Sursa foto: arhiva personală, editare: canva.com

Despre diversificare

by Oana Lambrache

În primele 2-3 luni după naștere, eram bulversată de multitudinea de informații și sfaturi pe care le primeam și pe care trebuia să le triez pentru a alege ce aveam eu nevoie. Printre acestea, se număra și alăptarea. Știți că pentru mine, începutul alăptării a fost greu și a durat ceva până ne-am obișnuit – eu și Sebastian cu acest proces. Drept urmare, ideea de diversificare mi se părea o binecuvântare.

Am așteptat aniversarea de 6 luni ca pe o sărbătoare, deși auzeam de la multe persoane că mă bucur prea mult, având în vedere că Sebastian nu ar putea mânca mult. Eram pregătită pentru asta, pentru dezordinea sau murdăria care puteau apărea și pentru următoarea etapă din dezvoltarea lui Sebastian.

Cuprins

Pre-diversificare

Pentru că aveam emoții înainte de a începe diversificarea, am decis să consultăm un alergolog pentru a elimina orice dubiu.

Am mers la un consult, am primit o serie de analize, apoi am revenit cu rezultatele și mostre (lapte de vacă crdu și fiert, ou crud și fiert, făină, lapte de cocos, lapte de orez, lapte de soia, lapte de migdale) pentru testare. 

Timpe de 48h, Sebastian a avut lipiți niște plasturi pe spate pentru a vedea dacă este alergic la ceva sau nu.

După ce medicul alergolog a îndepărtat plasturii, am observat o ușoară sensibilitate la laptele de vacă (pe care îl vom introdue mai târziu) și albușul de ou crud. Sincer, nu știu când ar putea mânca copilul albuș crud, dar e bine de știut!

diversificare
Sursa foto: canva.com

Tip!

Mergi cu aproximativ 1 lună înainte de a începe diversificarea la medicul alergolog pentru că procesul durează și poate îți dorești să începi fix la 6 luni introducerea solidelor!

(Auto)Diversificare

Conform ultimelor îndrumări din partea OMS, diversificarea trebuie începută cu mese complete, adăugând alimentele alergene chiar de la început. Se pare că cu cât așteptăm mai mult pentru introducerea lor, cu atât există riscul ca bebelușul să aibă reacții alergice mai puternice.

Totuși, părerile sunt împărțite și multitudinea de informații te poate bulversa, neștiind ce metodă să aplici. Părerea mea? Mergi pe ceea ce îți recomandă pediatrul și pe ceea ce simți tu ca mamă că este bine pentru copilul tău.

În cazul lui Sebastian, folosim un fel de „struțocămilă” și anume, piureuri cu textură mai mare, oferindu-i și lui o linguriță (sau mai multe) cu care să se hrănească singur. În același timp, îi ofer și eu mâncare cu o altă linguriță. Sebastian pare mulțumit și încântat că se poate „juca” și testa mâncarea în ritmul lui, iar eu sunt fericită că o parte din mâncare ajunge în stomăcelul lui.

Pe lângă decizia de a combina cele două metode de diversificare, am achiziționat un bol și o farfurie din bambus ambele venind cu câte o linguriță, 2 lingurițe speciale pe care le folosim cu spor și o cană pentru apă. Deocamdată, Sebastian nu folosește cana, preferând să bea apă direct din sticlă cu ajutorul nostru.

Tip!

Pentru a îmi ușura munca, eu folosesc Aparatul 2în1 Phillips Avent, care prepară la abur fructe, legume și carne, având și funcția de blender. În aproximativ 20 de minute, masa este gata – timpul de preparare diferă în funcție de tipul de legumă sau fruct (5 minute pentru pară, 15 minute pentru morcov, 20 de minute pentru cartof alb).

Planul pentru diversificare

Alegând varianta clasică de diversificare, cu piureuri, am creat un meniu pentru prima lună astfel încât să îmi fie ușor de pregătit mesele, dar și de făcut cumpărăturile. Am ales produse cât mai naturale, bio din Lidl sau Cora și am introdus legumele treptat, chiar și câte două într-o zi, fără să aștept 2-3 zile pentru o legumă nouă.

Ce am testat până acum?

⇒morcov

⇒păstârnac

⇒dovlecel

⇒dovleac

⇒cartof dulce – pare a fi preferatul lui

⇒cartof alb

⇒sfeclă

⇒ardei gras

⇒ceapă

⇒usturoi

⇒mazăre

⇒fasole verde

⇒praz

⇒avocado

⇒pară

⇒prună

⇒carne de pui

⇒carne de curcan

Până acum, am observat o afinitate pentru cartoful dulce, carnea de pui sau curcan pregătită cu ulei de măsline și usturoi și combinația de ardei gras cu orice legumă.

De vreo două zile, îi ofer și fructe, para fiind mai bine tolerată decât pruna.

După prima lună de diversificare

Prima lună de diversificare a mers mult mai bine decât m-am așteptat. Citind și auzind tot felul de povești, mi-am făcut griji că Sebastian nu va accepta mâncarea sau că o va scuipa. Spre surprinderea mea, micuțul meu a fost extrem de receptiv și dornic să testeze noile arome. Apa, în schimb, nu l-a interesat și nu se descurca la înghițit asta până când a venit valul de căldură și a înțeles că apa îl ajută!

Cel mai interesant a fost să urmăresc liniștită cum aruncă lingurițele pe jos (mâncarea încă nu) și să nu mă stresez cu murdăria. Bineînțeles, după masă curăț scaunul lui cu măsuță și pe jos dacă este cazul. Altfel totul merge bine, iar Sebastian se distrează mâncând!

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!