Sursa foto: arhiva personală

„Întotdeauna Diavolul” – Donald Ray Pollock

by Oana Lambrache

"Întotdeauna Diavolul" este despre America anilor 1960, întunecată și violentă, este adevăratul personaj al romanului lui Donald Ray Pollock.

Anul trecut a fost un an bun pentru mine, în ciuda restricțiilor de a ieși din casă. Spun asta pentru că, din punct de vedere al lecturilor, am reușit să îmi depășesc obiectivul de 52 de cărți pe care îmi propusesem să le citesc cu 10 cărți. 

Ca la fiecare început de an, Goodreads mă ajută să îmi stabilesc provocarea pentru anul în curs. Și, ca de fiecare dată, am ales 52 de cărți, câte una pentru fiecare săptămână a anului.

Am ales să îmi încep anul literar citind „Întotdeauna Diavolul”, romanul lui Donald Ray Pollock, publicat în 2020 de Editura Corint.

"Întotdeauna Diavolul" este un roman brutal, macabru, dar realist până la sânge

Arvin Eugene Russell este un adolescent cât de poate de normal, având în vedere că este orfan – mama murind în urma luptei cu cancerul, iar tatăl lui sinucigându-se la scurt timp. Băiatul locuiește cu bunica, fratele ei și „verișoara” prin alianță Lenora. Lenora este o tânără extrem de ciudată, fiind absorbită de religie, fără prieteni, care începe o legătură amoroasă cu noul predicator Teagardin. Lenora își pune capăt zilelor, iar predicatorul își primește pedeapsa divină prin mâna lui Arvin care îl împușcă cu vechiul pistol al tatălui său.

Carl și Sandy sunt un cuplu disfuncțional, a căror plăcere este să omoare tineri bărbați – „modele” cum îi numesc ei, ca mai apoi Carl să îi fotografieze în poziții cu tentă sexuală alături de soția lui. Cei doi iau nefericita alegere de a pune ochii pe Arvin și lungul șir de crime se oprește datorită băiatului. 

Mai avem de-a face cu un cuplu dubios format dintr-un predicator fanatic Roy – tatăl Lenorei și ajutorul lui – Theodore, un bărbat aflat în scaunul cu rotile. Roy ajunge să creadă că poate învia morții, astfel că mama Lenorei ajunge în Rai (sau Iad) după ce Roy îi înfige o șurubelniță în gât. Lor li se adaugă Lee Bodecker, un șerif ambițios, fratele lui Sandy, care descoperă secretul surorii lui ce îi pune în pericol ascensiunea pe scara socială. Întâmplător sau nu, Bodecker este același bărbat care îl ajută pe Arvin în copilărie atunci când își descoperă tatăl mort.

Se pare că totul gravitează în jurul lui Arvin, care încearcă să fie un om bun, dar pe alocuri violent. 

Un joc constant între frumusețe și brutalitate

De obicei, înainte de a vedea un film bazat pe o carte, citesc cartea. De data aceasta, a fost invers pentru că nu știam de carte. Așa că după ce am aflat că e vorba de un film bazat pe o carte, am decis să o și citesc.

Am dat peste un roman întunecat, care descrie America anilor 1940-1960 într-un mod șocant, dezvăluind o altă față a Americii, diferită de cea pe care ne-o închipuim gândindu-ne la „visul american”. La prima vedere, romanul lui Pollock poate fi șocant, oripilant, dezgustător, poate fi în multe feluri, dar este, mai ales, real și onest, promovând dreptatea, chiar dacă este una prin violență, pe care fiecare și-o face cu mâna lui.

Romanul "Întotdeauna Diavolul" a fost ecranizat în 2020 și este disponibil pe Netflix

Majoritatea ecranizărilor de genul acesta sunt destul de diferite de cărți, fiind destul de greu să cuprinzi în 2-3 ore un roman întreg în toată complexitatea lui.

Deși nu mă deranjează abaterile de la cărți, prefer mereu un film care urmează cartea până în cel mai mărunt detaliu. „Întotdeauna Diavolul” filmul chiar face asta!

Filmul este disponibil acum pe Netflix și îi are în distribuție pe:

  • Tom Holland – Arvin Eugene Russell
  • Bill Skarsgård – Willard Russell
  • Sebastian Stan – Lee Bodecker
  • Jason Clarke – Carl
  • Harry Melling – Roy
  • Robert Pattinson – reverendul Preston Teagardin
  • Mia Wasikowska – Helen Hatton (mama Lenorei)

Bonus: autorul și-a „împrumutat” vocea naratorului din film!

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!