte din soluție?
- aleg dușurile în detrimentul băilor pentru reducerea consumului de apă;
- reciclez uleiul uzat – la o simplă căutare pe internet puteți găsi o firmă avizată care ridică recipientele cu ulei chiar din fața ușii;
- apelez la specialiști în domeniu atunci când vine vorba de cosmetice și tratamente faciale sau corporale pentru a nu cumpăra orice produs disponibil pe piață care să ajungă la gunoi pentru că nu mi se potrivește;
- folosesc bureței demachianți în locul clasicelor dischete demachiante;
- folosesc recipentele de la creme pentru a depozita agrafe, clame și elastice de păr;
- reciclez borcanele din sticlă în containerele speciale sau le folosesc în bucătărie pentru diverse condiemente, cereale sau stafide. Pe lângă considerentul practic – nu păstrez pungi care se pot vărsa, există și considerentul vizual – câteva borcănașe cu condimente colorate pot înfrumuseța orice bucătărie!
- am o colecție impresionantă de sacoșe din pânză pe care le folosesc pe post de genți chiar și la birou, dar care devin rapid pungi de cumpărături;
- refolosesc pungile de plastic la cumpărături și, uneori, chiar am o astfel de pungă în geantă. Nu se știe niciodată când ai nevoie de pâine, lapte și făină și ai nevoie și de o pungă pentru ele!
- reciclez recipientele din hârtie, carton, sticlă, plastic și metal pe care le strâng în sacoșe speciale primite de la administrația complexului în care locuiesc. Când fiecare pungă se umple, o golesc în containerul corespunzător din afara blocului.
Natura ne protejează, ne oferă hrană și adăpost, ea face parte din noi și noi din ea. Atunci când avem o problemă, noi, oamenii, mergem la medic, primim un diagnostic și o reteță, urmăm tratamentul și ne însănătoșim. Așa este și natura; dacă se îmbolnăvește are nevoie de un tratament care să o repună pe picioare, să o readucă la viață și pentru asta noi suntem responsabili, noi devenim medicul ei și tot noi trebuie să îi prescriem pastilele de care are nevoie. Cum putem face asta? Simplu! Oferindu-i respect prin acțiunile noastre. Indiferent de gest, de cât de mare este impactul, el contează și prin puterea exemplului putem contribui la protecția naturii.
Articolul a fost scris pentru proba numărul 24 din Ediția de toamnă a SuperBlog 2021. Proba a fost propusă de Farmec.
1 comment
[…] Suntem parte din natură! […]