Cuprins
Brazii, fie că sunt naturali, fie că sunt artificiali, sunt un fel de vestitori ai iernii, ai Crăciunului. Când mă gândesc la Crăciun, în fața ochilor mi se construiește imaginea unor brazi de Crăciun împodobiți, cu stele roșii sau figurine în vârf, în timp ce în surdină se aud colinde sau celebra melodie din reclama cu camionul roșu. Mai sunt 30 de zile până la Crăciun și cu toții vom intra în febra cumpărăturilor, care implică și bradul perfect. Dar cine va câștiga jocul anul acesta: bradul artificial sau bradul natural?
Povestea primului brad artificial
A fost odată ca niciodată, în seara de Ajun, o fetiță pe nume Oana, tristă pentru că bradul pe care îl împodobea alături de mama ei, an de an, lipsea. După zile în care așteptase să vadă bradul verde cu coroană bogată intrând pe ușă, Oana a trebuit să accepte adevărul – Crăciunul acela nu va avea brad ceea ce însemna că nici Moș Crăciun nu va avea unde să așeze cadourile. Doar că, pe o ninsoare ca-n povești, bradul a apărut în brațele tatălui și întreaga familie a participat la împodobirea acestuia.
Acela a fost momentul în care mama și-a dat seama că un brăduț artificial le-ar fi mult mai util, mai ales că i-ar salva de astfel de situații nefericite. Anul următor, în casa Oanei și a familiei ei, Ajunul Crăciunului a fost cea mai frumoasă zi din an, iar bradul artificial ales era piesa principală, cu coroană bogată, cu conuri atașate din loc în loc și cu ace înzăpezite de parcă era un brad natural, tocmai adus de la munte, unde ninsese. Tot atunci, Oana a realizat că indiferent de material – lemn de brad sau plastic, bradul tot brad rămâne, iar semnificația lui e aceeași pentru că Moșul va avea unde să lase darurile din sacul lui.

Jocul brazilor
Fetița de la începutul poveștii sunt eu și, chiar dacă am crescut, încă mai cred în spiritul Crăciunului, în Moș Crăciun, în tradiția împodobirii bradului, în bucuria darurilor oferite celor dragi.
Acum cinci ani când eu și soțul meu ne-am mutat în propriul apartament nu aveam prea multă mobilă și am cumpărat un brad artificial uriaș, pentru care aveam nevoie de scară să așez figurina în formă de înger în vârf. Cu timpul, am mobilat apartamentul, iar bradul nostru devenise mult prea mare și părea înghesuit, așa că ne-am decis să cumpărăm un alt brad și chiar înclinam spre unul natural.
Însă am optat tot pentru unul artificial pentru că ne-am dat seama că era cea mai bună opțiune pentru noi din mai multe puncte de vedere.
Cel mai important motiv pentru care am ales un brad artificial în detrimentul unuia natural a fost considerentul protecției mediului. Chiar dacă este fabricat din plastic, un brad artificial utilizat și depozitat corespunzător poate fi împodobit chiar și timp de 10 ani, după care îl putem pur și simplu recicla. În cazul bradului natural, se aplică reciclarea, dar oare chiar este necesară, mai ales că durează până la 10 ani ca un brad să atingă 2m?
Vă spun sincer că, în ultimii 3 ani, am fost tentată să cumpăr un brăduț natural în ghiveci pe care să îl plantez în apropiere. Am renunțat la această idee văzând astfel de brăduți plantați lângă parcul de lângă bloc și urmărindu-i cum se usucă din cauza solului necorespunzător.

