„Unpregnant” – Jenni Hendrinks & Ted Caplan

by Oana Lambrache

O carte despre adolescenți pe care ar trebui să o citească orice părinte

Veronica Clarke este o adolescentă de 17 cu viața perfectă – fata populară înconjurată de prietene la fel ca ea, cu un iubit drăguț și cu un viitor strălucit la o școală din categoria Ivy League.

Viața ei ia o turnură de 180 de grade atunci când descoperă că este însărcinată. Și că sarcina a fost plănuită chiar de iubitul ei Kevin – un prezervativ găurit…

Veronica pune la cale un plan pentru un weekend departe de casă și de prietenele ei pentru a merge la o clinică unde poate face avort fără acordul părinților. Doar că are nevoie de o mașină și de cineva care să o ducă până în Albuquerque, New Mexico…

Ea apelează la fosta ce mai bună prietenă Bailey Butler, adolescenta singuratică cu părul vopsit turcoaz pe care toți o evită.

Spre surprinderea Veronicăi, Bailey acceptă și cele 2 fete pornesc într-o aventură presărată cu mașini furate, cluburi de noapte, adepți ai fertilității, un Kevin obsedat de copii și un șofer de limuzină care le va duce pe fete la destinație.

O carte despre prietenie, loialitate, adolescenți și problemele lor

„Unpregnant” pare o lectură ușoară pentru adolescenți, care dezbate într-un mod franc problema unei sarcini nedorite și a unui avort. La acestea se adaugă presiunea admiterii la o facultate de prestigiu și menținerea unei vieți perfecte în fața părinților și a comunității în cazul Veronicăi. Pentru Bailey, singurătatea pe care o trăiește se ascunde în spatele unui zid, ascunând, la rândul ei, faptul că îi plac fetele și că încă suferă din cauza divorțului părinților ei.

Cele 2 fete sunt total diferite, deși au fost cândva prietene, Veronica renunțând la Bailey din dorința de face parte din grupul fetelor populare. Mi-a plăcut mult felul în care relația celor 2 a evoluat pe parcursul drumului. Bailey învață să se deschidă în fața Veronicăi – îi dezvăluie faptul că este atrasă de fete și că divorțul părinților ei a afectat-o mai mult decât lasă să se vadă, iar Veronica acceptă faptul că îi este dor de vechea ei prietenă, grupul din care face acum parte fiind superficial.

Comunicarea - cheia tuturor relațiilor

Citind cartea, mi-am dat seama că ar trebui citită nu numai de adolescenți, ci și de părinți. Asta pentru a le da de înțeles că un punct-cheie în relația părinte-copil este comunicarea, indiferent de subiect. Fie că este vorba de orientare sexuală, școală, depresie, relații sau sex, comunicarea liberă și fără învinovățire este ideală.

Din păcate, o astfel de situație este extrem de rară, orice mică scăpare a unui copil/adolescent este văzută de părinte drept un eșec, copilul ratându-și viața. Ajungem astfel în situații limită ca cea a Veronicăi care preferă să ascundă sarcina și să se ocupe singură de avort, apelând totuși la o clinică specializată. Dar ce s-ar fi întâmplat daca=ă adolescenta nu ar fi avut acces la studii pentru a știi la cine să apeleze? Ar fi păstrat sarcina, fiind blamată întreaga viața precum sora ei? Sau ar fi încercat să scape singură de sarcină pentru a evita dezămăgirea familiei?

Avortul este un subiect extrem de delicat și dureros în acelați timp, fiind o decizie care marchează o fată/femeie pe viață indiferent de motivul pentru care alege să o facă. În final, cred că decizia unui avort aparține femeii, numai ea fiind capabilă să decidă pentru propriul corp. 

Carte versus film

Cartea a fost ecranizată anul acesta și le are în rolurile principale pe Hailey Lu Richardson (Veronica Clarke) și Barbie Ferreira (Bailey Butler). Pe Hailey o știți din „Five Feet Apart” alături de Cole Sprouse, unde joacă rolul Stellei, o adolescentă care suferă de fibroză chistică. Ferreira are mai puține roluri la activ, dar o puteți urmări în seria „Euphoria” alături de Zendaya.

Cu mici diferențe, filmul reușește să surprindă foarte bine evoluția celor 2 fete. Ce mi-a plăcut mai mult la film a fost curajul celor 2 de a spune adevărul despre weekend-ul petrecut împreună, moment care lipsește în carte. Discuțiile fetelor cu mamele lor dau o notă optimistă filmului.

Dacă nu sunteți deciși asupra cărții sau a filmului, puteți să aruncați un ochi la trailer-ul de mai jos:

Cartea a fost publicată de Editura Nemira și o puteți găsi aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!