Sursa foto: arhiva personală

„Acolo unde cântă racii” – Delia Owens

by Oana Lambrache

„Acolo unde cântă racii” este un roman pe care l-am amânat un timp din cauza părerilor împărțite despre el pe care le-am citit. Am ales să citesc romanul acum din curiozitate, dar și pentru că era vorba despre o poveste de iubire, temă pentru provocarea lunii martie.

"Du-te cât de departe poți - hăt departe, până acolo unde cântă racii."

Despre ce e vorba în romanul "Acolo unde cântă racii"?

Romanul o are ca personaj principal pe Kya, o fetiță de 6 ani, care trăiește într-o mlaștină alături de familia ei. Din nefericire, tatăl Kyei este violent față de proprii copiii și față de soția lui, aceștia alegând să plece pentru a scăpa de abuzurile lui. Fiind mult prea mică și neînțelegând ce se întâmplă, Kya rămâne cu tatăl ei, sperând că „mămica” ei se va întoarce într-o bună zi. Spre fericirea ei, aș putea spune, după puțin timp, tatăl ei pleacă, fetița rămânând singură într-o casă dărăpănată, fără haine sau mâncare și fără a merge la școală. 

Dându-și seama că nu poate supraviețui, fetița culege scoici pe care le vinde în port, reușind să cumpere alimente și motorină pentru barca ei.

Kya se împrietenește cu un băiat din oraș – Tate care o învață să citească, cei doi ajungând să se îndrăgostească. Ky este devastată atunci când Tate pleacă la facultate, simțindu-se abandonată din nou. Deși decide să nu mai vorbească cu nimeni și să nu își mai deschidă sufletul, Kya începe o relație cu cel mai râvnit băiat din oraș – Chase Andrews, sperând ca el să fie alesul. Pentru a treia oară, Kya este dezamăgită, Chase dorindu-și doar o relație sexuală cu „Fata Mlaștinii” și având deja o logodnică.

"Familia o abandonase, lăsând-o să supraviețuiască în mlaștină..."

Acțiunea și personajele

Acțiunea romanului se desfășoară pe două planuri temporale – cel care începe cu copilăria Kyei și cel prezent, în care cadavrul lui Chase este găsit de 2 băieți din oraș. Din acest moment, întreaga comunitate este șocată și încearcă să afle dacă a fost vorba de un accident sau de o crimă, mai ales că nu există nici o urmă la locul crimei.

Din cauza relației dintre ea și Chase, Kya este principalul și unicul suspect, faptul că trăiește în mlaștină făcându-i pe toți să o creadă capabilă de a șterge urmele.

Kya este doar o fetiță atunci când mama ei pleacă, sătulă de abuzurile soțului ei, toți copiii urmînd același drum. Kya nu înțelege că nici unul nu se va întoarce și îi așteaptă zilnic pe veranda casei. Singurul care se va întoarce este fratele ei Jodie care regretă faptul că a abandonat-o și el.

Kya este o fetiță extrem de sensibilă și naivă, chiar și când devine adult, încrezându-se în vorbele celor care vor să profite de ea. Are foarte puțini prieteni, cei mai de nădejde fiind pescărușii de pe plajă pe care îi hrănește zi de zi.

Tate și Chase sunt cei doi bărbați pe care Kya îi iubește, ambii reușind să o dezamăgească.

Lor li se adaugă un întreg oraș care preferă să întoarcă fața decât să ajute o fetiță abandonată. Chiar și când merge la școală timp de o zi este umilită de colegi pentru că nu știe să citească sau să silabisească. Totuși, cu ajutorul lui Tate, Kya învață să citească, ajungând o autoare de succes, cărțile ei descriind mlaștina care i-a fost și casă și familie.

"Asta nu înțelege nimeni. N-am urât niciodată pe nimeni. Ei m-au urât pe mine. Ei au râs de mine. Ei m-au părăsit pe mine. Ei m-au hărțuit pe mine. Ei m-au atacat pe mine."

Un roman emoționant despre puterea unui copil de a-și depăși condiția, un roman despre modestie și iubire, un roman care descrie minunat dorința de supraviețuire a unei fetițe rămasă singură pe lume.

Vă recomand cu mare drag romanul „Acolo unde cântă racii” atât pentru povestea Kyei, cât și pentru descrierile naturii expuse în carte.

Romanul a fost publicat de Editura Trei și îl puteți găsi aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!