Sursa foto: canva.com

Puseuri de creștere și salturi mentale (1)

by Oana Lambrache

Cuprins

Cu siguranță ați auzit de puseuri de creștere și de salturi mentale dacă vă pregătiți să aveți un copil sau deja noul membru al familiei și-a făcut apariția. Dacă aceste două expresii nu vă sunt familiare, atunci vă invit să citiți articolul de mai jos!

De-a lungul primului an de viață, bebelușii trec printr-o mulțime de schimbări și acumulează un bagaj fenomenal de informații. E un fel de job nou pentru noi adulții, când încercăm să acumulăm cât mai multe informații în primele 3 luni pentru a ne putea face treaba cum trebuie.

Cam așa e și la bebeluși, doar că ei nu știu ce se întâmplă cu ei și de ce, uneori, e mai dificil sau chiar dureros. Fiecare bebeluș este unic și fiecare se dezvoltă în ritmul lui, dar cu toții vor trece prin provocările date de puseuri și salturi.

Ce este un puseu de creștere?

Puseul de creștere este o creștere accelerată din punct de vedere fizic a copilului. În timpul unui puseu, bebelușul vostru va crește mult mai repede ca de obicei: în lungime, greutate și în circumferința capului. De asemenea, odată cu aceaste creșteri fizice, apetitul copilului va crește și el!

Cât durează un puseu de creștere?

Un puseu de creștere nu durează foarte mult, poate câteva zile sau chiar o săptămână, dar, pentru părinții la început de drum, va părea o veșnicie. Pentru mine cam așa au fost primele puseuri! Apoi am citit mai mult despre ele și am înțeles că sunt etape normale pentru un bebeluș și că tot ce pot face este să îi fiu alături!

În timp, veți observa că hainele de acum 2-3 zile nu îl mai încap pe bebeluș, că îi este mai foame decât de obicei sau că somnul liniștit de ieri e un haos azi. De-acum veți ști de ce e copilul supărat sau nemulțumit în anumite zile!

Când apar puseurile de creștere?

În primul an de viață al copilului, cele mai importante puseuri au loc la:

  • 7-10 zile
  • 2-3 săptămâni
  • 4-6 săptămâni
  • 3 luni
  • 4 luni
  • 6 luni
  • 9 luni

Puseurile de creștere continuă și după primul an de viață al bebelușului și le puteți observa până în adolescență.

Ce semnifică fiecare puseu?

Puseul de la 7-10 zile

  • bebelușul va cere mai mult lapte;
  • el va fi mai atent la zgomotele din jur;
  • va fi aproape de greutatea de la naștere. Este bine de știut că majoritatea bebelușilor pot piered până la 10% din greutatea cu care s-au născut, greutate pe care o vor recâștiga în primele 14 zile de viață.
  • copilul poate cere și mai multă atenție. Vă recomand un sistem de purtare, mai ales pe timpul zilei. Astfel, bebelușul va fi aproape de mamă sau tată și se va liniști, iar părinții pot face câte ceva pentru ei. Eu ieșeam cu Sebastian în parc și citeam, iar soțul meu lucra liniștit cu copilul la pieptul lui. La fel de bine, am adormit copilul pe pieptul nostru atunci când nu reușea să doarmă în pătuțul lui. Chiar și acum, la apropae 6 luni, mai facem asta ziua pentru a-l liniști (se adaugă și dinții la noi!).

Puseul de la 2-3 săptămâni

  • din nou, va crește apetitul bebelușului;
  • poate deveni mai agitat și supărat ceea ce va duce la dereglări de somn, dar și la perioade mai mari de veghe.

Puseul de la 4-6 săptămâni

  • bebelușul va cere din nou mai multă hrană, dar și mai multă atenție;
  • veți observa o creștere semnificativă a corpului, dar și a circumferinței capului copilului.

Puseul de la 3 luni

  • toate puseurile au ca trăsături comune apetitul din ce în ce mai crescut și creșterea fizică a copilului;
  • pe lângă creșterea vizibilă și apetitul crescut, în jurul vârstei de 3 luni bebelușul va reuși să își susțină capul și să se miște mai mult. 
  • tot acum, bebelușul poate trece prin greva suptului, perioadă în care veți observa că bebelușul refuză să fie alăptat sau este agitat în timpul alăptării. Va recomand să vă înarmați cu multă răbdare și să încercați alăptarea în somn sau în diverse poziții!

Puseul de la 4 luni

  • bebelușul ar trebui să își dubleze în această perioadă greutatea de la naștere. Țineți minte că fiecare bebeluș este diferit și are propriul ritm de dezvoltare! Dacă aveți nelămuriri sau întrebări, apelați cu încredere la medicul pediatru
  • tot în jurul acestei vârste poate avea loc și regresia somnului (poate apărea mai devreme sau poate să nu apară deloc). Spre bucuria mea, regresia somnului nu l-a afectat pe Sebastian pe timpul nopții (deja avea nopți dormite fără treziri), ci numai pe timpul zilei. Reușeam să strângem 3 ore de somn din bucăți de 30-40 minute ceea ce era frustrant pentru mine și obositor pentru copil. Am încercat de toate și nimic nu părea să funcționez. Până când am cumpărat un sac de dormit și copilul a dormit primul somn de 1h40min după mult timp. Pentru cele aproape 6 luni ale lui Sebi, am ales un sac mai mare, cam pentru 1 an.

Puseul de la 6 luni

  • nevoia crescută de hrană va fi și mai evidentă, mai ales că de acum veți începe diversificarea;
  • somnul va suferi și el schimbări, iar perioada de veghe va depăși 2h. Important este să vă ghidați după semnele de somn (plictisit, ochi mici, frecat la ochi, lipsit de chef de joacă) și să nu insistați să adormiți bebelușul mai devreme pentru că va deveni vocal. 

Puseul de la 9 luni

  • continuă creșterea nevoii de hrană (posibil să aveți deja 3 mese stabilite pe zi și 2 gustări);
  • se observă o nouă creștere considerabilă a copilului, dar și schimbări ale stării de spirit a acestuia.

Semnele unui puseu de creștere

  1. Apetitul crescut
  2. Schimbări ale somnului
  3. Starea de agitație, de nervozitate a copilului

Nu uitați că fiecare bebeluș este unic și se poate dezvolta mai repede sau mai greu! Nu comparați copiii între ei și nu îi forțați să facă ceva ce nu vor sau nu sunt încă pregătiți să facă! Veți vedea că, în timp, toți se vor rostogoli și vor merge! Pentru orice întrebare, apelați la medicul pediatru!

1 comment

Puseuri de creștere și salturi mentale (2) - Oana Lambrache iunie 10, 2021 - 7:50 am

[…] trecută vă vorbeam despre puseurile de creștere din primul an de viață al unui bebeluș și despre cum se modifică comportamentul acestuia pe […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!