Sursa foto și editare: Canva Pro

Reciclare pentru un viitor frisostenabil

Construiește-ți viitorul tău verde – frisostenabil

by Oana Lambrache

Cuprins

Acum câțiva ani, vedeam femei de succes, cu pantofi stiletto, ieșind cu brațele pline de pungi elegante cu haine și încălțăminte și visam la ziua în care voi fi și eu ca ele. Și am ajuns – am fost la cumpărături și am plecat cu acele pungi fițoase, cu haine multe, dar pe care nu am reușit să le port. De ce? Pentru că, ajunsă acasă, am realizat că multe nu se potriveau stilului meu sau erau din materiale de proastă calitate care la prima vedere mi se păreau perfecte. Practic, am cumpărat imaginea a ceva ce credeam că îmi doresc, fără să analizez sau să mă gândesc bine înainte de a scoate cardul și de a plăti.

Am crescut, m-am maturizat și am realizat că less is more, mai ales în privința hainelor și așa a luat ființă start-up business-ul Clothes Culture.

Sursa foto și editare: Canva Pro

Stadiul 1: Conceptul afacerii și noțiunea de sustenabilitate

Industria modei este într-o continuă evoluție, trend-urile schimbându-se de la un sezon la altul, dar generând cantități impresionante de deșeuri, consumând un volum uriaș de apă (2700l de apă sunt folosiți pentru producerea unui tricou) și adăugând un procent de peste 10% la totalul de emisii de gaze cu efect de seră. Cu astfel de informații, industria modei nu mai pare atât de glamorous precum o știm sau o vedem prin reviste sau la tv. 

Sursa foto și editare: Canva Pro

Ce putem face în privința poluării create? Simplu! Putem apela la cei R: Reciclează, Reutilizează, Reduce. De aici a luat naștere ideea afacerii mele – Clothes Culture, un bussines bazat pe reciclarea hainelor vechi sau noi, pe care nu le mai purtăm, cu care nu știm ce să facem, care ne ocupă dulapurile.

Sursa foto și editare: Canva Pro

Pare ușor, nu-i așa? Dar de ce este nevoie de un astfel de business? Pentru că ne propune un concept nou, cel de sustenabilitate prin care generațiile actuale pot utiliza resursele epuizabile ale Terrei într-un mod corect și onest astfel încât generațiile viitoare să poată beneficia de aceste resurse în condiții optime. Având în vedere că industria modei este una din cauzele problemei – poluarea -, sustenabilitatea ne oferă oportunitatea de a repara prezentul și de a oferi o șansă în plus viitorului, de a avea grijă de mediul înconjurător și de a lărgi moștenirea naturală pe care o lăsăm urmașilor noștri.

În ultimul timp, s-a vorbit foarte mult de reciclare, au fost create spații în marile orașe și nu numai cu containere speciale pentru fiecare tip de deșeu (sticlă, plastic, metal, deșeuri menajere, chiar și pentru haine), au fost deschise centre de colectare a deșeurilor și de reciclare. Chiar și în privința hainelor au fost luate astfel de măsuri, dar, momentan, insuficiente. Din dorința de a da o mână de ajutor în acest sector, am creat Clothes Culture, o companie specială al cărei obiectiv este cel de a oferi suport atât persoanelor fizice, cât și marilor companii cu scopul reciclării hainelor de orice fel.

Stadiul 2: Construcția centrului. De la plan la hală de reciclare

Am pornit la drum cu multe idei, vise și planuri, dar de la un plan desenat pe o foaie de hârtie până la clădirea propriu-zisă drumul este lung, totuși nu imposibil. Am întocmit un plan de afaceri, cu o estimare reală în privința costurilor și a timpului de construcție pentru spațiul destinat afacerii și am optat pentru finanțare din fonduri europene care nu a întârziat să apară.

Pentru că știam ce îmi doresc, am decis să apelez la Frisomat, o firmă de încredere, cu un istoric bogat în construcția halelor cu diverse utilizări. Un atuu important al companiei este că oferă pachetul complet: proiectare, producție, livrare și montaj. 

Cu planurile în mână am discutat cu un consilier și am luat cea mai bună decizie, alegând o hală metalică, perfectă pentru proiectul meu.

