Sursa foto: arhiva personală

Micro-recenzie 2în1 – cărți motivaționale

by Oana Lambrache

Articolul de astăzi este prima micro-recenzie pe care o scriu. 

Am ales să scriu despre 2 cărți în aceeași postare pentru că mi se pare mult mai simplu, dar și pentru că nu vedeam rostul a două postări separate despre un subiect asemănător.

Pentru maratonul pe care îl organizăm pe grupul de lectură Cartea – Realitatea din vis de pe Facebook, în luna ianuarie trebuia să citim o carte cu mesaj motivațional. Așa că am decis să ies din zona mea de confort – beletristică și să citesc fix ceea ce spuneam că nu voi citi vreodată – cărți de dezvoltare personală și cu mesaj motivațional. Niciodată să nu spui niciodată…

Pentru că nu am astfel de cărți în bibliotecă, am ales să le împrumut prin intermediul Bookster care îmi aduce cărțile acasă dată fiind situația cu virusul. Am ales 2 cărți cu mesaj motivațional, gândindu-mă că poate una dintre ele nu îmi va plăcea. Știu, am pornit la drum cu o atitudine negativă, dar, sincer, nu aveam așteptări prea mari. Chiar intenținam să nu scriu despre cartea citită.

Am descoperit, în schimb, că nu toate cărțile de genul acesta sunt rele și că pot fi o lectură deosebită atât timp cât aleg o carte bună sau potrivită mie.

"Nimic nu îl poate opri pe omul cu o atitudine mentală corectă să își îndeplinească scopul."

Prima carte pe care am citit-o a fost „Atitudinea este totul” scrisă de Jeff Keller. Sincer, nu m-a impresionat prea mult, fiind exact tipul de carte motivațională pe care am evitat-o mereu. Pentru mine rămâne o carte plină de sfaturi general valabile, dar care, fără un impuls personal, rămân fără efect. Mereu am considerat că schimbarea, de orice natură ar fi ea, începe din noi, din dorința mea ca om de a mă dezvolta, de a-mi depăși problemele sau starea generală.

"În final, tu și numai tu îți poți controla atitudinea."

Poate fi o carte bună pentru oricine este la început de drum, pentru o persoană care nu conștientizează că ar avea ceva de îmbunătățit sau îndreptat la propria persoană. 

Cartea a fost publicată de Editura Curtea Veche, iar eu i-am acordat doar 2* din 5 pe Goodreads.

Cea de-a doua carte citită, „Drumul către tine însuți” de M. Scott Peck, mi-a plăcut mult mai mult, mai ales prin prisma cazurilor descrise de autor, psihiatru și om de știință.

Bazându-se pe găsirea cauzei în fiecare situație prezentată, Peck reușește să ofere soluții reale pacienților săi. Deși ședințele de terapie ajung și la câțiva ani, faptul că el se ocupă cu atenție de fiecare persoană în parte mi se pare un lucru nemaipomenit.

Cartea îmbină elemente analitice (disciplina, analiza propriei persoane) cu elemente de iubire de sine, chiar și religioase. Nu vă faceți griji, nu este o lucrare religioasă, dar pune o altfel de lumină asupra religiei!

"Iubirea este prea mare, prea profundă pentru a fi vreodată înțeleasă cu totul, măsurată sau limitată de mecanismul cuvintelor."

Cartea a fost publicată de aceeași editură și o puteți găsi aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!