Sursa foto: arhiva personală

„Concert în memoria unui înger” – Eric-Emmanuel Schmitt

by Oana Lambrache

„Concert în memoria unui înger” este un roman scurt alcătuit din 4 povești, fiecare dintre ele având în centru iubirea de mai multe feluri.

Astfel, în prima nuvelă „Criminala” avem de-a face cu o iubire de mamă, dusă la extrem, pe care Marie Maurestier o nutrește față de preotul din sat. Acuzată că și-ar fi ucis cei trei soți, ba chiar și un amant, Marie se destănuie preotului în speranța că acesta va vedea dincolo de faptele ei.

"Sunteți un diavol, dar voi face din dumneavoastră un înger."

Preotul reușește să depășească șocul avut auzind confesiunea lui Marie și o convinge să facă aceeași declarație și în fața oamenilor. Înainte ca Marie să ducă planul la bun sfârșit, Gabriel – preotul este chmat la Vatican și părăsește în grabă satul Saint-Sorlin, iar Marie își reia viața, renunțând la planul făcut.

„Întoarcere” mi s-a părut cea mai autentică poveste, pentru că propune o iubire simplă, cea dintre un tată și fiicele lui, sentiment întâlnit foarte ușor. Greg află că una din fetele lui a murit, în timp ce el se afla la muncă pe vas. În timpul în care vasul se îndreaptă spre casă, Greg are tot felul de gânduri, încercând să „aleagă” dintre fiicele lui pe cea pe care o consideră mai potrivită pentru moarte.

"Pentru Greg, iubirea era o obligație a ceva ce trebuie plătit. Iar el își exprima devotamentul de părinte muncind pe brânci. Nu ar fi bănuit că iubirea poate consta în zâmbete, mângâieri, tandrețe, râs, simpla prezență, jocuri, timp oferit și petrecut împreună."

Pentru Greg, fetele sunt niște accesorii, de multe ori el neștiind mai nimic despre ele decât date exacte: înălțime, vârstă, rutină, lăsând deoparte elementul afectiv.

"Nu-și imaginau că durerea unui tată era completată de durerea de a fi fost un tată rău."

Când vasul ajunge în port, Greg este un bărbat schimbat, îndurerat, care își dă seama că nu vrea să își piardă nici o fiică. Un final deosebit, un happy end dacă vreți îi oferă lui Greg o a diua șansă la a fi tată.

În „Concert în memoria unui înger”, nuvela care dă titlul romanului, iubirea dintre prieteni este expusă într-un mod tragic. Chris și Axel sunt doi violoniști de succes, ceea ce îi determină să fie într-o continuă competiție.

În urma unui accident, Axel își pierde mobilitatea picioarelor și dorința de a mai cânta, iar Chris trăiește cu vina de a-și fi lăsat prietenul să moară din dorința de a câștiga un concurs.

"Când devenim cei care trebuie să fim? În tinerețe sau mai târziu? În adolescență suntem în mare măsură creați, în ciuda temperamentului și a inteligenței, de educație, de mediu, de părinți; adulți, ne creăm pe noi înșine prin alegerile pe care le facem."

Soarta îi aduce pe cei doi împreună, finalul poveștii lor fiind tragic, cu tentă de legendă.

„O iubire la Élysée” – ultima nuvelă din „Concert în memoria unui înger” – este povestea clasică de iubire dintre un el și o ea, care, în timp, se topește și dispare. Henri este un om politic, ajuns în fruntea Franței, iar alături îi stă Catherine, soția lui, care îi acceptă toate aventurile, înșelăciunile și toanele.

Din dorința de a fi perfecți în ochii alegătorilor, cei doi uită sentimentul care i-a legat, în final, Catherine dorindu-și să se despartă. Din nefericire, ea este internată într-un centru special pentru bolnavii de cancer, iar Henri se dedică și mai mult campaniei politice de realegere pentru un nou mandat.

Deși Catherine își anunță dezinteresul față de soțul ei, ea încă îl iubește, povestind totul într-un jurnal.

"... mă bucur totuși. Inima mea, sufletul meu îi sunt recunoscătoare: l-am întâlnit. (...) dacă am trăit (...) este datorită lui Henri. Și numai lui."

Deși nu sunt voluminoase ca număr de pagini, romanele lui Schmitt sunt perfecte pentru o lectură rapidă. Dintre scrierile lui, preferata mea rămâne „Oscar și Tanti Roz”, deși am mai citit și „Copilul lui Noe„. 

Vă recomand „Concert în memoria unui înger” dacă vă doriți o lectură emoționantă, în care personajele sunt împinse spre cea mai întunecată parte a minții lor, în care autorul îi „testează” pentru a vedea care le sunt limitele.

„Concert în memoria unui înger” a fost publicat de Editura Humanitas și o puteți găsi aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!