Din punct de vedere economic, un brad artificial își amortizează costurile în câțiva ani față de un brad natural pe care putem cheltui sume colosale an de an, iar, la final suntem nevoiți să îl aruncăm.
Recunosc, sunt obsedată de curățenie și îmi doresc ca fiecare obiect să fie așezat la locul lui, iar din acest punct de vedere voi alege mereu un brad artificial care își păstrează acele și care nu îmi dă de lucru după ce este împodobit. Chiar și acum îmi amintesc momentele în care tata trebuia să sculpteze trunchiul bradului pentru a-l fixa în suport, timp în care o ploaie de ace cădea pe covor. Mi-am dorit să nu muncesc în plus la final de zi, ci să mă bucur de o imagine de basm în confortul casei mele.
Dacă vă doriți să simțiți aroma cunoscută de brad, puteți arde 1-2 crenguțe într-un vas special sau chiar în sobă așa cum făcea tata acasă.
De asemenea, dacă alegeți brazi artificiali, puteți beneficia de o mare varietate de sortimente, care să încânte și cel mai pretențios client, care își dorește, ca și mine de altfel, un brad cu multe crengi, cu aspect natural, poate și cu ceva zăpadă așternută pe vârfuri.
Tipuri de brazi disponibili în marketplace-ul Depozitul de Brazi
♣ brazi clasici, simpli, verzi sau albi;
♣ brazi colorați care să scoată în evidență personalitățile debordante ale fiecăruia dintre noi;
♣ brazi full 3D care sunt replici perfecte ale brazilor naturali ca cei pe care îi vedem în filme;
♣ brazi cu ace înzăpezite care mie îmi dau senzația de cabană de munte cu o cană cu ceai fierbinte sau vin fiert cu portocale și scorțișoară;
♣ brazi deja împodobiți cu conuri realiste, cu crenguțe de vâsc;
♣ brazi smart care își pot adapta dimensiunile în funcție de dorințele voastre (pot crește de la 182cm la 228cm cu o simplă apăsare de buton) sau care își pot schimba culoarea pentru că vin la pachet cu o instalație inclusă și cu o aplicație de mobil prin care puteți avea un alt brad în fiecare zi!

Înainte de a vă decide asupra tipului de brad pe care vi-l doriți, vă invit să aruncați o privire pe un site specializat precum Depozitul de Brazi, unde veți găsi cei mai frumoși brazi artificiali cu aspect natural potriviți pentru fiecare dintre voi și o serie de opțiuni în funcție de preferințe și buget. Spre deosebire de mulți competitori, Depozitul de Brazi oferă tranzacții sigure și garanția calității, iar în cazul în care nu sunteți mulțumiți puteți returna produsul și banii vi se vor înapoia în 14 zile. De asemenea, toate produsele lor sunt fabricate în depozitul propriul sau în showroom-ul din București, au aspect real, sunt testate și supuse celor mai înalte standarde de calitate pentru satisfacerea cererilor clienților.
Cel mai important atu al lor este faptul că poți comanda online, fără probleme produsul dorit, fără să umblați prin magazine sau prin piețe în cazul în care vă doriți un brad natural, putând să îl depozitați oriunde aveți loc pentru că este doar o cutie! Îl despachetați în Ajun, îl împodobiți, apoi, când vă doriți, îl puneți înapoi în cutie până la Crăciunul următor.
Acum, gândiți-vă că alegeți un brad natural: cum ați putea face toate astea când el se va usca rapid la contactul cu căldura? Unde îl veți depozita dacă îl cumpărați prea devreme? Cum veți reuși să vă bucurați de bradul vostru pentru mai mult timp dacă nu dețineți o cameră cu temperaturi scăzute? Și dacă amânați prea mult, veți da numai peste prețuri fabuloase sau produse de proastă calitate!
Bradul perfect
Bradul perfect este perfect pentru fiecare familie în parte și nu ține cont de reguli atunci când rezultatul este bucuria celor care îl împodobesc. Indiferent de materialul din care este realizat, bradul de Crăciun oferă familiei un moment unic, autentic de veselie, de joacă, de conexiune și de creare de tradiții personalizate.
Un globuleț din sticlă sau o decorațiune din lemn, o stea strălucitoare roșie în vârf sau un ornament lucrat manual de copii, clasicele bomboane agățate pe crengile bradului, beteala sclipind în luminile instalației colorată – toate aceste elemente fac dintr-un simplu brad bradul perfect pentru noi toți!

Articolul a fost scris pentru proba numărul 22 din Ediția de toamnă a SuperBlog 2021. Proba a fost propusă de Depozitul de Brazi.
3 comments
Am empatizat tare mult cu mini-Oana pentru că și mini-Diana a fost la fel 😀
Mulțumesc frumos! Parcă erau altfel Crăciunurile atunci când eram mici, cu ceva mai multă magie!
[…] Jocul brazilor – natural versus artificial […]