Sursa foto: arhiva personală

„Matilda” – Roald Dahl

by Oana Lambrache

Matilda este o fetiță specială, inteligentă, care iubește cărțile și școala. Spre nefericirea ei, s-a născut în familia nepotrivită, părinții și fratele considerând că este chiar ciudată. Norocul ei apare în Miss Honey, profesoara ei, care o îndrumă spre învățătură și de la care primește ceea ce și-a dorit dintotdeauna – iubire și acceptare!

Deși pare o carte pentru copii, „Matilda” este potrivită pentru cititorii de toate vârstele. Este genul de carte care te readuce în copilărie, care te face să visezi cu ochii deschiși la o lume mai bună. Matilda trece prin mai multe evenimente dificile care îi dezvoltă capacitățile telekinetice pe care le folosește spre binele său și al colegilor de clasă, chiar venind și în ajutorul lui Miss Honey.

La prima vedere, „Matilda” este o carte despre un copil-minune, dar citind cartea acum o văd cu ochii unui adult, iar Matilda devine o fetiță neglijată de părinți și abuzată verbal de directoarea școlii, riscând, chiar, să nu meargă la școală la timp.

În general, copiii nesusținuți de părinți ajung să abandoneze școala, indiferent de cât de insistenți ar fi unii profesori. Dezinteresului venit din partea părinților i se adaugă și un sistem deficitar din partea autorităților competente ale statului care înlesnesc abandonul școlar.

Matilda este un caz fericit, pentru că fetița realizează situația în care se află și decide să facă ceva în privința asta. Astfel, ea începe să citească ziarele la 2 ani, apoi ajunge la bibliotecă unde citește toate cărțile pentru copii, trecând apoi la cărți mai voluminoase și cu povești complexe. Cărțile îi devin prieteni și un mod de a evada într-o lume mai bună și fericită. 

Cartea are un final fericit, Matilda căpătând familia mult dorită alături de Miss Honey ceea ce ne demonstrează că putem avea parte de lucruri bune în viață atât timp cât ne dorim și facem ceva în privința asta!

Cartea a fost ecarnizată în anul 1996, avându-i în rolurile principale pe Mara Wilson „Matilda”, Danny DeVito „Mr. Wormwood”, Rhea Perlman „Mrs. Wormwood”, Pam Ferris „Mrs. Trunchbull” și Embeth Davidtz „Miss Honey”.

Cartea a fost publicată de Editura Arthur și o puteți găsi aici.

Nota Goodreads: 4/5

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Te-ar putea interesa

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență atunci când îl accesați. Prin apăsarea butonului de "Accept", vă dați acordul pentru prelucrarea datelor voastre! Accept

Textul nu poate fi copiat!