Sursa foto și editare: canva.com

Siguranța auto pentru copii

by Oana Lambrache

Am ales să scriu acest articol pentru că în ultimele zile am văzut numeroși copii circulând cu mașini, dar fără a fi asigurați într-un scaun special, ceea ce ar putea duce la accidente foarte grave. Pe lângă situațiile în care nu există scoica sau scaunul special, am observat și variantele la fel de periculoase cu statul în brațele unui adult, doar pentru a încăpea cât mai multe persoane în mașină.

Scopul articolului nu este de a judeca pe nimeni, ci de a atrage atenția asupra pericolelor la care ne expunem copiii atunci când nu utilizăm o scoică sau un scaun de mașină.

Scoica versus scaun pentru copii

Părintele este obligat prin lege să asigure o scoică sau un scaun adaptat nevoilor copilului încă din prima zi de viață, lege pe care o puteți găsi aici

  1. Scoica poate fi utilizată până la cel puțin 6 luni ale bebelușului sau până când nu mai încape corect în ea. Scoica trebuie utilizată numai în timpul deplasării cu mașina și acest timp trebuie să fie cât mai limitat în primele luni de viață, eventual cu pauze la 30 de minute și după 6 luni la 2 ore. 
  2. Scaunul auto trebuie ales în funcție de mașină și de înclinația banchetei din spate, cel mai bine fiind să mergeți la un centru specializat pentru a proba diferite scaune care trebuie să fie ok atât pentru mașină, cât și pentru copil. Un scaun la modă este inutil dacă copilul nu stă corect în el. Cele mai bune scaune sunt cele cu scoruri ADAC cât mai mari care atestă calitatea scaunului respectiv. Astfel de teste sunt realizate și pentru scoici.

În cazul în care aveți nevoie de o scoică sau de un scaun pentru o perioadă scurtă sau încă nu v-ați decis la modelul pe care îl veți achiziționa, puteți apela la un centru de închiriere.

Scoica și scaunul sunt obligatorii pentru orice deplasare, fie ea și de 5 minute sau până la colțul străzii, chiar dacă copilul protestează; este spre binele lui, un accident grav fiind posibil chiar și la 30km/h!

Poziția de mers pentru copii în mașină

Bebelușii stau foarte bine în poziție înclinată, asemănătoare celei din burtica mamei și trebuie transportați numai cu spatele la sensul de mers (RF = rear-facing). Aceeași regulă de mers cu spatele se aplică și în momentul trecerii la scaun.

Experiența personală

Sebastian este încântat de mersul cu mașina, l-am și plimbat destul de mult în primele luni de viață și devine entuziasmat când vede scoica (urmează să achiziționăm scaunul în curând, după ce vom avea noua mașină). În cazul în care va deveni reticent la mersul în scaun, voi apela la următoarea explicație:

„fiecare membru al familiei are locul său în mașină și mașina nu poate pleca de pe loc până ce nu ne-am ocupat fiecare locul stabilit”

Voi continua să stau lângă el în mașină, pe bancheta din spate, cu centura pusă, pentru a îi da un exemplu corect și îi voi explica de câte ori este nevoie regulile mersului cu mașina. 

Dacă eu nu v-am convins, vă las mai jos un clip despre pericolele la care este expus un copil care nu stă în scoică sau într-un scaun special atunci când merge cu mașina. Gândiți-vă dacă viața copilului este mai presus de modă, prieteni care vă sfătuiesc să nu asigurați corespunzător copilul sau protestele copilului care doar testează limitele!

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!