Sursa foto: arhiva personală

Cele mai frumoase 5 romane despre iubire

by Oana Lambrache

Februarie = luna iubirii

Fie că sărbătorim Valentine’s Day, fie că sărbătorim Dragobetele, luna februarie este luna iubirii. Ce-i drept, nu cred că ne trebuie numai o zi pe an în care să ne amintim de ce iubim, dar mi se pare drăguță ideea de a avea o zi dedicată acestui sentiment, de a lăsa totul deoparte și de a sărbători alături de persoana iubită sau chiar de animăluțul iubit.

"Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc."

De obicei, eu nu citesc romane de dragoste, pentru că mi se par exagerate sau foarte „siropoase”. Cele mai multe povești de iubire pe care le-am citit au făcut parte din romane distopice, thrillere sau psihologice, fiind practic pe locul al doilea în acțiunea romanului respectiv.

Pentru că iubirea ne înconjoară în această lună, am decis să reprogramez recenzia romanului „Degustătoarele” și să creez această postare despre câteva romane despre iubire care mi-au plăcut de-a lungul timpului.

Top 5 romane despre iubire
Sursa foto: canva.com

1. „La răscruce de vânturi” de Emily Brontë descrie povestea tragică de iubire dintre Heathcliff și Catherine. O poveste de iubire epică, dar plină de probleme, care scoate ce e mai rău dintre cei doi îndrăgostiți. „La răscruce de vânturi” rămâne unul dintre romanele mele clasice preferat

2. „O plimbare de neuitat” de Nicholas Sparks este romanul tipic de iubire adolescentină, pe care l-am citit târziu, deși văzusem filmul prin liceu. Jamie și Landon sunt doi adolescenți total diferiți – ea este fiica pastorului, iar el băiatul rebel, dar care sunt atrași unul de altul fără să își dea seama. Povestea lor are un final trist și tind să cred că poveștile de dragoste preferate de minesunt cele cu finaluri triste.

"Dacă totul ar pieri şi n-ar rămâne decât el, eu aş continua să exist; iar dacă totul ar rămâne şi el ar fi nimicit, universul s-ar transforma într-o uriaşă lume străină mie şi mi s-ar părea că nu mai fac parte dintr-însa."

3. „Strigă-mă pe numele tău” de André Aciman spune povestea de iubire de-o vară dintre un tânăr student american venit în Italia și băiatul adolescent al familie-gazdă. O poveste de iubire contemporană, descrisă genial, în care emoțiile și tensiunile cresc de la pagină la pagină.

4. „Emma” de Jane Austen – un alt roman clasic pe care l-am descoperit anul trecut și de care m-am îndrăgostit. Deși Emma mi s-a părut o fetiță răsfățată în primele pagini, am descoperit o tânără femeie inteligentă și sigură pe ea, ajungând să o îndrăgesc până la finalul romanului.

5. „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare nu este tocmai un roman, dar este piesa mea preferată dintre operele lui Shakespeare. Surprinzător sau nu, „Romeo și Julieta” mi se pare mult prea tragică, așa că am preferat „Visul unei nopți de vară”. Patru îndrăgostiți ajung la mâna zânelor pe timpul unei nopți, acestea din urmă jucându-se cu sentimentele și viețile celor patru. Dimineața le găsește pe cele două cupluri îndrăgostite și fericite.

"Traseul dragostei adevărate nu este parcurs niciodată lin."

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!