Sursa foto și editare: Canva Pro

Cu toate lucrurile puse la punct, a început construcția halei, în timp ce eu mă ocupam de achiziționarea echipamentelor necesare procesului de reciclare. Întregul proces a fost realizat de Frisomat, care a transformat un simplu plan într-o clădire adevărată, sigură, produsă din materiale de înaltă calitate într-un timp extrem de scurt.

Mi-am dorit un spațiu unic și am avut posibilitatea de a alege totul de la acoperiș la tipurile de geamuri și am personalizat spațiul așa cum am considerat mai bine:

  • acoperiș în două ape la 22° pentru a beneficia la maximum de spațiul interior;
  • fundație pe grinzi de beton pentru durată în timp;
  • ușă de acces dublă culisantă;
  • luminatoare pe 10% din suprafața acoperișului pentru a folosi cât mai multă lumină naturală.
Sursa foto: https://www.frisomat.ro/frisomat-galerie/, editare: Canva Pro

Clădirea finală a fost concepută pentru a funcționa cât mai rapid și util, fiind împărțită în zone dedicate fiecărei etape din procesul de reciclare a hainelor:

  • zona de primire a hainelor dotată cu containere pentru haine din material textil, haine din piele naturală, eventual alte articole destinate reciclării (lenjerie, perne, curele etc.);
  • zona de triere în haine pentru reciclat și haine care pot fi repuse în circulație prin intermediul donațiilor sau magazinelor de tip Second Hand;
  • zona de reciclare în funcție de materialul din componența hainelor;
  • zona pentru colectarea deșeurilor rezultate.

Stadiul 3 - Beneficiile procesului de reciclare asupra mediului

Reciclarea este un proces tehnologic care constă în extragerea poliesterului și a celulozei din haine, cele două materiale fiind separate de orice alt component precum vopseaua, care ar face din reciclare un proces mult mai dificil. În urma separării, materia obținută este transformată în fire textile care devin, apoi, haine!

Aruncarea hainelor la gunoi este o dovadă de iresponsabilitate din partea întregii societăți, dar fiecare dintre noi poate schimba ceva prin gesturi care par mici, dar care au un impact mare asupra mediului înconjurător: reducerea poluării apei (20% din totalul poluării apei potabile provine din industria hainelor din cauza produselor de vopsire și finisare), obținerea de noi articole vestimentare, protejarea mediului și a resurselor epuizabile necesare industriei modei.

An de an am cumpărat haine pentru că erau reduse, pentru că arătau bine în vitrine și pe manechine, dar, din păcate, multe dintre aceste haine au rămas agățate pe umerașe în dulap. Pe lângă reciclare, fiecare dintre noi mai putem contribui cu o acțiune la protejarea mediului. Este vorba de un exercițiu foarte ușor – achiziționarea unui număr limitat de haine anual! Astfel, mi-am propus să fac acest exercițiu și să nu depășesc 10 articole vestimentare anul viitor. Pentru a-mi fi ușor, voi fotografia fiecare haină cumpărată și voi ține evidența lor în telefon. Vă provoc și pe voi la acest experiment pentru o lume mai bună și mai curată!

Articolul a fost scris pentru proba numărul 12 din Ediția de toamnă a SuperBlog 2021. Proba a fost propusă de Frisomat.

5 comments

Mirela noiembrie 2, 2021 - 9:51 am

Se vede cui ii plac hainele :)) Am cazut pe subiect amandoua. Sa fie cu haine frumoase reciclate. Cu piese wow, ca sa nu mai aruncam banii pe toate plasticele scumpe. 🙂 Te pup, Oana! Poate facem un business impreuna 🙂

Reply
Oana Lambrache noiembrie 2, 2021 - 9:56 am

Nu sună rău 🙂 A fost prima idee care mi-a venit și am zis că nu strică să visez un pic! Te pup!

Reply
Diana noiembrie 3, 2021 - 8:02 am

Frumos, sustenabil, bravo Oana!

Reply
Oana Lambrache noiembrie 3, 2021 - 8:39 am

Mulțumesc mult, Diana!

Reply
Proba 12. Construiește-ți viitorul tău verde – frisostenabil noiembrie 3, 2021 - 10:21 am

[…] Reciclare pentru un viitor frisostenabil […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!