Sursa foto și editare: canva.com

Sunt dependentă de social media și mă tratez!

by Oana Lambrache

Social media ne-a atras ca un păianjen în plasa lui și ne ține captivi zilnic, timp de ore bune. La prima vedere, faptul că butonăm telefonul oricând nu avem ce face nu este atât de grav. Problema apare atunci când acest butonat devine un reflex, iar la primul sunet al unei notificări, mâinile noastre se întind instinctiv spre telefoane.

Studiile efectuate ne arată că fiecare dintre noi petrece aproximativ 2 ore pe zi folosind diverse aplicații de social media. Facebook, Instagram, Pinterest, Snapchat, TikTok, Reddit sau YouTube sunt cuvinte cunoscute de noi toți, sunt aplicații utilizate de noi în fiecare zi pentru relaxare, pentru căutare sau creare de conținut, pentru a fi mai aproape de cei din jur, chiar și numai virtual.

Cuprins

Ce este social media?

Socila media este un termen colectiv de aplicații și tehnologii menite să ne ajute să comunicăm, să creăm conținut, să interacționăm virtual din simpla dorință de a-i aduce mai aproape pe oamenii de la celălalt capăt al lumii.

Cât timp petrecem pe social media și cum ne impactează viețile?

Scriam mai sus că studiile efectuate ne arată că petrecem, în medie, 2 ore pe zi pe rețelele de socializare. La un simplu calcul avem:

  • 2h/zi
  • 14h/săptămână
  • 730h/an
  • aproximativ 30 de zile din an le petrecem butonând telefonul.

O parte din acest timp o folosim și pentru comunicare pe Messeneger sau WhatsApp sau pentru creare de conținut pe Instagram, TikTok și Snapchat. Totuși, cea mai mare parte din timpul petrecut pe rețelele de socializare se referă la butonatul din lipsă de altceva.

Gândiți-vă acum la ce ați putea face cu cele 30 de zile de mai sus? Acum treceți la treabă!

Este social media o dependență? Cum o putem trata?

Putem sau nu să considerăm că timpul petrecut pe social media este o problemă și că suntem dependenți. Dacă am conștientizat că petrecem prea mult timp fără să ne dăm seama unde a dispărut ziua, dacă trăim mai mult în virtual decât în real, atunci avem o problemă pe care trebuie să o tratăm. Dar cum, atunci când telefonul este parcă lipit de noi?

  • Dependența de social media se tratează ca oricare altă dependență prin renunțarea la ceea ce ne face rău și găsirea unei activități cu care să o înlocuim;
  • Plimbări în aer liber, citit, vizionat filme, alergat, pictat, drumeții, călătorii, meditație – doar câteva idei simple de pus în aplicare;
  • Alegeți să faceți orice activitate măruntă fără telefon lângă voi;
  • Limitați timpul sau găsiți o perioadă de timp în care să faceți doar asta;
  • Nu este vorba de renunțare totală, ci de organizare astfel încât să nu mai simțim că a trecut ziua fără să facem x lucru.

Ne trezim și adormim cu telefonul în mână, este primul și ultimul lucru pe care îl vedem, îl folosim pentru orice (fotografiat, ascultat muzica, muncă, filme).

Telefonul nu mai este doar un simplu obiect pe care îl folosim pentru a apela alți oameni, este un dispozitiv versatil, care ne ușurează viețile (gândiți-va numai cum ar fi să luați cu voi un aparat foto, unul video, un laptop sau o tablet, un dispozitiv de redare a muzicii in locul unui simplu telefon).

Important este să realizăm că telefonul este doar un obiect și nu o parte din noi, o prelungire a omului.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!