Sursa foto: arhiva personală

„Misery” – Stephen King

by Oana Lambrache

Am citit primele romane scrise de King acum 3 ani, fiind extrem de curioasă asupra stilului de scris și a poveștilor de groază despre care auzisem atât de multe. Nu eram sigură că romanele lui King vor fi pe placul meu, dar poveștile – inspirate sau nu din realitate – m-au acaparat și m-au făcut să îmi doresc să citesc cât mai mult.

De fiecare dată când scriu despre unul dintre romanele regelui horror am tendința de a face o scurtă introducere care este asemănătoare celei de dinainte. Pur și simplu, tot ce iese din mâinile lui King este genial! Personajele sunt credibile, povestea pare extrem de reală și posibilă, iar acțiunea te face să te simți parte din poveste.

Despre "Misery"

Paul Sheldon este un autor care a cunoscut succesul datorită romanelor din seria „Misery”, a căror protagonistă dă și numele seriei. Deja sătul de personajul creat, Sheldon decide să pună punct acestei serii și scrie ultimul roman, cel în care Misery Chastain moare ca urmare a unor complicații la naștere. Fericit de faptul că s-a eliberat de acest personaj, Paul își dorește și reușește să scrie un nou roman, unul care să îl mulțumească pe el. În timp ce se îndrepta spre casă după ce petrecuse finalul lui Misery și noul început, are un accident și se trezește în casa celei mai înfocate fană a lui – Annie Wilkes.

Imobilizat și drogat, Sheldon realizează destul de repede că salvatoarea lui este, de fapt, torționara lui. La început, Annie este fascinată de Sheldon și uimită de norocul care a dat peste ea – autorul ei preferat este la ea în casă! Bucuria ei se stinge rapid în momentul în care realizează că Sheldon a trădat-o, ucigând-o pe Misery. Annie își pierde mințile și îi cere lui Sheldon să scrie un nou roman prin care să o readucă la viață pe Misery Chastain. 

Primele încercări sunt taxate scump de Annie, care începe să își piardă răbdarea și începe să îl tortureze pe Paul care încearcă prin orice mijloc să scape din fortăreața în care Annie îl ține captiv.

După câteva încercări eșuate de a scăpa din cameră sau de Annie, Paul se alege cu picioarele zdrobite sau cu degetele de la mâini tăiate – mda, dubios având în vedere că are nevoie de degete pentru a scrie.

În timp ce Sheldon se apropie de finalul cărții, el realizează că acest final înseamnă propriul sfârșit și începe să se împace cu acest gând.

De ce să citiți "Misery"?

Dacă ați mai citit blogul meu, știți că îmi plac romanele lui King – sunt printre puținele care mă țin în suspans și pe care nu le pot lăsa din mână până la final. Dacă ați ajuns pentru prima dată aici, atunci vă pot spune că Stephen King este unul dintre autorii mei preferați, reușind să citesc aproape tot ce am găsit publicat în România sub numele lui.

„Misery” a fost publicată în 1987, fiind inspirată din viața lui King, mai exact de reacția fanilor lui atunci când a scris un roman fantasy cu care cititorii nu erau obișnuiți. Drept urmare, King s-a reîntors la stilul care l-a consacrat și a creat „Misery”, simțindu-se încorsetat de fani, dar și perioada în care a consumat droguri, luptându-se să scape de sub efectul lor.

Cele două personaje principale – Paul și Annie – sunt bine conturate, povestea nefiind deloc plictisitoare cu dialogul dintre ele. Stilul lui King este inconfundabil din descrierile înfiorătoare ale torturii lui Paul, dar și din suspansul pe care l-am trăit până la finalul romanului.

Știind că „Misery” este inspirată din viața lui King, am avut senzația de mai multe ori de-a lungul lecturii că îl pot vedea pe autor scriind la mașina de scris în locul personajului pe care l-a creat. 

Parcursul lui Paul este dureros, chinuitor, iar, la un momentdat, pare că își pierde speranța cu privire la propria viață. El se împacă cu ideea că sfârșitul cărții va fi sfârșitul lui, iar orice încercare de a evada sau de a-și prelungi viața se termină cu o „porție” de tortură din partea lui Annie.

Recunosc sincer că la anumite scene mi s-a zbârlit părul, mai ales că scenele păreau atât de verosimile, dar și pentru că astfel de situații pot deveni reale. 

Paul Sheldon este un personaj normal, un tip care are ceva probleme cu alcoolul, dar cu idei geniale de povești pe care le transpune în romanele sale. Obișnuit să scrie sub influența alcoolului și a drogurilor, este forțat să pună pe hârtie un roman nou fără aceste „accesorii”. Până și el devine conștient de beneficiul închisorii în care trăiește, fiind lipsit de orice fel de viciu. Paul încearcă să o trateze pe Annie ca pe o femeie prostuță și naivă, care aproape îl costă viața. 

Annie Wilkes este tipul de fan înrăit, extremist, ale cărei probleme mentale o transformă dintr-o femeie normală într-un personaj bolnav, cu idei criminale. Fostă asistentă medicală, Annie deține o mini-farmacie de medicamente sustrase din spitalele în care a lucrat. Interesant mi s-a părut trecutul femeii, pe care îl aflăm dintr-un album găsit de Paul într-una din zilele în care, singur fiind, reușește să iasă din camera în care este închis.

Annie a avut un trecut aproape fericit, chiar a fost căsătorită, dar … a avut „grijă” de diverși pacienți, fiind numită „îngerul morții”.

Romanul a fost publicat de Editura Nemira și îl puteți găsi aici.

1 comment

"Mai târziu" - Stephen King - Oana Lambrache mai 5, 2021 - 10:17 am

[…] două săptămâni vă povesteam despre “Misery”, cel mai recent roman marca King pe care îl citisem cu sufletul la gură. Și pentru că doar ce […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!