Sursa foto: arhiva personală

„Depozitul” – Rob Hart

by Oana Lambrache

„Depozitul” este un roman de tip distopic, unul dintre genurile mele preferate de cărți, în top fiind trilogia „Jocurile foamei”, al cărei prequel „Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare” a apărut anul trecut la Editura Nemira.

Revenind la romanul lui Rob Hart, acesta este o combinație între Big Brother și Amazon pentru a controla lumea într-un mod subtil, care să nu dea de bănuit nimănui.

Spus din perspectiva a trei personaje – Pax, Zinnia și Gibson Wells, „Depozitul” pornește de la o idee simplă de business bazat pe serviciul de curierat, care ia amploare ducând la nașterea platformei Cloud. Această platformă este un mini-oraș, în care angajații locuiesc și muncesc fără a fi necesară deplasarea lor din alte locuri către job.

Pax și Zinnia sunt doi tineri care își doresc să fie acceptați în cadrul Cloud, fiecare ascunzând motivul pentru care vor să lucreze în cadrul unei platforme pe care o urăsc atât de mult. 

Cloud este condusă de Gibson Wells, cel care a și creat această platformă, care pare să absoarbă sau să falimenteze orice altă afacere cu care se află în competiție, atuul fiind dat de cele mai mici prețuri pentru produsele dorite de clienți.

Fiecare capitol este scris din punctele de vedere ale celor trei, capitolele Zinniei și ale lui Pax intersectându-se din când în când, pentru că cei doi ajung să aibă o relație, în spatele căreia se ascund interesele fiecăruia și dorința de exploatare spre binele propriu.

"Trăim într-o stare de entropie. Cumpărăm lucruri fiindcă ne dezintegrăm și noutatea ne face să ne simțim întregi. Suntem dependenți de acest sentiment. Așa ne controlează Cloud."

Deși Cloud se vrea a fi un pilon pentru o societate mai bună, care ajută omenirea, platforma devine un monstru hrănit de proprii cumpărători, care au intrat în cercul vicios creat de ei înșiși prin cererea care le este satisfăcută de oferta Cloud.

Surprinzător (sau nu), Gibson este convins că platforma creată de el este benefică lumii, prin simpla împlinire a oricărei dorințe pentru fiecare cumpărător. Deși descris ca un inovator, Gibson este o persoană lacomă, ignorantă, refuzând să înțeleagă și să conștientizeze răul pe care l-a făcut prin creearea Cloud și prin distrugerea micilor afaceri, lucru care i-a determinat pe deținătorii lor să lucreze pentru Cloud.

"Hai să-ți spun câteva lucruri despre Cloud. Noi am creat compani asta. Noi am lăsat-o să ne controleze.. Când șefii ei au hotărât să cumpere magazinele alimentare, i-am lăsat. Când au hotărât să preia fermele, i-am lăsat. Când au hotărât să preia mass-media, furnizorii de internet li companiile producătoare de telefoane mobile, i-am lăsat. Ni s-a spus că asta însemna prețuri mai mic, fiindcă țelul suprem al companiei e să-și facă fericit clientul."

Ideea romanului „Depozitul” este una interesantă, prezentând un posibil viitor al unei lumi decimate, al cărei numitor comun sunt cumpărăturile de orice fel.

Deși mi-a plăcut romanul, finalul mi s-a părut grăbit și nerevosimil, ducându-mă cu gândul la începutul romanului „Fahrenheit 451”, al cărui protagonist nu își pune nici un fel de întrebări, acceptând lumea așa cum o percepe. Astfel, Pax, deși venise în Cloud cu un scop anume, ajunge să se plafoneze și să continue munca în cadrul platformei, uitând chiar și de Zinnia.

Romanul „Depozitul” a fost publicat de Editura Nemira și îl puteți găsi aici, atât în format fizic, cât și e-book.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!