Sursa foto: arhiva personală, editare: canva.com

Cum să ai o bibliotecă de vis

by Oana Lambrache

De când mă știu mi-am dorit o bibliotecă a mea, una asemănătoare celei din „Beauty and the Beast”. Nu îmi doream castelul, dar visam la o bibliotecă uriașă, plină cu rafturi și cărți. Acum aș mai adăuga o cană c cafea sau un pahar cu vin seara și totul ar fi perfect!

Acum cinci ani ne-am mutat în casa noastră, un apartament cu 3 camere, cu un living generos, iar unul din pereți a devenit locul perfect pentru biblioteca mea.

Fiind la început de drum, am calculat bugetul și am decis să începem cu două corpuri pe care urma să le extindem, mai ales că nu aveam atât de multe cărți. În scurt timp am ajuns la trei corpuri mari, unul mai mic și încă trei rafturi din comoda TV. Acum toate sunt pline, am rafturi unde cărțile sunt puse și pe două rânduri și mă bucur că nu s-a rupt nimic!

Pentru că poate părea complicat să amenajezi o bibliotecă, am ales să împărtășesc cu voi un mini ghid despre cum am creat și organizat bilbioteca mea, care sper să vă inspire și pe voi!

Sursa foto și editare: canva.com
  1. Spațiul: poate fi un perete întreg sau doar o parte, poți monta câteva rafturi sau o simplă etajeră dacă nu ai destul spațiu în casă. Poți, pur și simplu, să îți amenajezi un colț cu o masă pe care să pui cărțile și un scaun confortabil în care să citești!
  2. Biblioteca în sine: eu am ales și combinat biblioteca din Ikea; am trei corpuri mai late și unul mai mic, cam jumătate din cele mari, am adăugat și o extensie deasupra și câte o poliță în plus.
  3. Cărțile: le-am aranjat de mai multe ori de-a lungul timpului, mai ales la început când aveam puține. Dacă stau bine și mă gândesc, reorganizez cărțile cam o dată pe an. Ultima dată când am făcut asta, am ales ca pe rafturile de jos să fixez bine cărțile pentru ca Sebastian să nu le poată mișca (abia le mișc eu!), alegând, astfel, să nu montăm uși pentru când va începe „mișunatul” prin casă. Cum vă puteți aranja cărțile? Fix cum vă place vouă! Le puteți aranja în ordine alfabetică după titlul sau după numele autorului, în funcție de culori sau de editură, pe orizontală sau verticală, chiar și pe mai multe rânduri. Ale mele sunt cam în toate felurile, dar am preferat să le organizez întâi de toate în funcție de editură pentru că mi se pare cel mai ușor de găsit o carte.
  4. Accesorii: dacă vrei numai cărți în bibliotecă este perfect! Dacă simți nevoia de a mai adăuga diverse mărunțișuri, atunci ești ca mine. Ce poți pune printre cărți? Orice! Pot fi plante mici, recipiente pentru semnele de carte și creioane/pixuri, mini-instalații, fotografii, figurine cu personaje din cărți sau filme, căni de cafea și ceai, suveniruri precum scoici, globuri de zăpadă miniaturale sau degetare (pasiunea soțului, cumpără câte un degetar din fiecare loc nou pe care îl vizităm). Indiferent de ce adaugi, sigur va ieși ceva drăguț care te va reprezenta!
  5. Aranjatul tuturor elementelor: poți încerca să aranjezi totul așa cum îți dorești tu sau te poți inspira din diverse imagini de pe internet în cazul în care nu ai multe idei sau nu ești sigur de rezultatul final. Pinterest și Instagram sunt pline de idei fabuloase, iar cu puțină imaginație vei reuși să ai o bibliotecă așa cum ai visat!

Voi după ce vă ghidați atunci când vă aranjați cărțile în bibliotecă?

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!