Sursa foto: arhiva personală

„Patru femei, patru povești” – Aurora Liiceanu (micro-recenzie)

by Oana Lambrache

M-am gândit mult dacă să scriu despre această carte, având în vedere că nu este vorba de un roman de beletristică pe care îl citesc de obicei. Deși înclinam spre a nu scrie, m-am hotărât să o fac, totuși. De ce? Pentru că este luna martie, luna femeilor, a mamelor, a celor care ne dau viață, care ne cresc, care ne alină durerile, care ne sunt alături necondiționat, în ale căror brațe ne vom întoarce mereu și mereu căutând alinare.

Sunt femeie și mamă (de aproape 6 luni), dar, mai presus de toate, sunt eu. Eu cea care citesc, scriu, iubesc, plâng, zâmbesc, mă supăr, dansez, râd, doar eu.

Am ales să citesc „Patru femei, patru povești” pentru că una dintre cele 4 este Coco Chanel, pe care o admir și despre care citesc cu plăcere de fiecare dată. Celelalte 3 femei din carte îmi erau necunoscute. Deși autoarea recunoaște că alesese numai 3 femei la început, o a patra și-a făcut loc între paginile cărții.

Să le cunoaștem pe cele 4 femei, zic! 

  1. Gabrielle „Coco” Chanel – celebră creatoare de modă;
  2. Elisaveta „Liza”Bagreana – poetă laureată a Premiului Nobel;
  3. Cecilia Cuțescu-Storck – pictoriță și prima femeie profesor la o academie de arte din Europa;
  4. Lee Miller – celebru model devenit fotograf de război.

Patru femei diferite, pe care le unește iubirea pentru artă, pentru frumos, pentru diferit, dar și dorința de a fi cele mai bune, tinzând spre perfecțiune și dorindu-și să spargă barierele convenționalului și banalului.

"Domnișoara care surâde, care servește cu grație ceaiul în salonul mamei, aceea care citește romane neinteresante și false, crezând că ele oglindesc viața adevărată, aceea care face lucrușoare artistice de mână, care primește să i se spună că e bine să fie cât se poate de perfectă... ca să placă bărbatului care binevoi să o aleagă?... Eu i-aș spune acestui tip de domnișoară: mori! căci nu ești decât o ființă artificială, un manechin nedemn de sexul nostru! Ce voi ajunge eu oare? Visele mele vor rămânea numai vise? Nu este cu putință!"

Cecilia Cuțescu-Storck

Cartea a fost publicată de Editura Polirom și o puteți găsi aici.

Nota Goodreads: 4/5

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Te-ar putea interesa

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență atunci când îl accesați. Prin apăsarea butonului de "Accept", vă dați acordul pentru prelucrarea datelor voastre! Accept

Textul nu poate fi copiat!