Sursa foto: arhiva personală, editare: canva.com

Ce aș fi vrut să știu înainte de a avea un copil (1)

by Oana Lambrache

A avea un copil este o decizie care îți va schimba viața pentru totdeauna. A avea un copil este o decizie importantă, nu poți da înapoi, nu poți „returna” produsul și este nevoie de multă încredere, în tine și în partener, dacă este cazul, pentru a aduce pe lume o ființă vie, de care veți fi legați pentru totdeauna.

Un copil nu este o jucărie sau un animal de companie

Știam câte ceva despre ce presupune a avea un copil, dar nu conștientizam prea bine cum îmi va schimba viața. Eu sunt o persoană extrem de organizată, cuvântul „relaxare” și-a pierdut cumva înțelesul pentru mine. Pur și simplu, îmi umpleam ziua cu orice – pe lângă muncă – numai să nu stau degeaba: filme, seriale, citit, curățenie, plimbat prin parc, cumpărături.

În momentul în care am ajuns acasă cu copilul, am realizat că nu mai eram doar „eu”, acum eram „noi”. Acum aveam un omuleț care depindea de mine în permanență și pentru care eram responsabilă. Ne-am dorit acest copil și a venit la momentul potrivit. Iar acum toate activitățile pe care le făceam au trecut pe locul 2 sau chiar 3. 

Am citit mult în timpul sarcinii despre ce înseamnă să ai un copil, despre pusee de creștere și salturi mentale, despre nopțile albe care urmau, despre rutine de somn. Mi-am făcut planuri și scenarii și eram convinsă că al meu copil nu va trece prin astfel de situații și nu se va confrunta cu astfel de probleme. Nimic mai greșit! Într-adevăr, sunt copii care dorm foarte bine de la început, sunt copii care nu suferă de colici etc etc. Al meu copil le-a avut cam pe toate și a trecut peste multe dintre aceste probleme. 

De multe ori e greu să vezi luminița de la capătul tunelului și să înțelegi că fiecare problemă se rezolvă, chiar dacă durează mai mult. În momentul în care tu și copilul treceți printr-o situație-limită, nici un sfat nu te va putea convinge că totul se va rezolva. Pentru că în acel moment, nu vezi mai departe de problema copilului tău. 

Scriam că am citit mult în timpul sarcinii, dar nimic din ce am citit nu m-a pregătit pentru ceea ce urma să vină – un copil, o ființă micuță care și-ar fi dorit să se ascundă de unde a venit, pentru care lumea din exterior era o necunoscută, chiar un mediu ostil.

Așa că am luat-o pas cu pas și am încercat să îmi amintesc ce citisem, ce văzusem la cursul de puericultură, ce mi se explicase în maternitate. Multe lucruri îmi păreau cunoscute, dar și mai multe mi se păreau noi și îmi era greu să le înțeleg. Și acum îmi amintesc bucuria mea la primul scutec schimbat acasă, treabă care mi-a ieșit din prima! A fost un punct bifat pe lista de „to do” care mi-a confirmat că ceva se lipise de mine și nu eram atât de neștiutoare. Au urmat multe alte puncte bifate de pe listă și multe alte lucruri pe care le-am învățat pas cu pas.

Am fost norocoasă că am avut în jur persoane pe care le-am putut întreba și care mi-au răspuns și m-au ajutat. Vă mulțumesc!

Totuși, sunt lucruri pe care mi-ar fi plăcut să le știu înainte de sarcină și de naștere.

Sarcina

Sarcina poate fi ușoară sau nu, poți avea stări de greață și vomă sau nu, pot apărea complicații, pot fi riscuri. 

Am avut parte de o sarcină ok, cu puține stări de rău, dar în timpul căreia am dezvoltat diabet gestațional. Pentru o perioadă de timp, am ținut în frâu diabetul gestațional cu o dietă recomandată de medicul specialist. Timp de vreo 3-4 luni, mi-am măsurat glicemia de 7 ori pe zi: dimineața pe stomacul gol și după fiecare masă, la 1 oră și 2 ore după. În primele zile a fost groaznic să mă înțep în degete, apoi m-am obișnuit. Spre bucuria mea, nivelul glicemiei a revenit în parametri normali după naștere.

Diabetul gestațional l-a afectat și pe Sebastian, fiind cam cu 1 săptămână de zile mai dezvoltat la măsurători. Partea cea mai bună a fost că la naștere glicemia lui a fost perfectă și nu a avut nici o problemă.

Din păcate, pe ultima sută de metri, dieta nu a mai funcționat, iar valorile glicemiei înainte de masă erau foarte mari. Așa am ajuns la insulină. Momentul în care am auzit de insulină a fost crunt, am crezut că am greșit ceva, nu era posibil să fiu în acea situație. M-am adunat, am cumpărat stiloul injectabil și … mi-am administrat singură dozele de insulină recomandate în fiecare seară timp de aproximativ 1 lună.

Alăptatul

Despre alăptat am mai scris, dar cel mai important lucru pe care trebuie să îl ținem minte este că, indiferent dacă alăptăm sau oferim lapte praf, suntem cele mai bune mame pentru copiii noștri. 

În prezent, există o presiune mult prea mare pentru mame ca acestea să alăpteze. Cred că cel mai important este ca fiecare femeie să știe care sunt beneficiile alăptării, dar și care sunt metodele alternative în cazul în care nu pot alăpta. Nu ești mai puțin mamă dacă nu alăptezi și nu este treaba nimănui de ce nu o faci!

4 comments

Ce aș fi vrut să știu înainte de a avea un copil (2) - Oana Lambrache februarie 22, 2021 - 10:11 am

[…] început săptămâna trecută o mini-serie despre lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte de a avea un copil. V-am povestit până […]

Reply
Top 5 romane thriller (Guest Post) - De-ale Dianei februarie 22, 2021 - 5:00 pm

[…] Acest articol a fost scris de Oana – bloggeriță dedicată, cititoare pasionată și proaspătă mămică pe care o puteți citi pe blogul ei despre cărți și idei. Eu una o citesc mereu cu drag indiferent de ce scrie: recomandări literare sau articole despre viața de zi cu zi. Recent, am admirat articolul ei Ce aș fi vrut să știu înainte de a avea un copil. […]

Reply
Ce aș fi vrut să știu înainte de a avea un copil (3) - Oana Lambrache martie 1, 2021 - 10:20 am

[…] îmi citiți blogul, știți că de două săptămâni scriu despre diverse lucruri pe care mi-ar fi plăcut să le știu înainte de a avea un copil. Nu m-ar fi determinat să îmi […]

Reply
Puseuri de creștere și salturi mentale (1) - Oana Lambrache martie 22, 2021 - 10:04 am

[…] astăzi o nouă mini-serie legată de felurile în care se dezvoltă un bebeluș și schimbările prin care trece în primul […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!