Sursa foto: canva.com

Puseuri de creștere și salturi mentale (2)

by Oana Lambrache

Cuprins

Săptămâna trecută vă vorbeam despre puseurile de creștere din primul an de viață al unui bebeluș și despre cum se modifică comportamentul acestuia pe parcursul a câteva zile sau chiar a unei săptămâni.

Astăzi, continui mini-seria cu salturile mentale sau săptămânile minune, așa cum au fost numite de Hetty can de Rijt și Frans Plooij, autorii cărții „Wonder Weeks”. Cei doi au identificat 10 salturi mentale de-a lungul primului an și jumătate de viață al bebelușului.

salturi
Sursa foto: arhiva personală

Ce sunt salturile mentale?

Dacă puseul de creștere este corelat cu creșterea fizică a unui bebeluș, salturile mentale se referă la dezvoltarea cognitivă a acestuia.

Formulate și descrise de cei doi olandezi Hetty can de Rijt și Frans Plooij, salturile mentale, numite și săptămâni minune, ne ajută să înțelegem mai bine modul în care se dezvoltă beblușul nostru din punct de vedere mental. Cei doi autori au ajuns la concluzia că dezvoltarea bebelușului nu este una liniară, ci are loc în salturi, în urma cărora copilul deprinde o nouă abilitate sau chiar mai multe. Bineînțeles, aceste abilități sunt apoi testate și puse în practică des, chiar și în miezul nopții, numai din dorința copilului de vă arăta ce știe să facă!

Cât durează săptămânile minune?

Un astfel de salt mental poate dura 1 săptămână sau chiar mai multe. 

Când apar salturile mentale?

Salturile mentale apar aproximativ în:

  • săptămâna 5
  • săptămâna 9
  • săptămâna 12
  • săptămâna 19
  • săptămâna 26
  • săptămâna 37
  • săptămâna 46
  • săptămâna 54
  • săptămâna 64
  • săptămâna 75

Ce semnifică fiecare salt?

După fiecare săptămână-minune, bebelușul va căpăta o nouă abilitate. În funcție de cât de solicitant este acest proces, „săptămâna” poate dura mai mult sau mai puțin, iar bebelușul va fi ceva mai agitat sau nemulțumit.

Saltul mental 1 – săptămâna 5 – Senzațiile

  • bebelușul realizează că nu mai este în uter, se simt expus și poate fi mai irascibil sau plângăcios. Acum este bombardat cu tot felul de noi informații și senzații pe care le percepe din ce în ce mai bine.

Saltul mental 2 – săptămâna 9 – Tiparele

  • bebelușul începe să perceapă mai bine mediul înconjurător și pe el ca ființă separată de tot ce vede. El reușește să înțeleagă anumite tipare sau modele pe care, apoi, le va recunoaște.

Saltul mental 3 – săptămâna 12 – Tranzițiile fine

  • bebelușul intră în lumea tranzițiilor și va fi capabil să recunoască fluctuații ale vocilor din jur, schimbările dintre zi și noapte și obiectele care se mișcă Tot acum, bebelușul devine mai activ și poate scoate diverse sunete  sau chiar primele „balonașe”!

Saltul mental 4 – săptămâna 19 – Evenimentele

  • bebelușul este capabil acum să lege o serie de secvențe și să înțeleagp un eveniment. De exemplu, poate prinde o jucărie, o poate analiza câteva secunde și apoi o duce spre gură. De asemenea, văzul bebelușului se îmbunătățește, el fiind în stare să vadă mai bine și mai departe ca înainte.

Saltul mental 5 – săptămâna 26 – Relațiile

  • în urma acestui salt, bebelușul va fi capabil să înțeleagă relațiile dintre obiecte și oameni. Din acest moment, micuțul vostru va începe să conștientizeze ideea de distanță și faptul că voi puteți pleca de lângă el. În acest moment, se instalează sentimentul de abandon, bebelușul având impresia că este părăsit.

Saltul mental 6 – săptămâna 37 – Categoriile

  • bebelușul începe de acum să exploreze lumea din jurul lui și să grupeze tot ce întâlnește în drumul lui. De exemplu, poate asocia imaginea unei rațe cu sunetul pe care îl face.

Saltul mental 7 – săptămâna 46- Secvențele

  • bebelușul poate lega o serie de evenimente într-o secvență și să înțeleagă, spre exemplu, să prindă lingura cu cereale, să o ducă spre cap și să o bage în gură și nu în obraz. Un alt exemplu de secvență este cea de tipul cauză-efect, când bebelușul va face o acțiune pentru a vedea ce se întâmplă după. 

Saltul mental 8 – săptămâna 54 – Programele

  • bebelușul este capabil să lege mai multe secvențe într-un program, de exemplu spălatul vaselor sau aranjatul mesei pentru cină.

Saltul mental 9 – săptămâna 64 – Principiile

  • bebelușul începe să experimenteze tot felul de căi prin care poate obține un lucru. Este important să îl încurajăm să experimenteze cât mai mult pentru a putea învăța, dar totul trebuie făcut în siguranță.

Saltul mental 10 – săptămâna 75 – Sistemele

  • bebelușul poate face diferențe între lucruri sau ființe, de exemplu înțelege care este familia lui și care este familia prietenului său. Tot acum, el înțelege și poate alege cum să se comporte, poate alege să respecte reguli și învață bunele maniere.

Semnele unui salt mental

  1. Irascibilitate
  2. Plâns
  3. Somn agitat
  4. Nevoie mărită de atenție

Pentru salturile mentale, vă recomand aplicația "Wonder Weeks" care vă avertizează atunci când este momentul unui nou salt, dar și cartea unde veți găsi o mulțime de idei de jocuri, dar și experiențele altor mame.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!