Sursa foto: Dajar Magazin

Să „prăjiturim” cu spor!

by Oana Lambrache

De când mă știu mi-au plăcut deserturile. Aproape în fiecare duminică, mama pregătea o prăjitură sau chiar un tort, fără să fie nevoie de vreo ocazie specială. Pandișpanuri cu fructe de sezon, negrese, celebrul tort Diplomat cu ananas, tarte, biscuiți sau ciocolată de casă erau prezente la masa de prânz duminica.

Orice dulce era îndelung visat întreaga săptămână, iar când venea momentul mult așteptat, masa devenea o euforie!

Deși le iubeam pe toate și le așteptam cu nerăbdare, dintre toate deserturile mamei, preferatul meu era și rămâne și acum tortul de mere.

Sursa foto: https://www.facebook.com/dajarmagazin.ro/photos/?ref=page_internal

Anul trecut pe vremea aceasta, intram în carantină din cauza Covid, iar visul meu la tortul de mere rămânea un vis din cauza carantinei. Pentru că nicăieri nu găseam un tort de mere ca al mamei să pot comanda acasă, am decis că e timpul să trec la acțiune.

Am pus mâna pe telefon, am sunat-o pe mama și i-am cerut rețeta! Mă așteptam să primesc instrucțiuni de genul fizicii cuantice, dar, spre bucuria mea de persoană care nu a făcut prăjituri la viața ei, rețeta era super simplă. 

Înainte de a începe, am verificat ingredientele și ustensilele de care aveam nevoie, am comandat ce îmi lipsea și am trecut la treabă! 

Deși părea simplă la prima vedere, rețeta mi-a dat ceva bătăi de cap pentru că era prima dată când mă aventuram la o astfel de provocare. După mai multe încercări am reușit să coc merele cum trebuie, să amestesc ingredientele în ordinea corectă fără cocoloașe și să folosesc tava corespunzătoare din colecția propusă de brand-ul Ambition de la magazinul online Dajar.

prajituri
Sursa foto: arhiva personală

Tort de mere

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de coacere pentru mere: 30 minute

Timp de coacere pentru blat: 45 minute – puteți testa pandișpanul cu un bețișor de frigăruie pentru a fi siguri că aluatul este copt!

Timp total: 95 minute

Porții: 10-12

Rețeta

Ingrediente

 • 2kg de mere, de preferat Jonathan (Ionatane cum le zice mama);
 • 200g de zahăr tos;
 • 1 pachet de unt;
 • 6 ouă;
 • 200g de zahăr;
 • 180-200g de făină;
 • 200ml de apă;
 • 8-10 linguri de zahăr.
Sursa foto: https://www.facebook.com/dajarmagazin.ro/photos/?ref=page_internal

Ustensile necesare

 • Mixer performant cu bol pentru amestecatul ingredientelor;
 • Spatulă din silicon;
 • Tavă pentru copt;
 • Spatulă din inox pentru porționare;
 • Cântar de bucătărie – precizia ingredientelor pentru prăjituri este necesară, nu merge „din ochi”!
 • Cană gradată pentru lichide;
 • Platou.

În caz că vă lipsește ceva din bucătărie sau vreți să vă reînnoiți ustensilele, puteți comanda tot ce aveți nevoie de pe magazin online Dajar Romania. Produsele lor sunt minunate, ușor de întreținut și au prețuri pentru orice buzunar! În caz că aveți invitați și vreți să îi impresionați, puteți comanda și un set nou-nouț de tacâmuri!

Sursa foto: https://www.dajarmagazin.ro/

Instrucțiuni de preparare

 1. Încălziți cuptorul la 180°C.
 2. Caramelul: în tava în care veți prepara tortul, puneți cele 200g de zahăr tos alături de pachetul de unt, tăiat bucăți și introduceți tava în cuptorul încins. Astfel, veți crea un caramel simplu care va da un plus de savoare tortului.
 3. Merele: în timp ce tava este la cuptor, curățați merele de coajă și sâmburi. Scoateți cu grijă tava din cuptor și așezați merele în ea. Opțional, puteți adăuga scorțișoară sau nuci în fiecare măr pentru un plus de savoare sau puteți tăia merele felii pe care le veți așeza în cercuri concentrice în tavă. Lăsați tava la cuptor pentru 30 minute sau atât timp cât este nevoie pentru ca merele să devină moi.
 4. Blatul: separați gălbenușurile de albușuri de la cele 6 ouă. Folosind mixerul, bateți albușurile alături de cele 200g de zahăr până se formează o spumă densă. Adăugați, apoi, gălbenușurile unul câte unul și încorporați făina atât cât este necesar pentru a forma un aluat omogen. De asemenea, puteți adăuga diverse esențe în aluat după preferințele voastre! Scoateți tava cu mere din cuptor (poate fi scoasă și mai devreme dacă merele s-au copt destul și sunt moi) și turnați compoziția de mai sus peste mere. Introduceți tava în cuptor timp de aproximativ 45 de minute, verificând cu un bețișor de frigăruie sau cu o scobitoare dacă aluatul este copt. În cazul în care aluatul este copt, bețișorul va rămâne curat după testare. Dacă aluatul nu este copt destul, lăsați tava la cuptor, testând la fiecare 10-15 minute până când aluatul este în regulă.
 5. Siropul: pentru însiroparea blatului, pregătiți un amestec simplu din 200ml de apă și 8-10 linguri de zahăr. Adăugați zahărul și apa într-un ibric și lăsați să clocotească, amestecând pentru a topi zahărul. După ce s-a topit zahărul, lăsați siropul obținut să se răcească.
 6. Scoateți tava din cuptor și înțepați din loc în loc aluatul. Adăugați, apoi, siropul călduț, nu fierbinte și lăsați tortul să se răcească. După ce s-a răcit, folosiți-vă de un platou rotund pentru a scoate tortul: puneți platoul peste tavă, fixați bine cu mâinile și întoarceți tava. Astfel, merele vor fi în partea de sus a tortului. 
 7. Tortul poate fi servit ca atare, ornat cu frișcă sau cu o cupă de înghețată de vanilie alături!

Textul a fost scris pentru cea de-a patra probă din Spring SuperBlog 2021!

1 comment

Proba 4. Ambition… în bucătărie! martie 17, 2021 - 6:37 pm

[…] Să “prăjiturim” cu spor! […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!