Sursa foto: arhiva personală

„Azi va fi altfel” – Maria Semple

by Oana Lambrache

"Azi voi fi cea mai bună versiune a mea, cea mai bună persoană care pot fi. Azi va fi altfel."

Citind „Azi va fi altfel”, mi-am amintit de primul roman al autoarei Maria Semple „Unde-ai dispărut, Bernadette?” pe care l-am citit acum vreo 2 ani și care mi-a plăcut foarte mult.

Stilul de scriere este aeemănător celor două romane, iar personajul principal este de fiecare dată o femeie cu un trecut interesant, o femeie care a avut o carieră deosebită, o femeie căsătorită, cu un copil și cu un câine. La început, am avut impresia unui déjà-vu și m-am gândit că nu are rost să dedic prea mult timp citind acest roman. După câteva pagini, însă, mi-am schimbat părerea, atașându-mă de personaje și fiind curioasă să aflu deznodământul.

"Atitudinea prevalentă în zilele noastrepare să fie: am o opinie, deci exist. Atitudinea mea? Nu am nici o opinie, deci îți sunt superioară."

Eroina romanului „Azi va fi altfel” este Eleanor, care își propune să se schimbe: de haine, de caracter, de felul ei ciudat de a fi. Eleanor își dorește să fie o soție iubitoare și o mamă devotată. Astfel, ea își petrece întreaga zi cu fiul ei și al lui Joe – Timby, care scapă de școală prefăcându-se bolnav. Cei doi ajung la locul de muncă al lui Joe, doar pentru a descoperi că este într-o vacanță de care Eleanor habar nu are. Încercarea lui Eleanor de a afla unde este soțul ei se întrepătrunde cu fragmente din trecutul ei, care, pe mine una, m-au tulburat. Eleanor are o soră, cu care nu a mai vorbit de ani de zile, o soră care a renegat-o din dorința de a face parte dintr-o familie înstărită. Pe parcursul unei zile, trăim alături de Eleanor toate sentimentele și stările posibile: iubire, tristețe, dezamăgire, furie. amuzament, pentru ca, în final, să acceptăm viața pe care o avem.

"Opt ani. Opt ani este vârsta perfectă. Perioadele grele din viață au și o parte bună (...) În general, oamenii le supraviețuiesc."

Romanul „Azi va fi altfel” este un roman despre viața noastră, a tuturor, cu probleme mărunte sau mai mari, cu facturi de plătit. cu copii năzdrăvani care ar face orice să scape de școală, cu rude de care ne-am înstrăinat, de oameni pe care nu i-am mai văzut de foarte mult timp, dar care apar când ne e lumea mai dragă și se bagă cu forța în viețile noastre. „Azi va fi altfel” este despre fiecare dintre noi, noi care ne trezim dimineața cu gândul că azi va fi într-adevăr altfel, noi care ne dorim să schimbăm ceva în viețile noastre, pentru a simți că trăim.

Romanul a fost publicat de Editura Litera, în colecția Carte pentru toți și îl puteți găsi aici.

De asemenea, cartea va fi transpusă într-o miniserie în care Julia Roberts va avea rolul principal.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!