Sursa foto: arhiva personală

Trilogia Grisha – Leigh Bardugo

by Oana Lambrache

Am cumpărat trilogia Grisha dintr-o curiozitate, fiind sigură că cele 3 cărți vor sta mult și bine în bibliotecă până când le voi citi. Surprinzător, am început primul volum și după primele 100 de pagini mi-am dat seama că nu voi avea liniște până ce nu voi citi întreaga serie.

Trilogia Grisha cuprinde 3 romane – „Regatul umbrelor”, „Regatul furtunilor” și „Regatul luminilor” a căror protagonistă este Alina Starkov, o tânără cartografă care este luată prin surprindere de propriile puteri.

Cu mulți ani în urmă, pământul a fost fracturat de crearea Faliei, un loc întunecat, plin de creaturi monstruoase numite volcre, loc ce nu poate fi străbătut de nimeni. O armată de oameni cu puteri supranaturale – Grisha se încumetă să traverseze Falia, conduși de cel mai puternic dintre ei – Întunecatul. Scopul lui este de a afla mai multe despre acest tărâm pentru a-l putea distruge. Planurile le sunt date peste cap, echipajul fiind întors din drum, ocazie cu care Alina își desoperă puterile și devine o Grisha, una specială numită Invocatoarea soarelui

Pentru a nu vă oferi spoilere, mă opresc aici cu descrisul acțiunii celor trei cărți.

De-a lungul trilogiei, acțiunea o urmărește pe Alina Starkov în drumul ei de la o cartografă necunoscută la o Grisha extrem de puternică și periculoasă. Practic, avem de-a face cu o poveste clasică de evoluție a unei tinere, în acest caz, de la o simplă persoană la statutul de erou, supus greșelilor, dar și faptelor mărețe. 

Deși neîncrezătoare la început, Alina se obișnuiește cu statutul ei de Grisha, încercând să învețe diverse tactici de luptă, dar și cum să își canalizeze puterea pentru a o putea folosi la adevărata valoare.

O serie de încercări și trădări o fac pe eroină să fie precaută și să își aleagă alianțele cu mare grijă, chiar și în ultimul moment. 

Ce mi-a plăcut la această trilogie este prezența a trei talismane – număr magic – care pot amplifica puterea unui Grisha. Cu o astfel de putere, Alina este conștientă că ar avea o șansă la distrugerea Faliei și a celor care vor să o păstreze și chiar să o mărească.

Primul volum a fost transpus într-un serial disponibil pe Netflix. După ce am citit primul volum al seriei, m-am uitat și la serial care mi s-a părut foarte bine realizat, respectând destul de mult acțiunea cărții. Singurele diferențe majore fiind câteva personaje pe care nu le-am regăsit în carte și despre care am crezut că urmează să apară. Totuși, am citit despre realizarea serialului și am descoperit că personajele respective fac parte din duologia „Banda celor șase ciori” scrisă de aceeași autoare. Prezența lor nu este deloc deranjantă, mai ales că aceste personaje au fost adăugate în momente-cheie ale poveștii într-un mod natural care să nu afecteze desfășurarea acțiunii.

Trilogia a fost publicată de Editura Trei și o puteți găsi aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!